Thursday, December 19, 2024
Home » Τούς έτρεχαν στους διαδρόμους

Τούς έτρεχαν στους διαδρόμους

0 comments

Αν καταγραφούν στο χαρτί με ακρίβεια όλα όσα είπαν την Πέμπτη βουλευτές (ακόμα και του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ!) από το βήμα της Βουλής για να καυτηριάσουν τραπεζικές πολιτικές και πρακτικές και αν δημοσιευτούν τα κείμενα, δεν μπορεί, θα απορήσουν ακόμα και τα πεύκα στο Τρόοδος πώς γίνεται να επικρίνεις και να καταδικάζεις, να υποδύεσαι τον οργισμένο και τον απογοητευμένο για υπερχρεώσεις, μεγάλη ψαλίδα δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων, για καταχρηστικές ρήτρες και τόσα άλλα και μόλις κατέβεις από το βήμα της Βουλής να τρέχεις στους διαδρόμους ξοπίσω όποιον συνάδελφο σου υποψιάζεσαι πως είναι ικανός να ψηφίσει υπέρ ενός έκτακτου τέλους.

Που ίσως αποφέρει, είπαν, μέσα σε δύο χρόνια κοντά στα 100 εκατ., έναντι των 2.8 δισ. μετά τη φορολογία που ήταν τα κέρδη των τραπεζών για το μισό 2022, το 2023 και τους πρώτους εννέα μήνες του 2024.

Πάλι δεν έπεισε η Βουλή ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Οι γνωστοί 25 δηλαδή. Ούτε οι τέσσερις της αποχής έπεισαν, αλλά οκ, μιλάμε για πολιτικό μπούλινγκ, όχι αστεία.

Οι τράπεζες έδωσαν διαβεβαιώσεις, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, ότι είναι έτοιμες να αφουγκραστούν την κοινωνία.

Καλοσύνη τους. Να αφουγκραστούν όμως και όσα τους είπε την περασμένη εβδομάδα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Που τις προειδοποίησε -ο Διοικητής, όχι βουλευτές ή ΜΜΕ και ΜΚΔ- ότι οφείλουν να αντιμετωπίσουντον «κίνδυνο φήμης» που τις απειλεί. Και επέμεινε ότι γεγονότα, πολιτικές και πρακτικές που πλήττουν την εικόνα και καλή φήμη των πιστωτικών ιδρυμάτων ενδέχεται να έχουν αρνητικές προεκτάσεις και να θέσουν σε κίνδυνο τόσο την εικόνα της κάθε τράπεζας όσο και γενικότερα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Ο Διοικητής το είπε.

Τους είπε ακόμα -μέσα στη Βουλή- ότι η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης στη δημόσια σφαίρα και συνιστά ένα στοιχείο που ενδέχεται να επηρεάζει αρνητικά τη φήμη τους. Το «ενδέχεται» μάλλον πρέπει να αποδοθεί στην αβρότητα του κ. Πατσαλίδη.

Τους είπε ότι αναμένει να υιοθετήσουν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση όσον αφορά τις τιμολογήσεις, λαμβάνοντας υπόψη και την κοινωνική πτυχή του θέματος.

Και -δυστυχώς- είπε ακόμα ο Διοικητής ότι η ψαλίδα μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων δεν ικανοποιεί την Κεντρική Τράπεζα, αλλά… πέραν από την ανακοίνωση των επιτοκίων που προσφέρει κάθε τράπεζα (σ.σ. ώστε να ασκείται υποτίθεται πίεση για ανταγωνισμό), η Κεντρική δεν έχει ως επόπτης το δικαίωμα οποιασδήποτε παρέμβασης.

Και για όσους ελπίζουν ακόμα στις δυνάμεις της αγοράς, ο Διοικητής είχε κάτι άλλο να επισημάνει: Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, με περιορισμένες δυνατότητες ανταγωνισμού και αυτό ισχύει για όλες τις βιομηχανίες και τα προϊόντα. Και για τον τραπεζικό τομέα, εννοούσε. Τον συμβατικό, έστω.

Από τη στιγμή που λέει όλα αυτά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και αφούη πλειοψηφία των βουλευτών μάς προειδοποιούσε την Πέμπτη πως αν περάσει ο έκτακτος – προσωρινός φόρος των 100 εκατ. κάποιες τράπεζες θα αντιδράσουν με αύξηση του επιτοκίου, δεν μένει παρά να επαναλάβουμε -για την ιστορία, που λένε- τις προχθεσινές υποσχέσεις του Συνδέσμου Τραπεζών. Ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «οι τράπεζες μέλη του Συνδέσμου λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και ιδέες, αναφορικά με τον ρόλο του τομέα επί συγκεκριμένων πεδίων και δεσμεύονται προς άμεση εξέταση και λήψη συγκεκριμένων μέτρων».

Και επίσης την κατηγορηματική δήλωση του Συνδέσμου ότι «θέλει να επαναβεβαιώσει την ισχυρή βούλησή του για συνεργασία, παραγωγική συζήτηση και για συγκεκριμένα βήματα που θα βοηθήσουν την οικονομία και την κοινωνία».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00