Monday, September 9, 2024
Home » Το τίμημα της αδράνειας

Το τίμημα της αδράνειας

0 comments

Ενα θερμότερο κλίμα οδηγεί σε συχνότερα και πιο καταστροφικά ακραίακλιματικά φαινόμενα – με σημαντικό οικονομικό κόστος. Οι τρέχουσες παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής υπολείπονται κατά πολύ από αυτό που είναι απαραίτητο για την πρόληψη καταστροφικών συνεπειών. Αυτό το ιστολόγιο περιγράφει πώς ένα μεταβαλλόμενο κλίμα επηρεάζει αρνητικά την οικονομία. Ως εκ τούτου, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να εμποδίσει το έργο των κεντρικών τραπεζών καθώς προχωρούν στην εκπλήρωση της κύριας εντολής τους για τη σταθερότητα των τιμών.

Τα θερμότερα από το συνηθισμένο καλοκαίρια μπορούν να επηρεάσουν τονπληθωρισμό που έχει μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα των τιμών. Συνήθως, υπάρχει άμεσος ανοδικός αντίκτυπος μέσω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων. Για παράδειγμα, έρευνα της ΕΚΤ εκτιμά ότι η ακραία καλοκαιρινή ζέστη το 2022 αύξησε τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ευρώπη κατά περίπου 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η επίδραση μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονη: υπολογίζουμε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα καλοκαίρι του 2060 με ακραίες θερμοκρασίες, σε σχέση με ένα υποθετικό σενάριο χωρίς καμία αλλαγή του κλίματος.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μπορεί επίσης να επηρεαστεί, πιθανώς επειδή οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων αυξάνουν τις τιμές στα εστιατόρια και τα καφέ και επειδή οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό επηρεάζονται περισσότερο από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Η συνεχιζόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά τον πληθωρισμό πιο ασταθή επειδή επηρεάζει διαφορετικά τον πληθωρισμό σε διάφορες συνιστώσες, χώρες και εποχές. Για παράδειγμα, ενώ τα θερμότερα καλοκαίρια αυξάνουν τον πληθωρισμό, ένας ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό καθώς υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση για θέρμανση. Αυτή η αστάθεια αποτελεί πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες, καθώς μπορεί να καταστήσει δύσκολο τον διαχωρισμό των προσωρινών από τις πιο μόνιμες κρίσεις. Επιπλέον, ο άνισος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής καθιστά πιο δύσκολη την άσκηση νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, καθώς μπορεί να αυξήσει τις διαφορές πληθωρισμού μεταξύ των κρατών μελών.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να προκαλέσειαπώλειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οσο περισσότερο καθυστερούμε τη μετάβαση των οικονομιών μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά. Με τη σειρά της, η αναβλητικότητα θα περιπλέξει το έργο της ΕΚΤ να εξασφαλίσει σταθερότητα τιμών.

Οι Φριντερίκε Κούικ, Βόλφγκανγκ Μόντερι, Κριστιάν Νίκελ και Μάιλς Πάρκερ είναι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα δημοσίευσης στο Blog της ΕΚΤ

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More