Friday, September 20, 2024
Home » Το έλα να δεις με τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο

Το έλα να δεις με τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο

0 comments

Θολό παραμένει το τοπίο στον ελληνικό σιδηρόδρομο ενάμιση χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Ντάνιελ.

Στο επίκεντρο της δύσκολης εξίσωσης βρίσκεται το ζήτημα των οικονομικών υποχρεώσεων ανάμεσα σε Hellenic Train, ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας) και υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για ένα μπλεγμένο κουβάρι, το οποίο περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όσο περνά ο χρόνος και οι συζητήσεις ανάμεσα σε Hellenic Train και υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν καταλήγουν σε κάποια συμφωνία.

Επιγραμματικά, το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει στην Hellenic Train την ετήσια επιδότηση για την εκτέλεση δρομολογίων σε άγονες γραμμές για τα έτη 2022 και 2023 ενώ με τη σειρά της η Hellenic Train χρωστά στον ΟΣΕ περίπου 100 εκατ. ευρώ για τη χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου κατά το διάστημα 2019-2023, ποσό το οποίο η HT αμφισβητεί. Παράλληλα, μεταθέτει την ευθύνη στο υπουργείο, λέγοντας ότι εφόσον της καταβληθεί η επιδότηση, τότε θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τον ΟΣΕ, την ίδια στιγμή, που το υπουργείο περιορίζεται σε άκαρπες, μέχρι στιγμής, συζητήσεις.

Και ενώ οι δύο πλευρές συζητούν, τα προβλήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο συνεχίζουν να είναι ανυπέρβλητα με τις πολυαναμενόμενες επενδύσεις σε νέες αμαξοστοιχίες και τα έργα για την αναβάθμιση των υποδομών να ακούγονται πλέον σαν ένα κακόγουστο αστείο.

Η νέα σύμβαση του 2022

Αρχικά, η Hellenic Train ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο να τις καταβάλλει αποζημιώσεις για τις οικονομικές χρήσεις 2022 και 2023, οι οποίες απορρέουν από τις συμβατικές υποχρεώσεις της νέας σύμβασης που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές το 2022 επί υπουργίας Αχιλλέα Καραμανλή.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, για την παροχή επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών γενικού οικονομικού και κοινωνικού συμφέροντος, που δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται να καταβάλλει στην Hellenic Train μια ετήσια αποζημίωση ύψους 50 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την εκτέλεση δρομολογίων σε άγονες γραμμές για 10+5 χρόνια. Αυτά τα κεφάλαια δεν έχουν εισπραχθεί για την χρήση του 2022, χρονιά για την οποία η εταιρεία διεκδικεί επιπλέον 20 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αφορά σε άλλες απαιτήσεις (αποζημίωση για πανδημία, μειωμένα εισιτήρια και ενεργειακό κόστος).

Η διάψευση της HT με καθυστέρηση μιας εβδομάδας

Σε ό,τι αφορά το 2023, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη καθώς κατά ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, η λειτουργία της κύριας γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη είχε διακοπεί λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη και έπειτα της καταστροφής μέρους του δικτύου από την κακοκαιρία Ντάνιελ. Με τις συμβατικές υποχρεώσεις των 50 εκατ. επίσης να παραμένουν σε εκκρεμότητα, το τελευταίο διάστημα είχε εύλογα γεννηθεί η απορία, εάν η HT προτίθεται να διεκδικήσει επιπλέον αποζημιώσεις από το κράτος λόγω του μειωμένου κυκλοφοριακού έργου την περσινή χρονιά.

Περισσότερες απορίες παρά απαντήσεις δημιούργησε μια αναφορά στον ισολογισμό του 2023, ο οποίος δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και σημείωνε ότι η HT “προτίθεται να απαιτήσει τις αποζημιώσεις που συμβατικά δικαιούται για τις σημαντικές αυτές ζημιές (Τέμπη και Ντάνιελ)”.

Ωστόσο, αφού πέρασε μια ολόκληρη εβδομάδα η εταιρεία αποφάσισε με χθεσινή της ανακοίνωση να διευκρινίσει ότι “ουδέποτε ανακοίνωσε, δημοσίευσε ή διέρρευσε πρόθεση να αιτηθεί αποζημιώσεων εξαιτίας των ανωτέρω γεγονότων”.

Η στάση του υπουργείου και το χρέος των 100 εκατ. στον ΟΣΕ

Από την πλευρά του, το υπουργείο Μεταφορών δε δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση γιατί καθυστερεί την καταβολή των 50 εκατ. ευρώ προς την HT τουλάχιστον για την χρήση του 2022. Πάντως, οι δύο πλευρές έχουν ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας προκειμένου κάποτε να βρεθεί η χρυσή τομή. Ωστόσο, κύκλοι με γνώση επί του θέματος αναφέρουν ότι ιδιαίτερα για το 2023 δύσκολα θα αποφευχθεί η λύση της δικαιοσύνης ή της διαιτησίας. Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το χρέος προς τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής, δηλαδή ο ΟΣΕ, ο οποίος ζητά από την Hellenic Train να του καταβάλλει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ (98 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) στο πλαίσιο των τελών για τη χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου κατά τη χρονική περίοδο 2019-2023.

Με τη σειρά της η HT αμφισβητεί το ύψος της συγκεκριμένης απαίτησης, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι είναι μικρότερο λόγω του μειωμένου κυκλοφοριακού έργου κατά τη διάρκεια του 2023, όπως σημειώνουν πηγές με γνώση επί του θέματος στο Capital.gr. Επιπλέον, για το χρέος των προηγούμενων ετών, ρίχνει το μπαλάκι στο υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι εφόσον εισπράξει τη συμβατική αποζημίωση, τότε προτίθεται να ανταποκριθεί στις οφειλές προς τον ΟΣΕ. Στην ουσία, κανένας δεν πληρώνει κανέναν και αυτή η κατάσταση χρησιμοποιείται από όλες τις πλευρές για να μετατοπίσουν τις ευθύνες ενώ ο ελληνικός σιδηρόδρομος συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του προς την πλήρη απαξίωση.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More