Wednesday, September 25, 2024
Home » Τι ανησυχεί το ΑΚΕΛ για το τερματικό στο Βασιλικό – Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών

Τι ανησυχεί το ΑΚΕΛ για το τερματικό στο Βασιλικό – Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών

0 comments

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών απέστειλε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του ΑΚΕΛ για τις επιπρόσθετες δαπάνες εκατομμυρίων που ενδέχεται να καταβάλει η Δημοκρατία, ως απόρροια του σκανδάλου με το τερματικό στο Βασιλικό.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:

«Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που παρακολουθήσαμε σχετικά δημοσιεύματα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφορικά με τις επιπρόσθετες δαπάνες που θα προκύψουν για το κράτος από το έργο του τερματικού στο Βασιλικό.

Ειδικότερα, και με βάση τα εν λόγω δημοσιεύματα:

• Ποσό ύψους €220-230εκ. θα πρέπει να επιστραφεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή/και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, λόγω της ματαίωσης του έργου.

• Ποσό ύψους €73εκ. που αφορά μέρος της χορηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να επιστραφεί, κατόπιν απαίτησης της τελευταίας.

• Ποσό ύψους €230εκ. απαιτείται για την ολοκλήρωση των έργων στον χερσαίο χώρο στο Βασιλικό, καθώς και για άλλες εκκρεμότητες με την κοινοπραξία.

Στα πιο πάνω ποσά που ανέρχονται περίπου στα €550εκ. θα πρέπει να προστεθούν τα περίπου €250εκ. που ήδη κατέβαλε η Δημοκρατία στην κινέζικη κοινοπραξία, χωρίς μάλιστα να έχει παραληφθεί από τη Δημοκρατία η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου «Προμηθέας», καθώς και ενδεχόμενες πρόσθετες δαπάνες που δύναται να προκύψουν από διεκδικήσεις στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου.

Περαιτέρω, στο συνολικό κόστος θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα εκατομμύρια που καταβάλλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αγορά θερμοκηπιακών ρύπων και την συνακόλουθη υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που έμμεσα οδηγεί και στην αύξηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από 1.1.2019 μέχρι 7.9.2024 έχουν καταβληθεί €958,5εκ. για την αγορά ρύπων, ποσά που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μέχρι την ολοκλήρωση των έργων και την έλευση φυσικού αερίου, που θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους για την αγορά ρύπων κατά 30% και αντίστοιχα στους καταναλωτές.

Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε κατά πόσο οι πιο πάνω πληροφορίες αληθεύουν και αφορούν σε οριστικά δεδομένα που έχει η Κυβέρνηση ενώπιων της ή σε εξελίξεις που διαμορφώνονται και οι οποίες δεικνύουν ότι το κόστος που θα αναλάβει η Δημοκρατία προσεγγίζει το πιο πάνω ποσό.

Επιπρόσθετα, επιθυμούμε να έχουμε λεπτομερή ενημέρωση αναφορικά με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την προκήρυξη προσφορών για την ολοκλήρωση της προβλήτας και του χερσαίου χώρου και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων, για το αν έχουν συνυπολογιστεί οποιεσδήποτε δαπάνες που δύναται να προκύψουν για την αποκατάσταση από πιθανές φθορές ή/και καταστροφή υφιστάμενων υποδομών, καθώς και για το εναλλακτικό σχέδιο της Κυβέρνησης στο οποίο ο αρμόδιος Υπουργός Εμπορίου έχει κάνει επανειλημμένως αναφορά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεδομένης της κρισιμότητας του θέματος, παρακαλώ όπως έχω την απάντησή σας το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More