Monday, December 23, 2024
Home » Τράπεζα της Ελλάδας: Σήμα κινδύνου για μεταρρυθμιστική κόπωση

Τράπεζα της Ελλάδας: Σήμα κινδύνου για μεταρρυθμιστική κόπωση

0 comments

Το θέμα της ολοκλήρωσης βασικών μεταρρυθμίσεων, όπως η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η μείωση της γραφειοκρατίας και της περαιτέρω βελτίωσης φορολογικού και ασφαλιστικού θέτει κατ’ επανάληψη η Τράπεζας της Ελλάδας, σε ένα σημείο καμπής για την πορεία της οικονομίας.

Σε δηλώσεις του, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει επισημάνει πολλές φορές το γεγονός ότι τα τρία χρόνια που απέχουμε από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να είναι ένα διάστημα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων για την ελληνική κυβέρνηση. Στις τελευταίες εκθέσεις του, έχει υπογραμμίσει το γεγονός ότι τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που δίνονται για την προώθηση παραγωγικών ιδιωτικών επενδύσεωνεκταμιεύονται με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα θα επιβραδύνεται και ο ρυθμός υλοποίησης των συγκεκριμένων επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, στις τελευταίες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας υπάρχει σαφής υπόμνηση για επιτάχυνση βασικών μεταρρυθμίσεων όπως είναι η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Στο τελευταίο θέμα, η Τράπεζα της Ελλάδας, ακολουθώντας και τις εκτιμήσεις άλλων διεθνών οργανισμών, προτρέπει σε κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας σε γυναίκες και νέους που είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Γιατί ανησυχεί η ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδας, ανησυχεί ότι και αυτή τη φορά, παρότι έχουμε άφθονους πόρους (περίπου 50 δισ. ευρώ) για μεταρρυθμίσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, η πίεση του χρόνου – που είναι δεδομένη – και το κακό παρελθόν της Ελλάδας στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων θα επικρατήσουν και η Ελλάδα θα χάσει άλλη μια πολύ καλή ευκαιρία.

Ούτως ή άλλως, από εδώ και πέρα μένουν πλέον μόνο 24 μήνες για να ολοκληρώσει η Ελλάδα τις 67 μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. και, απ’ ό,τι φαίνεται, ακόμη και αν το Ταμείο Ανάκαμψης έχει συνέχεια, δεν θα έχει την ίδια βασική ιδέα. Με άλλα λόγια, το επόμενο ΤΑΑ θα έχει πιο περιορισμένο “βεληνεκές”, καθώς δε θα χρηματοδοτεί πλέον μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επενδύσεις που θα κλείνουν το έλλειμμα παραγωγικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Από την άλλη, η Ελλάδα θα έχει τα χρόνια από τα μέσα του 2026 και μετά την πρόκληση να συνεχίσει να διατηρεί θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι θα εγγυώνται τη συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους με μια σταθερή τροχιά, αλλά και τη σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της ΕΕ. Το θέμα έχει επίσης επισημάνει πολλές φορές η Τράπεζα της Ελλάδας ως μια από τις βασικές προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, μετά την επίλυση των δημοσιονομικών της προβλημάτων, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το κενό επενδύσεων που έχει συσσωρεύσει η πολυετής κρίση. Συνεπώς, θα πρέπει να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Ακόμη μια πρόκληση, που μάλλον δεν μπορεί να περιμένει, θα είναι η στρέβλωση που παρατηρείται μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, εάν θέλει η ανεργία να προσεγγίσει στο ευρωπαϊκό μέσο όρο του 6%, από 10% που είναι σήμερα.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00