Monday, December 23, 2024
Home » Τουρκία: Επίσημο αίτημα να γίνει μέλος των BRICS

Τουρκία: Επίσημο αίτημα να γίνει μέλος των BRICS

0 comments

Η Τουρκία ζήτησε επίσημα να ενταχθεί στην ομάδα BRICS της οποίας ηγούνται η Ρωσία και η Κίνα, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να σφυρηλατήσει νέους δεσμούς πέρα ​​από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η άποψη της κυβέρνησης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους απομακρύνεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να σχολιάσουν το ζήτημα.

Η νέα διπλωματική κίνηση της χώρας αντανακλά τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του NATO.

Συνδυάζοντας την Ευρώπη και την Ασία, η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στους BRICSπριν από μερικούς μήνες εν μέσω απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου στην προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δεκαετίες, πρόσθεσαν οι πηγές. Η κίνηση είναι επίσης εν μέρει αποτέλεσμα ρήξεων με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ αφού η Τουρκία διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, ανέφεραν οι πηγές. Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Προεδρία της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

“Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώνει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα”, δήλωσε ο Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη το σαββατοκύριακο. “Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει”.

Ο όμιλος BRICS, που πήρε το όνομά του από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες. Απέκτησε τέσσερα νέα μέλη στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος προσχώρησαν στις τάξεις της. Η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να συμμετάσχει, αν και το βασίλειο δεν το έχει πράξει ακόμη, ενώ η Αργεντινή, υπό τον νέο της πρόεδρο, Χαβιέρ Μιλέι, αρνήθηκε να προχωρήσει στην ένταξη που σχεδίαζε η προηγούμενη περονική κυβέρνηση της χώρας.

Η περαιτέρω διεύρυνση της ομάδαςθα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, ανέφεραν οι πηγές. Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το στενά συμμαχικό προς την Τουρκία Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στο μπλοκ.

Οι BRICS αυτοπροβάλλονται ως εναλλακτική σε εκείνο που τα μέλη της βλέπουν ως θεσμούς που κυριαρχούνται από τη Δύση, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα νέα μέλη μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω κοινής αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και να διευρύνουν τις πολιτικές και εμπορικές τους σχέσεις.

Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό τις χώρες της Δύσης ότι ματαιώνουν τις τουρκικές φιλοδοξίες για μια αυτάρκη αμυντική βιομηχανία και ισχυρή οικονομία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει επανειλημμένα ζητήσει μια αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διεύρυνση των πέντε μόνιμων μελών του και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, που έχει συσταθεί από τη Ρωσία και την Κίνα ως αντίπαλο δέος στο ΝΑΤΟ.

“Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης όπως ισχυρίζονται ορισμένοι”, είπε ο Ερντογάν. “Αντίθετα, πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας τόσο με αυτούς όσο και με άλλους οργανισμούς σε βάση win-win”.

Η επέκταση των BRICS έχει ως κύριο “οδηγό” σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, η οποία προσπαθεί να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της φλερτάροντας χώρες που παραδοσιακά αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ.

Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ από το 2005, ωστόσο έχει συναντήσει μια σειρά από εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που το μπλοκ περιγράφει ως αδυναμίες της δημοκρατίας στη χώρα.

Η Τουρκία πιστεύει ότι η ένταξη στους BRICS θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να βελτιώσει την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα και να γίνει εμπορικός αγωγός μεταξύ της ΕΕ και της Ασίας. Θέλει να γίνει κόμβος για εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωφεληθούν από την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ για να ενισχύσουν την πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

“Οι BRICS είναι ένας οργανισμός που αυξάνει την ποικιλομορφία των προσεγγίσεων, των ταυτοτήτων και των πολιτικών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν μετά τη συμμετοχή του σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των BRICS τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η Τουρκία καταβάλλει παράλληλες προσπάθειες για να αναζωογονήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ. Αυτός παραμένει “στρατηγικός στόχος”, είπε ο Φιντάν την περασμένη εβδομάδα, αφού παρευρέθηκε σε άτυπες συνομιλίες με ομολόγους του της ΕΕ για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00