Monday, September 9, 2024
Home » Τουρισμός: Ανοίγει για τα καλά η αγορά της Πολωνίας

Τουρισμός: Ανοίγει για τα καλά η αγορά της Πολωνίας

0 comments

Η επανέναρξη των πτήσεων από την πολωνική εταιρεία LOT τη χειμερινή περίοδο φέτος προς το αεροδρόμιο Λάρνακας που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους τουριστικούς φορείς καθώς η ζήτηση για την Κύπρο από την Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ολοένα και αυξάνεται.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πλέον έχει καθιερωθεί ως η τρίτη κυριότερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό πίσω μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Οι πτήσεις της πολωνικής LOT

H LOT, ο εθνικός αερομεταφοράς της Πολωνίας, πετά ήδη προς το αεροδρόμιο Πάφου αλλά, όπως ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Τουρισμού, από τη φετινή χειμερινή περίοδο θα εκτελεί πτήσεις και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά από απουσία δύο ετών.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού η πολωνική εταιρεία αποφάσισε την επανέναρξη πτήσεων προς το αεροδρόμιο Λάρνακας και μάλιστα με συχνότητα τέσσερις πτήσεις τη βδομάδα κατά τη χειμερινή περίοδο, έχοντας μάλιστα πλάνο για άνοδο της συχνότητας των πτήσεων στις έξι πτήσεις την εβδομάδα κατά την θερινή περίοδο του 2025.

Σήμερα, η εταιρεία πετά τρεις φορές την εβδομάδα προς την Κύπρο και συγκεκριμένα προς το αεροδρόμιο Πάφου. Πέραν της Lot, πτήσεις από την Πολωνία προς την Πάφο εκτελεί και η αεροπορική εταιρεία Ryanair. Μαζί οι δύο εταιρείες εκτελούν 17 πτήσεις την εβδομάδα από έξι αεροδρόμια της Πολωνίας προς το αεροδρόμιο Πάφου. Ο αριθμός των εβδομαδιαίων πτήσεων προς την Πάφο από την Πολωνία μάλιστα από 17 σήμερα θα αυξηθεί στις 20 τον Αύγουστο, παραμένοντας στο συγκεκριμένο αριθμό έως και το τέλος του Οκτωβρίου, βάσει του πτητικού προγράμματος του αεροδρομίου που έχει δημοσιοποιήσει η Hermes Airports.

Συνολικά, όμως, οι εβδομαδιαίες πτήσεις από την Πολωνία προς την Κύπρο το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να ανέλθουν στις 50, καθώς άλλες 30 πτήσεις την εβδομάδα εκτελούνται από επτά αεροδρόμια της χώρας προς το αεροδρόμιο Λάρνακας. Το καλοκαίρι πέρσι οι πτήσεις από την Πολωνία προς τη χώρας ανέρχονταν σε 33 την εβδομάδα.

Οι αερογραμμές που εκτελούν πτήσεις από την Πολωνία προς το αεροδρόμιο Λάρνακας είναι οι εταιρείες Wizzair, Enter Air Spolka και η Buzz Air. Ενημερωτικά αναφέρουμε πως οι εβδομαδιαίες πτήσεις τον Ιούλιο και Αύγουστο από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο Λάρνακας υπολογίζονται σε 660 περίπου και από το αεροδρόμιο Πάφο σε 260 με 270.

Για την απόφαση της LOT, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής εξέφρασε ικανοποίηση, αναφέροντας πως αποτελεί μια θετική εξέλιξη, όπως και η απόφαση της κάθε εταιρείας για προσθήκη κάθε νέου δρομολογίου.

Με το υφυπουργείο να σημειώνει πως το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοίνωσαννέα πτητικά προγράμματα προς τη χώρα μας η Cy Airways από Βαρκελώνη, η EasyJet από το Άμστερνταμ, η Wizzair από το Μιλάνο, η Royal Jordanian από το Αμμάν, ενώ η Wizzair αύξησε τις συχνότητες των πτήσεων της από 11 διαφορετικά αεροδρόμια.

Ολοένα και περισσότεροι

Η ανάπτυξη της πολωνικής αγοράς καταγράφεται και στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών. Πέρσι επισκέφθηκαν τη χώρα μας 273.872 Πολωνοί , σε σύγκριση με 186. 000 το 2022, με τις επισκέψεις από την Πολωνία να αποτελούν το 7,1% του συνόλου των αφίξεων που ανήλθαν σε 3.845.652.

