Υστερα από κέρδη 0,79% χθες, η εγχώρια αγορά μετοχών σημείωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων πέτυχε συνολικά κέρδη 3,33%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει σωρευτική άνοδο 7,95%, με τις ελληνικές μετοχές να κερδίζουν φέτος σε αξία περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τη συνεδρίαση της 3ης Μαΐου 2011, καθώς το χρηματιστήριο της Αθήνας κινείται πλέον σε νέα υψηλά 13 ετών.
Η ισχυρή ζήτηση και από ξένους επενδυτές, όπως αποτυπώνεται στην αγορά των κρατικών και εταιρικών ομολόγων, στη διάθεση μετοχών στους επενδυτές (placements), αλλά και στις νέες εισαγωγές (IPOs), στηρίζει τις αξίες στο χρηματιστήριο. Παράλληλα, οι πρόσφατες ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλεπόμενων καθαρών κερδών των τραπεζών διευκόλυναν, όπως εκτιμάται από τους αναλυτές, και οδήγησαν και σε τοποθετήσεις νέου- «φρέσκου» χρήματος στην αγορά μετοχών.
Αποδόσεις
Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν άνοδο χθες, με τις αγορές να περιορίζουν τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων, καθώς οι επενδυτές πούλησαν κρατικά ομόλογα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά από στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη άνοδο των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε επανεκτίμηση για τον αριθμό των μειώσεων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες το 2024, οι οποίες σύμφωνα με την Barclays βρίσκονται σε διαδικασία διαχείρισης κινδύνου και είναι πρόθυμες να κάνουν υπομονή.
Ωστόσο, αν και αρκετοί οικονομολόγοι αναγνωρίζουν πως οι μειώσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Ιούνιο, η USB όπως και αρκετοί άλλοι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια από τον Απρίλιο και συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης το 2024 και κατά 100 μονάδες βάσης το 2025 από το 4% σήμερα στο 2%.
«Αυξημένες θέσεις» συνεχίζει να συστήνει για τα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan, τα οποία λειτουργούν και σαν αντιστάθμιση κινδύνου σε risk-off περιόδους, σημειώνοντας πως η Ελλάδα μετά την πρώτη έξοδο στις αγορές εφέτος με την οποία κάλυψε το 40% του στόχου της (περίπου 10 δισ. ευρώ) για το 2024, αναμένεται να βγει εκ νέου στις αγορές στο τέλος του Μαρτίου ή στις αρχές του Απριλίου με μακροπρόθεσμο ομόλογο, διεξάγοντας παράλληλα και τις τακτικές δημοπρασίες ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ η καθεμία.
Συστήνει μάλιστα (long) θέσεις σε επιλεγμένα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι της Ιταλίας, ενώ παράλληλα προβλέπει πως οι εισροές κεφαλαίων στους ελληνικούς τίτλους από funds που παρακολουθούν παθητικά τους δείκτες ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης θα συνεχιστούν ύστερα και από τις τακτικές αναδιαρθρώσεις των δεικτών. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες στο 3,37%, έναντι 3,89% της Ιταλίας, 3,22% της Ισπανίας αντίστοιχα και 2,31% του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ.
Να σημειωθεί πως στην έκδοση senior preferred ομολόγου, διάρκειας έξι ετών, ύψους 400 εκατ. ευρώ, προχώρησε χθες η Alpha Bank, με την απόδοση να συρρικνώνεται στο 5,125%, από 5,5% που ήταν η αρχική καθοδήγηση, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,25 δισ. ευρώ, ενώ και η CNL Capital προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 1 εκατ. το οποίο καλύφθηκε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 145,51 εκατ., ενώ ανοδικά κινήθηκαν 63 μετοχές, 46 πτωτικά και 19 παρέμειναν σταθερές. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+4,40%), της Σαράντης (+3,71%), της Ελλάκτωρ (+3,17%), της Πειραιώς (+2,36%), των ΕΛΠΕ (+2,17%), της Viohalco (+2,02%) και της Alpha Bank (+1,90%). Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Attica Συμμετοχών (+7,46%) και Βιοτέρ (+7,14%), ενώ από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις οι τίτλοι των ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,75%), ΦΒΜΕΖΖ (+6,36%), ΓΚΜΕΖΖ (+5,01%), έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.