Friday, September 27, 2024
Home » Τι έκοψαν οι Ρυθμιστές από τα ανακτήσιμα έξοδα του ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο

Τι έκοψαν οι Ρυθμιστές από τα ανακτήσιμα έξοδα του ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο

0 comments

Παρ’ ότι στην Ελλάδα κάποια ΜΜΕ εξακολουθούν να χρεώνουν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) («οι Κύπριοι») αρνητική προδιάθεση προς τον ΑΔΜΗΕ για ρυθμιστικές και άλλες αποφάσεις που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, στην πραγματικότητα οι πλείστες κρίσιμες αποφάσεις λήφθηκαν από κοινού από τις ρυθμιστικές αρχές των δύο κρατών.

Ομοίως και η απόφαση της περασμένης Δευτέρας για έγκριση (ή απόρριψη κάποιων) ανακτήσιμων εξόδων από τον φορέα υλοποίησης. Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν κοινή, κάτι που αναφέρεται και στον τίτλο της. Επιπλέον, την υπογράφουν οι δύο αντιπρόεδροι. Της ΡΑΕΚ ο Άλκης Φιλίππου και της ΡΑΑΕΥ ο Δημήτριος Φούρλαρης.

Με την κοινή τους απόφαση της Δευτέρας, οι δύο ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν στον ΑΔΜΗΕ ανακτήσιμα έξοδα 571.4 εκατ. ευρώ. Μέρος των εξόδων έγιναν την περίοδο 2023-2024 και κάποια προβλέπεται να γίνουν μέσα στο 2025.

Η κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε μέσω του Υπουργικού να αρχίσει η ανάκτηση δαπανών από μέρους του ΑΔΜΗΕ από το 2025. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα χρήματα που αποδεδειγμένα ξοδεύτηκαν πριν το 2025 δεν θα ανακτηθούν από τον φορέα υλοποίησης. Όλα τα έξοδα που θα κριθούν εύλογα από τους ρυθμιστές θα ανακτηθούν σε βάθος 35ετίας, με απόδοση 8.3%.

Ανεξαρτήτως του ύψους των δαπανών του φορέα υλοποίησης, τα έσοδά του από την Κύπρο θα περιοριστούν στα 25 ανά έτος, από το 2025 μέχρι και το 2029. Τα υπόλοιπα θα αρχίσει να τα ανακτά από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Αν αυτή γίνει το 2030, η ανάκτηση θα συνεχίσει χωρίς διακοπή. Αν γίνει μεταγενέστερα, δεν θα υπάρχει ανάκτηση μέσω κυπριακής χρηματοδότησης για όσο διάστημα εκκρεμεί η μεταφορά ηλεκτρισμού μέσω του καλωδίου, από το 2030 και μετά.

Σε αυτά είπαν όχι»

Με την απόφασή τους, οι Ρυθμιστές δεν ενέκριναν όλα τα ανακτήσιμα έξοδα που ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ.
Όπως πληροφορείται ο Φιλελεύθερος, απορρίφθηκαν 36 εκατ. ευρώ από τα 48.8 εκατ. που είχε συμφωνήσει να πληρώσει ο ΑΔΜΗΕ στην EuroAsia Interconnector (τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης) για την παραχώρηση του έργου.

Εν ολίγοις, από τα 48 εκατ. οι δύο Ρυθμιστές συμφώνησαν να επιτρέψουν στον ΑΔΜΗΕ την ανάκτηση μόνο 12 εκατ., που αφορούν δαπάνες που έκανε η EuroAsia (κυρίως μελέτες και έρευνες) για το τμήμα της διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης.

Απέρριψαν τα λεφτά που πλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ στη EuroAsia και αφορούσαν δαπάνες για το τμήμα Κύπρου – Ισραήλ και για το τμήμα Κρήτης – Αττικής. Απέρριψαν επίσης 12 εκατ. (από τα 48) που εμφανίστηκαν ως επιχειρηματική απόφαση εξαγοράς του έργου (το κέρδος της EuroAsia).

Με την κοινή τους απόφαση, ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ απέρριψαν επίσης όλα τα ανακτήσιμα έξοδα που ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ ως λειτουργικές δαπάνες για το 2023, το 2024 και 2025. Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι οι λειτουργικές δαπάνες που ζητήθηκαν ήταν περίπου 9 εκατ. και απορρίφθηκαν επειδή ο ΑΔΜΗΕ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των Ρυθμιστών να καταθέσει στοιχεία, διευκρινίσεις και τεκμηρίωση για αυτές τις δαπάνες.

Επιπλέον, επειδή ο αιτητής επιμέρισε τις λειτουργικές δαπάνες αυτές στον ΑΔΜΗΕ και τη θυγατρική του (Great Sea Interconnector), οι ρυθμιστικές αρχές επισήμαναν στην απόφασή τους ότι εκκρεμούσης της κατάθεσης (από τον ΑΔΜΗΕ) και έγκρισης (από τους Ρυθμιστές) αιτήματος για Σχέδιο Παραχώρησης (του έργου) από τον ΑΔΜΗΕ στον Great Sea Interconnector, η ΡΑΕΚ και η ΡΑΑΕΥ δεν αναγνωρίζουν ότι η οντότητα Great Sea Interconnector εμπλέκεται στο έργο στο παρόν στάδιο. Συνεπώς, δεν δικαιολογείται η έγκριση οποιωνδήποτε ανακτήσιμων εξόδων προς αυτήν.

Πόσα εγκρίθηκαν για τη Nexans

Σύμφωνα με την απόφαση ΡΑΕΚ – ΡΑΑΕΥ, για την κατασκευή του καλωδίουως εξοπλισμού εγκρίθηκαν ανακτήσιμα έξοδα 287 εκατ. ευρώ για το 2023-24 και 201 εκατ. ευρώ για το 2025.
Για τους σταθμούς μετατροπής τάσης (στην Κοφίνου και την Κορακιά Κρήτης) εγκρίθηκαν ανακτήσιμα έξοδα, για το 2025, ύψους 47.5 εκατ. ευρώ, παρ’ ότι εκκρεμεί η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κατασκευάστριας εταιρείας, Siemens. Από τους δύο ρυθμιστές υπολογίζεται για την ώρα ότι το έργο των σταθμών μετατροπής τάσης θα κοστίσει 375 εκατ. ευρώ, αλλά είναι αρκετά πιθανό η τελική σύμβαση να προβλέπει μεγαλύτερο ποσό.
Εγκρίθηκαν επίσης «άλλα έξοδα» ύψους 9 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, δεν εγκρίθηκαν «άλλα απρόβλεπτα έξοδα», ύψους 355 χιλιάδων ευρώ.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More