Το πρώτο εξάμηνο φέτος οι αφίξεις τουριστών από την Πολωνία αυξήθηκε σε 146.924 συγκριτικά με 121.134 την ίδια περίοδο πέρσι και αποτέλεσαν το 8,89% του συνόλου των επισκέψεων για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024.

Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο πέρσι παρουσιάζεται διψήφια αύξηση της τάξης του 21%. Αύξηση 20% περίπου κατέγραψαν οι αφίξεις από την Πολωνία και τον Ιούνιο καθώς ανήλθαν σε 36 χιλιάδες σε σχέση με 30 χιλιάδες τον ίδιο μήνα πέρσι.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των αφίξεων τον φετινο Ιούνιο ανήλθε σε 482.261 σε σύγκριση με 456.985 τον Ιούνιο 2023, σημειώνοντας αύξηση 5,5%. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1.652.475 σε σύγκριση με 1.613.690 την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 2,4%.

Οι Πολωνοί τουρίστες

Τις προοπτικές που θα είχε φέτος η πολωνική αγορά είχε αναδείξει από πέρσι ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής με αφορμή επισκέψεις που είχε στη Βαρσοβία.

Τότε, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως για φέτος η αύξηση από την Πολωνία θα είναι διψήφια καταγράφοντας και τον προγραμματισμό των πτήσεων από τη χώρα που όπως αναφέρθηκε έχουν αυξηθεί φέτος.

Ο ίδιος είχε καταγράψει ιστορικά και την πορεία της πολωνικής αγοράς που όπως είπε άρχισε βασικά να δείχνει τη δυναμική της μόλις την τελευταία διετία. «Μέχρι και το 1998 ήταν μια εντελώς άγνωστη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό με τους επισκέπτες τη συγκεκριμένη χρονιά να ανέρχονται σε 18 χιλιάδες. Τα επόμενα χρόνια η αγορά παρουσίαζε σταδιακά μικρή άνοδο και το 2018 οι αφίξεις τουριστών από την Πολωνία έφτασαν τις 89 χιλιάδες. Το 2021 παρά τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας και λόγω του γεγονότος ότι η πολωνική κυβέρνηση δεν είχε τότε δείξει την ίδια αυστηρότητα σε σχέση με άλλες χώρες , οι αφίξεις από την Πολωνία ξεπέρασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 100 χιλ. φτάνοντας τις 113 χιλιάδες».

Αριθμός που έκτοτε ολοένα και αυξάνεται, καθώς μόνο το εξάμηνο φέτος, όπως προαναφέραμε, οι αφίξεις τουριστών από την Πολωνία ξεπέρασαν τις 140 χιλιάδες.

Το προφίλ του Πολωνού τουρίστα

Για το προφίλ των Πολωνών τουριστών ο κ. Κουμής είχε αναφέρει πως ταξιδεύουν μεν συχνά, χωρίς, όμως, να προγραμματίζουν έγκαιρα τις εξόδους τους.

«Οι Πολωνοί είναι πολίτες οι οποίοι αρέσκονται στα ταξίδια, εξορμούν εκτός της χώρας από τρεις έως πέντε φορές τον χρόνο. Το προϊόν ήλιου και θάλασσας, φυσιολογικά λόγω του κλίματος της χώρας τους, είναι αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις τους. Θα έλεγα επίσης ότι είναι λαός της τελευταίας στιγμής, δηλαδή αποφασίζουν για το ταξίδι τους λίγο πριν το πραγματοποιήσουν. Όπως διαφαίνεται διαχρονικά από τα στατιστικά, οι πρώτες χώρες ανάμεσα στις επιλογές τους είναι εκτός από τη Γερμανία, που είναι δίπλα τους, η Ισπανία, η Ιταλία, τα τελευταία χρόνια ανέβηκε και η Ελλάδα, αλλά εδώ και χρόνια σταθερός προορισμός τους είναι και η Κροατία.

Σταδιακά αλλά σταθερά στις επιλογές τους προστίθεται και η χώρα μας, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της αεροπορικής συνδεσιμότητας που υπάρχει πλέον μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας», είχε πει ο υφυπουργός.

Την ίδια ώρα, οι Πολωνοί τουρίστες φαίνεται, πάντως, να δαπανούν ελαφρώς λιγότερα από τον μέσο όρο του συνόλου των επισκεπτών, βάσει και των τελευταίων στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας. Εντούτοις, το 2023, για το σύνολο της χρονιάς είχαν βρεθεί στην πρώτη πεντάδα όσον αφορά τους τουρίστες με την μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη και συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση με €501,60.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More