Tuesday, September 17, 2024
Home » Τον Σεπτέμβριο κατά προτεραιότητα τα νομοσχέδια για αδήλωτη εργασία

Τον Σεπτέμβριο κατά προτεραιότητα τα νομοσχέδια για αδήλωτη εργασία

0 comments

Με την επιστροφή στα κοινοβουλευτικά έδρανα, τον Σεπτέμβρη, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας θα εξετάσουν τα τρία νομοσχέδια τα οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην πάταξη τηςαδήλωτης και παράνομης εργασίας.

Τα νομοσχέδια, παρά τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί κατά τον κοινωνικό διάλογο στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, εγκρίθηκαν τον περασμένο μήνα από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως δήλωσαν στον «Φ» βουλευτές, τα νομοσχέδια είναι από τις προτεραιότητες της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, καθώς χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται η αδήλωτη εργασία. Πέρσι, η αδήλωτη εργασία ανέβηκε στο 13%, με το 25% να εντοπίζεται στις οικοδομές.

Οι βουλευτές διαβεβαίωσαν πως θα καταβάλουν προσπάθειες να ολοκληρωθεί η συζήτηση των νομοσχεδίων το συντομότερο δυνατό, με στόχο την προώθησή τους στην Ολομέλεια. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εργασίας είχε καλέσει τη Βουλή να επισπεύσει την εξέταση των τριών νομοσχέδιων.

Οι πρόνοιες

Με το πρώτο νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί Διαφανών και Προβλέψιμων Ορών Εργασίας, το οποίο έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση στην παροχή πληροφόρησης για τους όρους εργοδότησης των εργοδοτουμένων και η αποτελεσματική εφαρμογή και έλεγχος της εφαρμογής του νόμου. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο παρέχεται η εξουσία στον Υπουργό Εργασίας, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, να εκδίδει Διάταγμα, το οποίο θα δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και θα καθιστά υποχρεωτική για τον εργοδότη τη δήλωση των στοιχείων της ενημέρωσης για τους ουσιώδεις όρους εργοδότησης σε πληροφοριακό σύστημα που θα καθοριστεί, καθώς και σε πληροφορίες που διέπουν τη συγκεκριμένη υποχρέωσή του εργοδότη.

Με τοδεύτερο νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έτσι ώστε όταν επιθεωρητής διαπιστώσει περίπτωση αδήλωτης εργασίας μισθωτού, έστω και αν είναι παράνομη απασχόληση, να επιβάλλει στον εργοδότη εξώδικο πρόστιμα €1000 για κάθε περίπτωση.

Επίσης, σε περίπτωση που ο εργοδότης επαναλάβει το αδίκημα αυξάνεται το εξώδικο πρόστιμο. Στην περίπτωση που ο εργοδότης παρανομήσει για δεύτερη φορά, ο επιθεωρητής του αρμόδιου υπουργείου μπορεί να επιβάλει πρόστιμο €2 χιλ. για κάθε αδήλωτο μισθωτό. Ταυτόχρονα, στην περίπτωση τρίτης επανάληψης της παρανομίας, το εξώδικο πρόστιμο θα αυξάνεται στις €3 χιλ.

Με το τρίτο νομοσχέδιο ευθυγραμμίζεται ο νόμος περί Εξώδικου Ρυθμίσεως Αδικημάτων με τις πρόνοιες του νόμου για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεων, με τις οποίες θα εισαχθούν πρόνοια για την έκδοση εξώδικου προστίμου σε περίπτωση διαπίστωσης από επιθεωρητή αδήλωτης εργασίας .Το αρμόδιο υπουργείο εκτιμά πως το νομοθετικό πακέτο θα επιφέρει θετικές επιπτώσεις για τις συνθήκες ανταγωνισμού των επιχειρήσεων και για τα έσοδα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης θα συμβάλει στην αντιμετώπιση και την πάταξη της παρανομίας που εντοπίζεται στους χώρους εργασίας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More