Friday, November 15, 2024
Home » Το διαρκώς εξελισσόμενο Ανθρώπινο Δυναμικό (HR)

Το διαρκώς εξελισσόμενο Ανθρώπινο Δυναμικό (HR)

0 comments

Ίσως από τους πιο εξελισσόμενους επιχειρηματικούς τομείς τα τελευταία χρόνια είναι αυτός του Ανθρώπινου Δυναμικού. Οι τάσεις αλλά και οι προκλήσεις στον τομέα του HR αναγκάζουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του κλάδου να επανεξετάσουν τα σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουν για την εργασιακή και προσωπική ικανοποίηση των εργαζομένων.

Λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, ο κλάδος του Ανθρώπινου Δυναμικού υποβάλλεται σε μια ανελισσόμενη επανάσταση. Οι νέες τάσεις στον τομέα είναι ζωτικής σημασίας, για να διατηρήσει ο κλάδος τη ροή εργασιών του και παράλληλα να μπορέσει να δώσει λύσεις σε αυτές. Αναλυτικότερα οι κορυφαίες τάσεις του Ανθρώπινου Δυναμικού για τα επόμενα χρόνια:

  • Τα προγράμματα ευημερίας και ευεξίας (wellbeing) των εργαζομένων: Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αναζητούν προγράμματα ευημερίας και ευεξίας στις επιχειρήσεις που δύναται να εργοδοτηθούν, παράλληλα και το HR προσπαθεί να τα αυξήσει σε αριθμό. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση όχι μόνο στον αριθμό, αλλά και στη διάρκεια και πρωτοτυπία των προγραμμάτων αυτών. Είναι όμως αυτό μία λύση; Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει όχι μόνο να αυξηθούν σε αριθμό, αλλά παράλληλα και σε ποιότητα.
  • Κλιματική αλλαγή και κοινωνική προσφορά: Οι επιχειρήσεις ολοένα και συμμερίζονται τις παγκόσμιες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και την βιωσιμότητα τους. Το τμήμα του Ανθρώπινου Δυναμικού θα πρέπει πλέον να είναι ενήμερο για αυτές τις προκλήσεις αλλά και για το πως θα τις αντιμετωπίσει στο μέλλον. Η συμπερίληψη των εργαζομένων σε εκδηλώσεις κοινωνικής προσφοράς (CSR) σχετικά με το περιβάλλον, μπορεί να ενισχύσει το ηθικό, τα κίνητρα και την αίσθηση του σκοπού της εργασίας τους, συμβάλλοντας έτσι σε ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον.
  • Τεχνητή Νοημοσύνη και Ψηφιακός Μετασχηματισμός: ΑΙ, ChatGPT, λογισμικά διανομής βιογραφικών, chat bots και online συνεντεύξεις, είναι μόνο λίγα παραδείγματα τεχνολογίας που αναμένεται να είναι ακόμη πιο δημοφιλή τα επόμενα χρόνια για τους επαγγελματίες του HR. Οι επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις στην τεχνολογία για τον εξορθολογισμό στις διαδικασίες αναζήτησης και πρόσληψης ταλέντων, πρέπει όμως να σιγουρευτούν ότι ο αντίκτυπος στις δεξιότητες των εργαζομένων δεν θα είναι σημαντικός. Μία υπεύθυνη προσέγγιση, θα ήταν ο συνδυασμός της τεχνολογίας και της προσωπικής επαφής, μη ξεχνώντας την ανάγκη των ανθρώπων για συνεργασία.
  • Διατήρηση των εργαζομένων με συνεχή κατάρτιση: Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα της διατήρησης (retention) των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόδοση και την επιτυχία μιας επιχείρησης. Τα τμήματα Learning & Development είναι ζωτικής σημασίας στις επιχειρήσεις, καθώς παρέχουν συνεχή προγράμματα κατάρτισης. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ικανοποίηση από την εργασία για το υφιστάμενο προσωπικό και μειώνεται η πιθανότητα αναζήτησης εργασίας αλλού.
  • ΑπότοWork-Life Balance στοWork-Life Fit: Η έννοια του Work-Life Balance έχει αλλάξει, με το Work-Life Fit να προσπαθεί να ευθυγραμμίσει τις επαγγελματικές υποχρεώσεις με τις προσωπικές προτεραιότητες και τον τρόπο ζωής των εργαζομένων. Το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού καλείται να προσαρμοστεί ανάλογα, είτε πρόκειται για ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, είτε τετραήμερη εργασία, είτε την προώθηση της ανοιχτής επικοινωνίας και της ενσυναίσθησης. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στην παραγωγικότητα έναντι της παρουσίας, εντός πάντα των ορίων που θέτει η επιχείρηση.
  • ΑκόμημεγαλύτερηέμφασηστοDEI (Diversity, Equity, Inclusion)

Ένας ποικιλόμορφος και χωρίς αποκλεισμούς χώρος εργασίας, δημιουργεί στους εργαζόμενους την αίσθηση ότι συμμετέχουν και υποστηρίζονται σε όλους τους εργασιακούς τομείς, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή από πού προέρχονται. Η πρόσληψη θα βασίζεται πλέον, όχι στα τυπικά προσόντα ενός εργαζομένου, αλλά σε ικανότητες (skills), όπως δεξιότητες επικοινωνίας, συναισθηματική νοημοσύνη, δημιουργικότητα, ομαδικότητα και συνεργασία, επίλυση προβλημάτων κ.α.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, κατανοώντας τη σημαντικότητα του τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, με τις τάσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, κρίνει σημαντικό να κρατά ενήμερα τα μέλη του. Τα μηνιαία άρθρα στην δίγλωσση ηλεκτρονική εφημερίδα του ΕΒΕΛ «Επιχειρηματική Λεμεσός» από επαγγελματίες του HR, παρέχουν μία ολιστική προσέγγιση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Το «Επιχειρηματικό Βαρόμετρο» του ΕΒΕΛ είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, με ερωτήματα που αφορούν τον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού στις επιχειρήσεις.

Το Επιμελητήριο Λεμεσού συνεχίζει να υποστηρίζει τα μέλη του με συνεχείς ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης μέσω εκδηλώσεων και δράσεων, προωθώντας έτσι τον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού να μετασχηματιστεί ριζικά τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας τις επιχειρήσεις στη νέα εποχή της εργασίας.

* Λειτουργός, ΕΒΕ Λεμεσού

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More