To έλλειμμα τεχνολογίας φαίνεται πως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, επηρεάζοντας συνολικά τα επιχειρηματικά τους αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Accenture αποδεικνύεται το γεγονός πως οι πάροχοι αναπτύσσουν νέα συστήματα για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ωστόσο τα συστήματα παλαιού τύπου (legacy systems) που διατηρούν αποτελούν τροχοπέδη στην παραγωγικότητα και την καινοτομία. Ουσιαστικά, τα τρία τέταρτα των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι το τελευταίο έτος (2023) το τεχνολογικό έλλειμμα των legacy συστημάτων ήταν ίσο ή μεγαλύτερο του 55%.
Μελέτη
Οπως αποτυπώνεται στη μελέτη, δύο στα τρία στελέχη παραδέχονται ότι η εταιρεία τους συναντά δυσκολίες με την πολυπλοκότητα των πληροφοριακών συστημάτων που σχετίζονται με το τρέχον χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα, ένας στους τρεις ερωτηθέντες ανέδειξε επίσης το μεγάλο κόστος συντήρησης και λειτουργίας της πληροφορικής ως κεντρικό ζήτημα λόγω του υψηλού ποσοστού που καταλαμβάνουν τα legacy συστήματα στη συνολική υποδομή της πληροφορικής τους.
Επιπρόσθετα διαπιστώνεται ότι το οικονομικό και λειτουργικό κόστος συντήρησης των παλαιών συστημάτων αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Μάλιστα, 84% των στελεχών δηλώνει ότι η εταιρεία τους θα χάσει μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης εάν δεν εκσυγχρονίζει διαρκώς τα πληροφοριακά συστήματα.
Την ίδια ώρα, το 77% τον στελεχών αναγνωρίζει ότι τα σύγχρονα συστήματα πληροφορικής μπορούν να εξορθολογήσουν την IT αρχιτεκτονική τους και να θέσουν τα μελλοντικά θεμέλια για μια ευέλικτη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Ομως, ελάχιστοι πάροχοι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Για παράδειγμα, το 93% των ερωτηθέντων αναφέρει την cloud-first υποδομή ως σημαντικό στοιχείο, αλλά μόνο 26% υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές για τον μετασχηματισμό του λειτουργικού τους μοντέλου. Ομοίως, όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, 91% αναγνωρίζει τη σημασία της για την επιχείρηση, αλλά μόνο 22% την έχει ενσωματώσει στις λειτουργίες πελατών και δικτύων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη καταγράφει ένα ποσοστό της τάξης του 18,7% των στελεχών που δηλώνουν με βεβαιότητα ότι ο οργανισμός τους διαθέτει το κατάλληλο ταλέντο για να ανταποκριθεί στις αναδυόμενες ανάγκες πληροφορικής, ενώ 80% συμφωνούν ότι ο οργανισμός τους χρειάζεται αλλαγή σε επίπεδο κουλτούρας. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Accenture, οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί οφείλουν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη ταλέντων με γνώμονα τις δεξιότητες, βασιζόμενοι σε δεδομένα.