Sunday, November 10, 2024
Home » Τι λέει ο Moody’s για την ελληνική οικονομία

Τι λέει ο Moody’s για την ελληνική οικονομία

0 comments

Την “απόστασή” της από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης που έχουν δώσει ήδη την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα διατήρησε και χθες η Moody’s δίνοντας όμως σήμα ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει μέσα στο 2025.

Πιστός στην παράδοση που τον θέλει να έπεται και να όχι να προηγείται στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μετά την οικονομική κρίση, ο αμερικανικός οίκος αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία αλλά επιμένει να περιμένει να δει το … “κάτι παραπάνω” στα αποτελέσματα πριν τα επικυρώσει με μια αναβάθμιση του αξιόχρεου.

Ωστόσο επιβράβευσε την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα με μια υπόσχεση αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 12 μήνες όπως υπονοείται με την αναβάθμιση της αξιολόγησης από “σταθερή” σε “θετική”. Στα σχόλια με τα οποία συνόδευσε την αξιολόγηση της η Moody’s επαναλαμβάνει όσα είχε γράψει και τον περασμένο Μάρτιο και κατά την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας για το 2024, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου.

Τονίζει κατ’ αρχάς ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση στη δημοσιονομική σύνεση και έχει εφαρμόσει μια σειρά δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τη βάση εσόδων τα τελευταία χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ταχύτερη μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας από ό,τι αναμένεται.

Σημειώνεται συγκεκριμένα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε ταμειακά διαθέσιμα έφτασε τα 5,2 δισ. ευρώ (2,2% του ΑΕΠ), έναντι 3,7 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ) την ίδια περίοδο το 2023, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν ταχύτερα από τις δαπάνες.

Προβλέπονται δημοσιονομικά ελλείμματα περίπου 1% του ΑΕΠ για το 2024 έως το 2026 μια περαιτέρω βελτίωση σε σχέση με το έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2023. Επιπλέον, αναμένονται πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ μεταξύ 2024 και 2026.

Έτσι, η Moody’s αναμένει το χρέος να μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025 και σε λιγότερο από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027.

Άλλα δύο χρόνια για τις τράπεζες

Το ίδιο θετικός είναι ο αμερικανικός οίκος και για την πορεία των τραπεζών, αν και όπως τονίζει οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να σταθούν δίπλα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σε ότι αφορά το ποσοστό των κόκκινων δανείων και της ποιότητας των ιδίων κεφαλαίων.

Όπως σημειώνεται, το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι δείκτες κεφαλαιοποίησης είναι πλέον κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, με δείκτη CET1 για 15,5% έναντι 16% για το σύνολο της ΕΕ. Η κερδοφορία είναι ισχυρότερη για τις ελληνικές τράπεζες και εμφανίζουν τη χαμηλότερη αναλογία κόστους-εσόδων στην ΕΕ”, σχολιάζει η Moody’s.

“Ενώ ο δείκτης NPLs εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, οι προοπτικές είναι καλές για επίδοση κοντά στο 1,9% του μέσου όρου της ΕΕ τα επόμενα δύο χρόνια. Η πιθανή περαιτέρω μείωση του δείκτη NPLs θα ωφεληθεί από την ανακοινωθείσα επέκταση του σχεδίου “Ηρακλής”.

Ο οίκος υπερθεματίζει και για την μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στις εμπορικές τράπεζες μέσω του ΤΧΣ.

Τα σημεία προβληματισμού για το ισοζύγιο

Στο αδύνατο σημείο του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες διαφοροποίησης και ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα και των εξαγωγών ανώτερης τεχνολογίας, αλλά η πρόοδος θα πάρει χρόνο και αναμένονται μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 4-5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η ανάκαμψη των επενδύσεων θα οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των εισαγωγών για κεφαλαιουχικά και ενδιάμεσα αγαθά και το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών θα βελτιωθεί με μέτριο ρυθμό.

Μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τη δυνητική ανάπτυξη προκύπτουν και από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, τα οποία θα αντισταθμιστούν μόνο εν μέρει από τον αναμενόμενο θετικό αντίκτυπο από τις επενδύσεις του ευρωπαϊκού Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και τις μεταρρυθμίσεις στην παραγωγικότητα.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More