Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό Βαγγέλη Ματράγκο, ο Κανονισμός επιβάλλει επένδυση κτιρίου με άκαυστα υλικά, όταν στα προγράμματα «Εξοικονομώ» επιδοτήθηκαν χιλιάδες κατοικίες για τοποθέτηση εξωτερικής θερμοπρόσοψης με χημικά που αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα. Επιδοτήθηκαν δηλ. κτίρια ώστε να μη συμμορφώνονται με τον παρόντα νόμο.
Η ενότητα αυτή αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δύο προαναφερόμενων περιπτώσεων. Επιπλέον δε και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη.
Εδώ, με βάση τα όσα προβλέπονται από τον σχετικό νόμο (5075/2023) του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι ιδιοκτήτες που υπάγονται στις πιο πάνω περιπτώσεις θα πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των προαναφερόμενων χώρων από την 1η έως την 20ή Απριλίου κάθε έτους και στη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
Η πλατφόρμα
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο.
Η σχετική πλατφόρμα όμως δεν έχει ανοίξει ακόμη και, όπως λένε πηγές από το αρμόδιο υπουργείο, αυτό θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία. Σε όσους δεν υποβάλλουν δήλωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή όχι ανά οικόπεδο, αλλά ανά συνιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα, θα θεωρείται πως ο ιδιοκτήτης συναίνεσε να μπει ο Δήμος να καθαρίσει το οικόπεδό του και να του χρεώσει τα έξοδα καθαρισμού.
Εως 54.000 ευρώ
Για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των δήμων. Εναντίον όσων δηλώσουν ψευδώς τον Απρίλιο πως καθάρισαν τα οικόπεδά τους προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και πρόστιμο που φθάνει έως και τα 54.000 ευρώ. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, με δεδομένο πως δεν υπάρχουν πολλά συνεργεία που κάνουν αυτή τη δουλειά, ένας ιδιοκτήτης που μένει για παράδειγμα στην Αθήνα και έχει ένα οικόπεδο στην Ηπειρο ή σε κάποιο νησί, αναγκαστικά θα πρέπει να βρει, όπως κάνει κάθε χρόνο, έναν εργάτη γης να καθαρίσει την ιδιοκτησία του. Ο ιδιοκτήτης έχει το κεφάλι του… ήσυχο, αφού έκανε αυτό που λέει ο νόμος. Ομως το ελεγκτικό όργανο μπορεί να μην είναι ευχαριστημένο από τον καθαρισμό που έκανε ο εργάτης. Ή αν βρέξει λίγο παραπάνω και βγουν κάποια χόρτα, ο ιδιοκτήτης που είναι στην Αθήνα δεν τα βλέπει, τα βλέπουν όμως οι γείτονες που κάνουν καταγγελία. Και στις δύο περιπτώσεις το ελεγκτικό όργανο θα επιβάλει πρόστιμο από 12.000 έως 54.000 ευρώ και μήνυση στον ανυποψίαστο ιδιοκτήτη με διετή φυλάκιση για «ψευδή δήλωση»… «Ενώ υπάρχει η σχετική νομοθεσία και οι αρμόδιοι για την τήρησή της κάνουν – πολλές φορές – τα στραβά μάτια, τώρα η πολιτεία… πετάει το μπαλάκι στους ιδιοκτήτες. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση, δημιουργεί μια νέα ετήσια υποχρέωση, τους απειλεί με εξοντωτικές ποινές, τους αφήνει ακάλυπτους σε κάθε ελεγκτή που δεν είναι… «ευχαριστημένος» από τον τρόπο που καθαρίστηκε το οικόπεδο, με συνέπεια να ανοίγει ένα λαμπρό πεδίο άνθησης της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.