Το Brexit όχι μόνο δεν έχει βλάψει τη βρετανική οικονομία, αλλά αντιθέτως «μας προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες» που θέτουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, υποστήριξε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», η υφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Σάρλοτ Βερ. Σε πείσμα αλλεπάλληλων ανεξάρτητων μελετών που καταδεικνύουν ότι πολλοί τομείς της οικονομίας της Γηραιάς Αλβιώνος έχουν πληγεί καίρια από την αποχώρησή της από το ευρωπαϊκό μπλοκ, το στέλεχος της – παραπαίουσας – κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ εμφανίζεται πεπεισμένο ότι η έξοδος από την ΕΕ έχει θετικό πρόσημο.
«Από τότε που έγινε το δημοψήφισμα, δηλαδή εδώ και αρκετά χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Και, φυσικά, αυτές οι χώρες δεν πέρασαν Brexit. Η ανάπτυξή μας βρίσκεται, επίσης, σε παρόμοιο επίπεδο με αυτό της Γαλλίας», αποφαίνεται η 55χρονη βαρόνη Βερ όταν της επισημαίνω ότι στα τέλη του περασμένου έτους η βρετανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση και διερωτώμαι αν το Brexit έχει παίξει κάποιον ρόλο. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», συνεχίζει, «προβλέπει ότι η Βρετανία θα επιτύχει τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών του G7 την περίοδο 2024-2028, ενώ η οικονομία μας θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από εκείνες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας. Επομένως, δεν νομίζω ότι είναι σωστό να κατηγορούμε το Brexit».
Τι δείχνουν οι έρευνες. Κι όμως, οι έρευνες που της θέτω υπόψη συνηγορούν υπέρ του αντιθέτου: σύμφωνα με την Cambridge Econometrics, το Brexit έχει κοστίσει στη Βρετανία 140 δισ. στερλίνες, ενώ μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας ο «λογαριασμός» ενδέχεται να ανέβει στα 311 δισεκατομμύρια. Εως τότε, η Βρετανία αναμένεται να έχει χάσει 3 εκατ. θέσεις εργασίας και το 32% των επενδύσεων που θα είχε εάν παρέμενε στην ΕΕ. Επιπλέον, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 5% εξαιτίας του Brexit και ότι το αληθινό πλήγμα κυμαίνεται μεταξύ 4% και 8% του πραγματικού ΑΕΠ, ενώ το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης υπολογίζει ότι η ευρωέξοδος άφησε «τρύπα» σχεδόν 100 δισ. στερλινών στις ετήσιες εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η βρετανίδα υφυπουργός Οικονομικών έχει, όμως, άλλη γνώμη. «Το Brexit μάς προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες, οι οποίες τώρα αξιοποιούνται πραγματικά», μου λέει. «Προφανώς, χρειάζεται χρόνος για να πάρουν σάρκα και οστά ορισμένες από αυτές τις ευκαιρίες, επειδή απαιτείται η θέσπιση ειδικής νομοθεσίας. Πολλές από τις αλλαγές που κάνουμε, για παράδειγμα στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με στόχο να ενισχύσουμε τις κεφαλαιαγορές μας και να αυξήσουμε τις επενδύσεις, είναι απόρροια των μεταρρυθμίσεων που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών. Αυτές καθίστανται δυνατές μόνο και μόνο επειδή πλέον είμαστε σε θέση να κάνουμε τις σωστές επιλογές για τη βρετανική οικονομία», σημειώνει η βαρόνη Βερ, υπερασπιζόμενη το Brexit, το οποίο κάποτε αποστρεφόταν. «Το Brexit θα στοιχίσει θέσεις εργασίας και δεν μπορεί να προστατεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», έγραφε, μεταξύ πολλών άλλων, στο Twitter λίγους μήνες πριν από το δημοψήφισμα του 2016, όταν ακόμη δεν ήταν βουλευτής. Σήμερα, φαίνεται να πιστεύει άλλα: «Είμαι πολύ αισιόδοξη για το οικονομικό μέλλον της Βρετανίας. Νομίζω ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει θέσει τη χώρα σε μια εξαιρετική τροχιά ανάπτυξης. Θα αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του Brexit οπουδήποτε μπορούμε».
Οι εκλογές. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,3% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, για να αυξηθεί κατά 0,2% τον Ιανουάριο. Την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός έπεσε στο 3,4%, οι φορολογικοί συντελεστές παραμένουν όμως σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και πολλά νοικοκυριά ασφυκτιούν αντιμετωπίζοντας ένα κοκτέιλ αυξήσεων, με αιχμή το κόστος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Στον προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναστρέψει το εξαιρετικά αρνητικό γι’ αυτήν κλίμα. Ωστόσο, με τους Εργατικούς να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις κατά 20 μονάδες, η εκλογική συντριβή των Τόρις – που βρίσκονται στην εξουσία επί 14 χρόνια – μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη. Το πιθανότερο είναι ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. Στη συζήτησή μας, η υφυπουργός Οικονομικών επιχειρεί να σκιαγραφήσει την κατάσταση με λιγότερο ζοφερά χρώματα: «Το θέμα είναι να καταλάβουν οι ψηφοφόροι ότι είμαστε μια ικανή κυβέρνηση, η οποία εστιάζει απόλυτα στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι δεν θα δανειστούμε υπερβολικά, ούτε θα φορολογήσουμε τους πολίτες υπερβολικά. Η αντιπολίτευση έχει δώσει πολλές υποσχέσεις, τις οποίες δεν είμαι σίγουρη πώς θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει».
Ο προϋπολογισμός. Κατά τη Βερ, ο «εξαιρετικός προϋπολογισμός» που παρουσίασε η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένος στο να «ωφελήσει» τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. «Αν κοιτάξετε τώρα τις προοπτικές της οικονομίας μας, θα δείτε ότι είναι θετικές (σ.σ.: το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει φέτος στο 0,8% και το 2025 στο 1,9%). Οταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεπε τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 100 ετών. Τώρα πια η οικονομία μας έχει γυρίσει σελίδα», υποστηρίζει. «Διασφαλίζουμε την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και δεσμευόμαστε για τη μείωση των φόρων που πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Εμείς, ως συντηρητική κυβέρνηση, ξέρουμε ότι η εργασία ανταμείβεται. Κι αυτό οι πολίτες θα το νιώσουν πραγματικά στην τσέπη τους».