Για τρίτη φορά (ή τέταρτη;) συζητήθηκε χθες στη Βουλή η πολυσυζητημένη θέση του προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλη Περσιάνη ότι στην τιμή του καυσίμου που χρησιμοποιεί η ΑΗΚ και των ρύπων που πληρώνει υπάρχει «λίπος 15%». Θα μπορούσαμε δηλαδή να πληρώνουμε φθηνότερο ρεύμα κατά 15%, λέει ο κ. Περσιάνης.
Επί μονίμου βάσεως 15% φθηνότερο ρεύμα; Υπάρχει τέτοια δυνατότητα; Υπάρχει δυνατότητα να κάνεις τέτοιες βιρτουόζικες κινήσεις στις διεθνεις αγορές και να έχεις όφελος 15% ανά πάσα στιγμή; Ή μία φορά στο τόσο;
Και μήπως υπάρχει ενδεχόμενο να πάει για μαλλί η ΑΗΚ και να βγει κουρεμένη; Μαζί της και εμείς; Διότι όταν παίζεις στα χρηματιστήρια δεν νοείται να πιστεύεις πως θα βγαίνεις πάντα κερδισμένος.
Και στην επιστολή που έστειλαν στις 5 Νοεμβρίου οι συντεχνίες της ΑΗΚ στον πρόεδρο του δ.σ. τού ζητούν να τους ενημερώσει αν στις προηγούμενες μερικές φορές που έγιναν προαγορές καυσίμων από την ΑΗΚ βγήκε ή όχι κερδισμένος ο καταναλωτής. Ελπίζω ο κ. Πέτρου να ενημερώσει τις συντεχνίες και να ενημερώσει και την κοινή γνώμη.
Αν το πράξει ο κ. Πέτρου, θα παρακαλούσαμε να μας εξηγήσουν οι της ΑΗΚ αν κάποιου είδους στάθμιση κινδύνου (έναντι ενδεχόμενων απότομων διακυμάνσεων στις τιμές καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή) γίνεται ούτως ή άλλως με τις μεγάλες δεξαμενές της ΑΗΚ, όπου αποθηκεύεται καύσιμο που αγοράστηκε σε διάφορες φάσεις. Εξού και η συμπαθεστάτη Χριστίνα Παπαδοπούλου, όταν ερωτάται «μα αφού μειώθηκε Χ δολάρια το ντίζελ γιατί στην ΑΗΚ το ρεύμα μειώθηκε -Χ;» απαντά συνήθως «γιατί το φθηνό καύσιμο του τελευταίου μήνα αποθηκεύτηκε μαζί με το ακριβότερο καύσιμο προηγούμενων παραλαβών». Το ίδιο γίνεται και από την ανάποδη. Όταν ακριβαίνει το καύσιμο, η επίπτωση στον καταναλωτή επέρχεται σταδιακά, μέσα σε μια περίοδο 2-3 μηνών.
Η στήλη ποσώς εννοεί ότι πρέπει η ΑΗΚ να συνεχίζει να αγνοεί τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνου μέσω προαγορών ή άλλων εργαλείων. Αλλά, σε αντίθεση με τον κ. Περσιάνη, άλλοι τεχνοκράτες λένε πως αυτή η μέθοδος διαχείρισης κινδύνου δεν αποσκοπεί σε μόνιμη μείωση της τιμής του ρεύματος, αλλά μόνο σε περιορισμό απότομων αυξομειώσεων στις τιμές.
Εν ολίγοις, να αξιοποιηθούν, ναι, αυτές οι πρακτικές -και ευτυχώς δείχνει προθυμία προς αυτή την κατεύθυνση αυτό το δ.σ.- στον βαθμό που θα υπάρξει σταθεροποίηση στη χρέωση των καταναλωτών, αλλά να μην δίνεται παραπλανητικά η εντύπωση στους καταναλωτές ότι το καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή παρουσιάζει πολύ μεγάλες και συχνές αυξομειώσεις ή ότι με τις προαγορές βρήκαμε μόνιμη λύση για φθηνό ρεύμα.
Και κυρίως, να μην έχουν την εντύπωση κάποιοι βουλευτές ότι ασχολούμενοι κάθε Τρίτη με το λεγόμενο λίπος 15% στο καύσιμο και τους ρύπους της ΑΗΚ θα δικαιολογηθούν έναντι της κοινής γνώμης για την επιμονή τους να μην συζητούν στην Επιτροπή Ενέργειας πολύ πιο ουσιαστικούς λόγους που κρατούν τον ηλεκτρισμό σε ψηλά επίπεδα χρέωσης.
Και ήταν πολύ εύστοχη η απάντηση του αντιπροέδρου της ΡΑΕΚ, Άλκη Φιλίππου, όταν ο κ. Χατζηγιάννης κάλεσε τη Ρυθμιστική Αρχή «να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που κατέθεσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για το λίπος 15%»! Και πολύ απλά ο κ. Φιλίππου του υπέδειξε πως είναι ο κ. Περσιάνης που πρέπει να παρουσιάσει την ανάλυσή του και τα στοιχεία βάσει των οποίων κατέληξε στο 15% «λίπος».
Μάλλον δεν πολυκατάλαβε ο κ. Χατζηγιάννης, καθώς είπε πως θα ξαναβάλει αυτό το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής του. Και θα συνεχίσει να κυνηγά χίμαιρες, την ώρα που το πραγματικό λίπος στην τιμή του ηλεκτρισμού βγάζει μάτι και οι βουλευτές μας αρνούνται να το αγγίξουν.
Πηγή: philenews.com