Monday, September 16, 2024
Home » Τουριστικές επενδύσεις και κίνδυνοι

Τουριστικές επενδύσεις και κίνδυνοι

0 comments

Έχουν γίνει πολλές επενδύσεις για τουριστική ανάπτυξη, από ξενοδοχεία μέχρι καλαίσθητους χώρους διασκέδασης και σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύτηκαν με αναβάθμιση του προσωπικού και της εξυπηρέτησης.

Τα προηγούμενα χρόνια, με τον αριθμό των τουριστών να αυξάνεται (κατά περίπου 8% ετησίως), σε συνδυασμό με τις χαλαρώσεις σε συντελεστές δόμησης κλπ, που δόθηκαν από την τότε Κυβέρνηση, σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα επεκτάθηκαν ή/και αναβαθμίστηκαν για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση.

Στη συνέχεια όμως, η διεθνής τουριστική αγορά άλλαξε ξαφνικά και επηρέασε δυσμενώς την Κύπρο. Οι ανταγωνιστές μας, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ελλάδα κλπ, ανέκαμψαν, ανακτώντας το μερίδιό τους στην τουριστική αγορά. Οι μειωμένες τιμές που προσφέρουν οι χώρες αυτές, αλλά και η έλλειψη απευθείας πτήσεων από κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις προς την Κύπρο, μαζί με το κλείσιμο ορισμένων αεροπορικών εταιρειών ή τουριστικών οργανισμών και τη χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με τους ανταγωνιστές, δεν βοήθησαν. Δεν βοήθησε επίσης η έλλειψη κατάλληλου εργατικού δυναμικού στην τουριστική βιομηχανία.

Αυτές οι συνθήκες ενθάρρυναν τους τουριστικούς πράκτορες να ζητούν όλο και περισσότερες εκπτώσεις, προκειμένου να μειωθεί το χάσμα μεταξύ της Κύπρου και άλλων χωρών.

Επίσης, η απόσταση της Κύπρου από τις σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές επηρεάζει τις αφίξεις στην Κύπρο και το αυξημένο κόστος για αεροπορικά εισιτήρια μειώνει την αγοραστική δύναμη των τουριστών (τα λεφτά που ξοδεύουν στην Κύπρο), καθώς και τη διάρκεια παραμονής τους.

Και, δεν φτάνουν αυτά, το κυπριακό τουριστικό προϊόν αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό, με αυξανόμενο ρυθμό μάλιστα, από τα κατεχόμενα.

Σε τελική ανάλυση, αγαπητοί αναγνώστες, έχοντας καταφέρει να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν σε κάποιο βαθμό με πολλές προσπάθειες, αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού. Και τα κερδοφόρα (σε κάποιο βαθμό και σε κάποια φάση) τουριστικά έργα, είναι εύκολο να υποστούν σημανστικές απώλειες, δεδομένου ότι το τουριστικό εμπόριο δεν βασίζεται μόνο στην τοπική ζήτηση, αλλά κυρίως στη διεθνή σκηνή.

Επιπλέον, ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος δεν μπορεί να επιδοτεί εθνικές αεροπορικές εταιρείες, για να μειωθεί το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων και να αυξηθούν οι αφίξεις. Και οι κλιματολογικές συνθήκες, με τη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας τους θερινούς μήνες, δεν βοηθούν να λειτουργήσει με την ίδια αποτελεσματικότητα το δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα».

Οι οικονομικές αποδόσεις των ξενοδοχείων ποικίλουν από καιρό σε καιρό, αλλά κατά μέσο όρο τα ξενοδοχεία στην Κύπρο έχουν απόδοση 10%. Αλλά η απόδοση υπόκειται σε σημαντικές διακυμάνσεις.

Κάθε επιχειρηματικό σχέδιο βασίζεται σε προβλέψεις και λογικές υποθέσεις και δεδομένα, αλλά η τοπική τουριστική αγορά είναι τόσο ευμετάβλητη, που ο κίνδυνος απογοητεύσεων είναι σχετικά υψηλός. Δεν είναι σαν τα ακίνητα, που μπορούν να πωληθούν αργότερα. Τα έξοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πρέπει να εξασφαλιστούν εντός της συγκεκριμένης περιόδου του έτους.

Θα μπορούσατε να θεωρήσετε ότι οι αποδόσεις που εμφανίζονται πιο πάνω είναι υψηλές, σε αντίθεση με την έλλειψη εναλλακτικών επενδύσεων στην Κύπρο, καθώς και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων (1%-2%). Ωστόσο, δεν υπάρχει κατάσταση win-win αγαπητοί αναγνώστες και λαμβάνοντας υπόψη το σχετικά μεγάλο ποσό επένδυσης που απαιτείται για τέτοια έργα, οι αναφερόμενες αποδόσεις είναι τουλάχιστον μια λογική προσδοκία.

«Χρειάζεται μια βόμβα στα παραθαλάσσια της Αιγύπτου για να αντιστραφεί η τουριστική ζήτηση και ως εκ τούτου να ωφεληθούν άλλες χώρες και θα χρειαστεί μια τυχαία αεροπορική μάχη Ελλάδας / Τουρκίας για να έχει τις ίδιες επιπτώσεις, προκαλώντας την ταλαιπωρία της Κύπρου», μας είπε ένας ταξιδιωτικός πράκτορας.

Στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου προστίθενται πλέον τα «μοντέρνα» Airbnb και οι ιδιωτικές ενοικιάσεις, που ανέρχονται περίπου στο 30%-40% των επισκεπτών.

Ναι, οι διεθνείς συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν την κατάρρευση τουριστικών επενδύσεων, αλλά ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης είναι στους ώμους των επενδυτών-ξενοδόχων, αλλά και των συνδικάτων, που είναι τώρα «έξω» για πρόσθετες διεκδικήσεις.

www.aloizou.com.cy

[email protected]

F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες ΕΠΕ – Εκτιμητές, Σύμβουλοι Ακινήτων και Κτηματομεσίτες

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More