Thursday, August 1, 2024
Home » Τι συμβαίνει με τα γνωστά οινοποιία Τσάνταλη

Τι συμβαίνει με τα γνωστά οινοποιία Τσάνταλη

0 comment

Διαρκείς εξελίξεις καταγράφονται στην ιστορική οινοποιία Τσάνταλη, η οποία έχει διακόψει την παραγωγική της λειτουργία από τον Αύγουστο του 2023.

Πιο πρόσφατη των εξελίξεων αυτών, ήταν η απόφαση της εταιρείας να στείλει εξώδικα διά του πληρεξούσιου δικηγόρου της, όπου ουσιαστικά επιρρίπτει ευθύνες στους εργαζόμενους για το γεγονός ότι προέβησαν σε επίσχεση εργασίας στις 31 Οκτωβρίου του 2023, με σκοπό να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Σημειώνεται ότι η εταιρεία οφείλει σημαντικά ποσά πολλών μηνών έναντι δεδουλευμένων προς το προσωπικό.

Εργαζόμενοι με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr αναφέρουν ότι παρέλαβαν τις προηγούμενες ημέρες εξώδικη διαμαρτυρία της εταιρείας, η οποία καταγγέλλει τη σύμβαση μαζί τους και χαρακτηρίζει ως καταχρηστική την κίνησή τους να ασκήσουν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι στην εξώδικη διαμαρτυρία εμφανίζεται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Βάιος Βαγιάννης και όχι ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος Άγγελος Δημητριάδης, ο οποίος εμφανίζεται πλέον ως απλό μέλος, αλλά και η Ιωάννα Τσάνταλη, η οποία επίσης διατηρούσε καθήκοντα προέδρου στην εταιρεία και πλέον εμφανίζεται και αυτή ως μέλος, αμφότεροι με μη εκτελεστικά καθήκοντα. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο δημοσιεύθηκαν και στο ΓΕΜΗ την 1η Ιουλίου.

Τι αναφέρουν τα εξώδικα

Όπως αναφέρεται από την Ε. Τσάνταλης Α.Ε. στις εξώδικες διαμαρτυρίες το κείμενο των οποίων είναι στη διάθεση του μέσου, “η εταιρεία ημών αποτελεί μία από τις ιστορικότερες επιχειρήσεις στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας κρασιού και αποσταγμάτων, καθώς και λοιπών αλκοολούχων ποτών και προϊόντων, λειτουργούσα ήδη από το έτος 1971”.

“Ωστόσο το έτος 2022, ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά, η οποία επηρεάστηκε κυρίως από τις συνέπειες των δυσμενών οικονομικών μέτρων (lock-downs), τα οποία εφαρμόστηκαν για την προστασία από τον covid-19 και την υγειονομική κρίση που είχε ξεκινήσει ήδη από το έτος 2020. Το δε έτος 2023, η εταιρεία δεν έκανε τρύγο, συνεπώς δεν διαθέτει σήμερα ‘φρέσκα κρασιά’, απαραίτητα για τα ‘μπλενταρίσματα’ τα οποία αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των κρασιών και διατηρούν την ποιότητά τους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι η άμεση ποιοτική υποβάθμιση των υπαρχόντων χύμα οίνων και φυσικά η δραστική αξιακή τους απομείωση”.

“Επιλέξατε τη χειρότερη δυνατή χρονικά στιγμή να κάνετε επίσχεση εργασίας”

Αναφερόμενη στην απόφαση των εργαζομένων να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, η Τσάνταλης επισημαίνει στο κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας επί λέξει: “Και ενώ συνέβαιναν τα ανωτέρω στην εταιρεία μας, σε μία τόσο κρίσιμη καμπή, εσείς και έτεροι συνάδελφοί σας, επιλέξατε τη χειρότερη δυνατή χρονικά στιγμή να ασκήσετε στις 31-10-2023, το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας, το οποίο ασκήσατε όλως καταχρηστικώς, καθώς με την ενέργειά σας αυτή, ως εκ της θέσεώς σας, δημιουργήσατε πραγματικά προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησής μας, με κίνδυνο την πλήρη σχεδόν απαξίωσή της. Η ως άνω άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης ασκήθηκε από μέρους σας καταχρηστικά, καταγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό υμείς τη συμβατική μας σχέση που μας συνδέει από το χρονικό σημείο ασκήσεως της επισχέσεως”.

Στο ίδιο κείμενο η εταιρεία κάνει λόγο για αντισυμβατική και κακόπιστη συμπεριφορά από πλευράς των εργαζομένων καθώς και για “καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος επισχέσεως της εργασίας σας” και αναφέρει ότι η συμβατική σχέση των δύο πλευρών λύθηκε με υπαιτιότητα των εργαζομένων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι “με την παρούσα – εξώδικη δήλωση – σας δηλώνουμε ότι ένεκα της αδικαιολόγητης έως σήμερα απουσίας σας, έχετε εσείς καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας σας που μας συνέδεε και σας κοινοποιούμε προς τούτο το Έντυπο Ε5 που αφορά στην αναγγελία της οικειοθελούς αποχωρήσεως από την εταιρεία με δική σας βούληση, δηλώνοντας ότι από την επόμενη της κοινοποιήσεώς της θα προβούμε σε όλες τις εκ του νόμου ενέργειες για την ανάρτησή της στο πληροφοριακό σύστημα ‘Εργάνη’”.

Στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας της

Η εταιρεία βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της με υποχρεώσεις, οι οποίες στη χρήση του 2022 ήταν 54,465 εκατ. ευρώ από 55,373 εκατ. ευρώ το 2021. Από αυτές, τα μακροπρόθεσμα δάνεια ήταν 29,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός της στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 ήταν 32,115 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Η Τσάνταλης βρίσκεται στο κατώφλι της πτώχευσης, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, εφόσον δεν υπάρξει εξέλιξη ως προς το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει για την εξαγορά της η Ελληνικά Οινοποιεία, η οποία έχει αποκτήσει την οινοποιία Μπουτάρη και το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη. Ωστόσο, στην τελευταία περίπτωση, η απόσταση που χωρίζει τον ενδιαφερόμενο επενδυτή από τις πιστώτριες τράπεζες είναι μεγάλη, καθότι οι τράπεζες δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να “κουρέψουν” σε ποσό κάτω των 25 εκατομμυρίων ευρώ τα δάνεια της εταιρείας, ενώ η Ελληνικά Οινοποιεία με βάση την τελευταία της προσφορά δίνει 11 εκατ. ευρώ για την απόκτησή της.

Capital.gr

philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More