Η νέα τάση που αναπτύσσεται διεθνώς, για αναζήτηση πιο δροσερών προορισμών αντί των κλασικών καλοκαιρινών και θερμών, το λεγόμενο coolcation, αποτελεί σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμό Κώστα Κουμή μια από τις πολλές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η τουριστική βιομηχανία, που παραμένει για την ώρα η βαριά βιομηχανία του τόπου μας.
Το coolcation, που προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις cool (δροσερός) και vacation (διακοπές), φαίνεται, πάντως, να μην επηρεάζει για την ώρα δυσμενώς τη χώρα μας, παρά τις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική κρίση στο νησί, με κύρια την αύξηση των θερμοκρασιών και τους καύσωνες που ολοένα και διαρκούν περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Του λόγου το αληθές καταγράφουν και τα στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών για τον κατεξοχήν καλοκαιρινό μήνα διακοπών, τον Αύγουστο, που, όπως προκύπτει από όσα ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία την περασμένη Τρίτη, ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών στην ιστορία του τουρισμού.
Με τις αφίξεις να ξεπερνούν εύκολα το μισό εκατομμύριο (554.923) και να είναι περισσότερες όχι μόνο σε σχέση με τις καλές περσινές επιδόσεις, αλλά και συγκριτικά με τη χρονιά ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό, το 2019.
Ήταν με αυτήν την αφορμή που ο υφυπουργός μας μίλησε και για το Coolcation. «Η κλιματική αλλαγή και οι τάσεις που διαμορφώνονται για επιλογή προορισμών με ήπιες θερμοκρασίες, το λεγόμενο coolcation, όπως και η τάση για επιλογή παρθένων προορισμών, αποτελούν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε», ανέφερε, προσθέτοντας στις προκλήσεις και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, ενώ εμείς θα προσθέταμε και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Όλες οι προκλήσεις, όμως, γεννούν και ευκαιρίες, όπως θα μπορούσε και το coolcation, που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως δυνητικός κίνδυνος για τον κυπριακό τουρισμό, ενόσω μάλιστα τα ταξίδια παγκοσμίως αυξάνονται και δεν μειώνονται.
Στην περίπτωσή μας, το coolcation θα μπορούσε εύκολα να ενισχύσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών του νησιού. Ήδη, αρκετές επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Τρόοδος, λες και η αγορά ανέμενε τη συγκεκριμένη τάση στην αναζήτηση διακοπών.
Το ίδιο και ο τέως Υφυπουργός Τουρισμού, που με το άνοιγμα του τουρισμού μετά την πανδημία ήταν έτοιμος και παρουσίασε σχέδια ενίσχυσης της ενδοχώρας και των ορεινών κοινοτήτων, που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Σημασία στα ορεινά και την ενδοχώρα δίνει και ο νυν υφυπουργός, όπως και άλλοι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας και της Πολιτείας.
Προσπάθειες όπως η πρόσφατη πρωτοβουλία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω της διοργάνωσης του φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος», συμβάλλουν επίσης προς την κατεύθυνση.
Καταληκτικά, παρά την αύξηση των ταξιδιών το καλοκαίρι και σε βόρειους προορισμούς, που προκαλεί το coolcation – προορισμούς που στο παρελθόν έβλεπαν επισκέπτες συνήθως μόνο τον χειμώνα και κυρίως λόγω του Άι Βασίλη- η νέα τάση δεν σημαίνει ότι παραδοσιακοί καλοκαιρινοί προορισμοί θα χάσουν την αίγλη τους από τη μια μέρα στην άλλη.
Ιδιαίτερα αυτοί που έχουν να προσφέρουν πέραν του ήλιου και της θάλασσας και πλούσια ενδοχώρα με γραφικά χωριά, όπως και το Τρόοδος, που βρίσκεται εδώ και καιρό στον χάρτη της επιστημονικής κοινότητας.
Απαιτείται όμως η αναγκαία προβολή τους και η περαιτέρω βελτίωση των υποδομών στην ύπαιθρο. Επίσης, δουλειά από όλους, δίχως την ίδια ώρα να κάνουμε εκπτώσεις στην προστασία και τον σεβασμό του περιβάλλοντος.
Πηγή: philenews.com