Saturday, September 21, 2024
Home » Τι είπε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για Ηλεκτρική Διασύνδεση και τερματικό LNG

Τι είπε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για Ηλεκτρική Διασύνδεση και τερματικό LNG

0 comments

Ανοικτό άφησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Κυριάκος Κακουρής το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου Ελλάδας, τονίζοντας ότι το έργο θα αξιολογηθεί κυρίως από τεχνικής άποψης αν είναι επιλέξιμο για δανειοδότηση.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο τελετής υπογραφής συμφωνιών δανείων με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Δήμαρχο Πάφου και το ΤΕΠΑΚ, ο κ. Κύπριος Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ είπε παράλληλα ότι η εξέταση της μελέτης κόστους οφέλους του έργου, που υπέβαλε ο φορέας υλοποίησης του έργου ΑΔΜΗΕ, θα ολοκληρωθεί σύντομα. Από τα αποτελέσματα της μελέτης θα εξαρτηθεί και τελική επενδυτική απόφαση της Δημοκρατίας για είσοδο στο κεφάλαιο του οχήματος ειδικού σκοπού με €100 εκατ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κακουρής επιβεβαίωσε ότι λήφθηκε τόσο από τον ΑΔΜΗΕ όσο και τον Υπουργό Οικονομικών η ανάλυση κόστους οφέλους περί τα τέλη Ιουλίου και είχαν ζητηθεί μια επιβεβαίωση των υποθέσεων που γίνονται και αφορούσαν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι λήφθηκαν οι απαντήσεις από την Κυβέρνηση αλλά ζητήθηκαν κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες κυρίως για τον οικονομικό σχεδιασμό που υπάρχει για το συγκεκριμένο έργο και οι υπηρεσίες της τράπεζας τα εξετάζουν.

«Επί του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη, αναμένεται όμως αυτό να γίνει σύντομα, αυτό με διαβεβαιώνουν ότι παρακολουθώντας τις εξελίξεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αναμένεται ότι αυτό θα γίνει σύντομα», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κακουρής είπε ότι η απάντηση της τράπεζας θα δοθεί πολύ νωρίτερα από το τέλος του χρόνου.

Ερωτηθείς αν η ΕΤΕπ έχει αλλάξει την κατ’ αρχήν επιφυλακτική στάση τους για χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Κακουρής είπε ότι από την στιγμή που ο ανάδοχος υπέβαλε την μελέτη κόστους οφέλους είναι διότι αναζητεί χρηματοδότηση. Σημείωσε ότι η «βασικά ήταν η ίδια μελέτη με νέες υποθέσεις που υποβλήθηκαν από τον ανάδοχο»

«Δεν τίθεται θέμα αν έχουμε αλλάξει κάτι, δεν μπορώ να προδικάσω την απόφαση των υπηρεσιών της τράπεζας, οι οποίες εξετάζουν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως πάντα, όπως σε κάθε έργο γίνεται μια τεχνική αξιολόγηση κυρίως της πρότασης», συνέχισε.

Απαντώντας αν μαζί με την επικαιροποιημένη μελέτη έχει αλλάξει το ποσό χρηματοδότησης που ζητά ο ανάδοχος, ο κ. Κακουρής ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θυμάται αν έχει ζητηθεί συγκεκριμένο πόσο, για να εξηγήσει ότι το θέμα «περισσότερο ήταν να αξιολογηθεί το έργο, κυρίως από τεχνικής άποψης, για το κατά πόσον είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από την τράπεζα μας».

Παρακολουθούμε το θέμα του τερματικού LNG

Ερωτηθείς αν η ΕΤΕπ προτίθεται να ζητήσειτην επιστροφή της χρηματοδότησης για το έργο του τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, καθώς το έργο έχει καταρρεύσει και βρίσκεται υπό τη διερεύνηση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ο κ. Κακουρής είπε πως η ΕΤΕπ έχει χρηματοδοτήσει το έργο της έλευσης φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες της τράπεζας παρακολουθούν τις εξελίξεις όπως έχουν διαμορφωθεί.

«Είναι λυπηρό γιατί ένα τέτοιο έργο, τέτοιας σημασίας για την οικονομία της Κύπρου και την ενεργειακή μας απόδοση έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, το παρακολουθούμε επί, θα έλεγα αν όχι επί καθημερινής βάσεως επί εβδομαδιαίας βάσεως οι λειτουργοί της τράπεζας είναι σε επαφή τόσο λειτουργούς του ΥΠΟΙΚ όσο και με τον ανάδοχο του έργου που είναι η ΕΤΥΦΑ», είπε και κατέληξε: «Δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση εκ μέρους μας, η ΕΤΕπ είναι δεσμευμένη στα έργα που χρηματοδοτεί και όσο ο σκοπός παραμένει (είναι) εκεί να τα υποστηρίζει».

ΚΥΠΕ

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More