Η μεγαλύτερη αντιμονοπωλιακή δίκη της σύγχρονης εποχής του Διαδικτύου, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, έφερε αντιμέτωπους τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, την Google, με το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών (DOJ). Η υπόθεση συγκρίνεται με την αγωγή-ορόσημο του DOJ κατά της Microsoft τη δεκαετία του 1990, αλλά με μια κρίσιμη διαφορά: το μεγαλύτερο μέρος της έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Αυτή η άνευ προηγουμένου μυστικότητα σήμαινε ότι μόνο οι δημοσιογράφοι και οι παρατηρητές που βρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου είχαν πρόσβαση –αν και περιορισμένη– στη διαδικασία.
Η δηλωμένη αποστολή της Google είναι να κάνει τις πληροφορίες του κόσμου παγκοσμίως προσβάσιμες. Αλλά οι ενέργειες της Google κατά τη διάρκεια της δίκης, στην οποία κατηγορήθηκε ότι διατηρούσε παράνομα μονοπώλιο αναζήτησης και διαφήμισης, έρχονται σε έντονη αντίθεση με αυτό το πιστεύω. Δημιούργησαν επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο: μια ιδιωτική εταιρεία, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τη βασική της δραστηριότητα και τη φήμη της, έπεισε ένα δικαστήριο να περιορίσει τη διαφάνεια και την πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες, διαβρώνοντας την ελευθερία του Τύπου και περιορίζοντας την κάλυψη ειδήσεων της δίκης στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Από την αρχή, η Google έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες μακριά από το κοινό.
Επίσης οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης υπογραμμίζουν ότι αυτή ήταν μια χαμένη ευκαιρία να αποκαλυφθεί η δύναμη της Big Tech σε παγκόσμιο κοινό. Το γεγονός ότι η Google πλήρωσε 26 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε πολλά προγράμματα περιήγησης και συσκευές –όπως το iPhone– αποκαλύφθηκε κατά την κατάθεση ενός από τους μάρτυρες της εταιρείας. Ενας άλλος μάρτυρας της Google αποκάλυψε κατά λάθος ότι η εταιρεία πληρώνει στην Apple το 36% των εσόδων της από διαφημίσεις αναζήτησης που πραγματοποιούνται μέσω του προγράμματος περιήγησηςSafari.
Η ετυμηγορία για την υπόθεση της Google αναμένεται το επόμενο έτος, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που εταιρείες Big Tech δικάζονται στις ΗΠΑ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε δεύτερη μήνυση κατά της Google, με στόχο τη διαφημιστική της επιχείρηση, η οποία συνδέει τους εκδότες ειδήσεων με τους διαφημιστές, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ μήνυσε πρόσφατα την Amazon για κυριαρχία του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου. Δεν είναι πολύ αργά για τα δικαστήρια και το DOJ να διορθώσουν το επικίνδυνο προηγούμενο της μυστικής δίκης της Google. Η υπεράσπιση ενός ελεύθερου και ποικιλόμορφου Τύπου –μια θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας– δεν πρέπει ποτέ να έρχεται δεύτερη σε σχέση με τα ισχυρά εταιρικά συμφέροντα.