Μέρισμα ύψους 13,3 εκατ. ευρώ θα διανείμει η Τράπεζα της Ελλάδος στους μετόχους της φέτος, όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις για τη χρήση του 2023. Σε αντίθεση με τις περισσότερες κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος, η ΤτΕ εμφάνισε κέρδη το 2023 – σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το 2022 – διανέμοντας μέρισμα 0,6720 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο, για το ελληνικό Δημόσιο δεν προβλέπεται φέτος η απευθείας μεταφορά μέρους των κερδών της όπως έγινε πέρυσι. Το Δημόσιο έχει να λαμβάνει συνολικά 649,1 εκατ. ευρώ από την ΤτΕ (635,8 εκατ. ευρώ από τόκους, μέσω καταθέσεων και 13,3 εκατ. από μέρισμα). Το έσοδο από τόκους είναι κατά 179,5 εκατ. ευρώ υψηλότερο σε σύγκριση με τα χρήματα που εισέπραξε για τη χρήση του 2022 (55,6 εκατ. ευρώ), ενώ πέρσι το μέρισμα ήταν υψηλότερο (400,7 εκατ. ευρώ). Η μεταβολή αυτή οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Πλαφόν για συνεπείς δανειολήπτες
Ξεκίνησαν οι τράπεζες την παράταση του «πλαφόν» στο επιτόκιο βάσης των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια για τους συνεπείς δανειολήπτες. Η απόφαση είχε ληφθεί πέρυσι και έληγε τον Απρίλιο και τώρα επεκτείνεται μέχρι τον Απρίλιο του 2025. Πρώτη ανακοίνωση ήρθε από τη Eurobank, η οποία διατηρεί το επιτόκιο βάσης euribro 1 μήνα στο 2,75%, το αντίστοιχο των 3 μηνών στο 2,85%. Τα επιτόκιο βάσης που ακολουθεί εκείνο της ΕΚΤ παραμένει στο 3,30%, ενώ το αντίστοιχο για τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο παραμένει στο 1,20%.
«Καμπανάκι»
για το ασφαλιστικό
Μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής κρούει το «καμπανάκι» για το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων από το Δημόσιο αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσιος του σημερινού το 2035. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Κεφάλαιο» και του capital.gr, οι συνταξιούχοι του στενού δημόσιου τομέα ανέρχονται σήμερα σε 9.291, εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 14.681 το 2030 και τους 17.809 το 2035, ενώ ο αριθμός συνταξιοδοτήσεων για το 2040 υπολογίζεται στις 16.018 και στις 12.443 το 2045. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι συνταξιοδοτήσεις από το Δημόσιο αναμένεται να επανέλθουν στα σημερινά επίπεδα το 2050. Η αύξηση στον ρυθμό συνταξιοδοτήσεων αναμένεται να είναι παρόμοια και στον ιδιωτικό τομέα.
CNN: Η Ελλάδα έγινε πρότυπο επιτυχίας
«Το έθνος που κάποτε ήταν ο «ασθενής» της Ευρώπης, θεραπεύτηκε» υπογράμμισε ο δημοσιογράφος του δικτύου CNN Fareed Zakaria, ενώ σημείωσε ότι «η χώρα που κάποτε απειλούσε να βουλιάξει το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει γίνει τώρα το πρότυπο της επιτυχίας. Οι Ελληνες έβαλαν μυαλό, απέρριψαν τον λαϊκισμό και υιοθέτησαν λογικές οικονομικές πολιτικές». Ο αναλυτής του CNN είπε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική οικονομία «αναπτύσσεται ταχύτερα από την ΕΕ για αρκετά συναπτά έτη και θα το επαναλάβει το 2024». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία αξιολόγησε ως «συμβολική νίκη για μια χώρα που χρεοκόπησε το 2015, αλλά και οικονομική νίκη, καθώς αυτό σημαίνει περισσότερες ξένες επενδύσεις».
Πιστοποίηση
και κατάρτιση
«Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο, κάποιοι να παριστάνουν ότι καταρτίζονται και κάποιοι άλλοι ότι καταρτίζουν» υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στο συνέδριο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). «Την κατάρτιση πρέπει να την πάρουμε πολύ πιο σοβαρά, να δούμε ότι είναι ουσιαστικό εφόδιο για την πορεία της ζωής και να σταματήσουν κάποιοι την κοροϊδία. Δουλειά δική μας είναι, όσοι δεν το καταλαβαίνουν να το καταλάβουν με κάποιον τρόπο» ανέφερε ο υπουργός.
Τα myDATA και
η πλατφόρμα του ΦΠΑ
Σε νέες ρυθμίσεις στην πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ προχώρησε η ΑΑΔΕ προκειμένου να εφαρμοστεί ο κανόνας των ανεκτών αποκλίσεων, κατά τη δήλωση εξόδων που υπερβαίνουν κατά 30% τα έξοδα τα οποία έχουν διαβιβασθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Οι επιχειρήσεις μπορούν να καταχωρούν σε δήλωση ΦΠΑ μεταγενέστερης περιόδου (μήνα ή τριμήνου), τυχόν έξοδα που εκδόθηκαν και εμφανίζονται γι’ αυτές στην πλατφόρμα myDATA σε προηγούμενη περιόδο της ίδιας χρήσης, αλλά δεν τα συμπεριέλαβαν στη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου αυτής.