Thursday, October 31, 2024
Home » Τι θα έκαναν οι αρχές της ΕΕ αν προχωρούσε η εξαγορά της Commerzbank από UniCredit

Τι θα έκαναν οι αρχές της ΕΕ αν προχωρούσε η εξαγορά της Commerzbank από UniCredit

0 comments

Μια πιθανή εξαγορά από την ιταλική UniCredit της ανταγωνιστικής γερμανικής Commerzbank πιθανότατα θα λάμβανε ρυθμιστική έγκριση, ανέφεραν αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του αρμόδιου για τις τράπεζες εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι για τους οποίους μια συμφωνία θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα έδινε το πράσινο φως σε μια προσφορά της UniCredit, δήλωσαν οι αξιωματούχοι από τη Γερμανία και διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν όλοι είχαν θετική γενική άποψη για τη διασυνοριακή ενοποίηση ως τρόπο για να ξεπεραστεί ο χρηματοοικονομικός κατακερματισμός και να ενισχυθεί η κερδοφορία των τραπεζών στην Ευρώπη.

Αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg σημείωσε ότι η UniCredit είναι μια καλά διοικούμενη τράπεζα. Ωστόσο, ορισμένοι άλλοι προειδοποίησαν ότι η δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερους κινδύνους. Όλοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς συζητούσαν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της UniCredit, της Commerzbank, του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών και του εποπτικού οργανισμού BaFin αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, δήλωσε ότι η εξαγορά της Commerzbank είναι μια επιλογή που εξετάζει, μετά την οικοδόμηση ενός σημαντικού μεριδίου στην τράπεζα. Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 12% του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, αντιτίθεται σε μια εξαγορά, αλλά έχει υποδείξει ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά ώστε να εμποδίσει την UniCredit να αγοράσει μεγαλύτερο μερίδιο στην εταιρεία.

Το Βερολίνο ανέστειλε οποιεσδήποτε περαιτέρω πωλήσεις μετοχών της Commerzbank αφού η UniCredit χρησιμοποίησε μια τοποθέτηση κρατικών μετοχών τον Σεπτέμβριο για να αυξήσει τη συμμετοχή της σε περίπου 9%. Ο Orcel έκτοτε εξασφάλισε περισσότερες μετοχές και ζήτησε έγκριση από την ΕΚΤ για να αυξήσει τη συμμετοχή στο 29,9%. Οποιαδήποτε επίσημη προσφορά εξαγοράς θα πρέπει επίσης να λάβει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή.

Όταν ζητούν ρυθμιστική έγκριση για να αναλάβουν μεγάλο μερίδιο σε μια τράπεζα, οι επενδυτές πρέπει να δείξουν ότι έχουν καλή φήμη και επαρκείς οικονομικούς πόρους για να στηρίξουν την εξαγοραζόμενη εταιρεία. Το να προχωρήσει κανείς ένα βήμα παραπέρα και να αποκτήσει πλήρη έλεγχο σε μια τράπεζα συνεπάγεται αξιολόγηση του επιχειρηματικού του σχεδίου.

Ένας από τους αξιωματούχους με τους οποίους επικοινώνησε το Bloomberg ανέφερε ότι μια εξαγορά θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γερμανική οικονομία. Ένας άλλος εξέφρασε τον εκνευρισμό του για τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική τράπεζα έχτισε το μερίδιό της στη γερμανική ανταγωνίστριά της. Και οι δύο πρόσθεσαν ότι μια πιθανή εξαγορά πιθανότατα δεν θα μπορούσε να αποτραπεί.

Αρκετοί αξιωματούχοι του μηχανισμού εποπτείας δήλωσαν ιδιωτικά ότι βλέπουν μια αντίφαση μεταξύ της γενικής υποστήριξης της γερμανικής κυβέρνησης για την ένταση της ενοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της αντίθεσής της στην εξαγορά της UniCredit.

Ο Orcel έχει δηλώσει ότι ήταν διαφανής σχετικά με τη στρατηγική του. Είπε επίσης ότι το Βερολίνο γνώριζε ότι η UniCredit είχε ήδη μερίδιο στην Commerzbank πριν αγοράσει περισσότερες μετοχές από τη γερμανική κυβέρνηση.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος και ο Φρανκ Έλντερσον, έχουν εκφράσει δημόσια υποστήριξη για την ενοποίηση των τραπεζών στην Ευρώπη από τότε που η UniCredit αποκάλυψε την κίνησή της για την Commerzbank. Και οι τρεις ωστόσο αρνήθηκαν να σχολιάσουν μεμονωμένες περιπτώσεις.

Οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις τραπεζών “μπορούν να αποτελέσουν μέσο για την περαιτέρω ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα” και μπορούν επίσης “να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων” όπως η χαμηλή κερδοφορία του κλάδου, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φ. Έλντερσον σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Delo, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. “Παρόλα αυτά, οι συγχωνεύσεις ενέχουν πάντα κινδύνους και, ως επόπτες, τις αξιολογούμε προσεκτικά”.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More