Monday, September 9, 2024
Home » Την Τετάρτη οι υπογραφές για τους Οικοδόμους

Την Τετάρτη οι υπογραφές για τους Οικοδόμους

0 comments

Η συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης θα υπογραφεί την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 στις 12.00 στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων λέει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

Συγκεκριμένα τα Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, και το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) με ενημέρωσαν γραπτώς για την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ανανέωση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας μέχρι το τέλος του 2027 αναφέρει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

Αναφέρει πως η επίτευξη συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, την διαβούλευση και την μεσολάβηση αποτελεί μια συλλογική επιτυχία της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας, που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και είναι αμοιβαία επωφελής για όλους.

Σημειώνει πως η διασφάλιση της εργατικής ειρήνης στην οικοδομική βιομηχανία για τα επόμενα χρόνια αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας, και σε μια συγκυρία που το εξωτερικό περιβάλλον στην περιοχή και στον κόσμο είναι ρευστό, το εσωτερικό περιβάλλον στη χώρα μας πρέπει με τη συμβολή όλων των μερών να διατηρείται σταθερό, όπου έχει επιτευχθεί μέσα από αυτή τη σημαντική συμφωνία.

Τονίζει ότι, η συμφωνία για την ανανέωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία για τα επόμενα χρόνια είναι ορθολογική και ισορροπημένη σύμφωνα με τη μεσολαβητική πρόταση που προνοεί την αποκατάσταση των μειώσεων των μισθών της προηγούμενης δεκαετίας και τον προγραμματισμό αυξήσεων στους μισθούς και στα ωφελήματα για τα επόμενα χρόνια, ενώ περιλαμβάνει τον προγραμματισμό συγκεκριμένων ενεργειών για την ενίσχυση της σύγκλισης των μισθών που καταβάλλονται με τους μισθούς που συμφωνούνται και ενεργειών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

Τέλος αναφέρει πως, «Επιθυμώ να ευχαριστήσω τις ηγεσίες και τα στελέχη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της εργοδοτικής οργάνωσης του κλάδου για την εποικοδομητική συνεργασία, η οποία είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των προνοιών της συμφωνίας που θα αναβαθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις και θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας της οικοδομικής βιομηχανίας σχετικά με τα εργασιακά ζητήματα».

Η συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης θα υπογραφεί τηνΤετάρτη 31 Ιουλίου 2024 στις 12.00 στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μετά από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων, την ερχόμενη Τετάρτη (31 Ιουλίου) αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο των οικοδομών αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΣΕΚ μετά και το ναι της ΟΣΕΟΚ.

Σύμφωνα με την ΣΕΚ η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί το τέλος μιας σημαντικής εργασιακής διαφοράς που ταλάνιζε την οικοδομική βιομηχανία. Η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, έγινε αποδεκτή, τόσο από τις συντεχνίες των εργαζομένων, όσο και από τον εργοδοτικό σύνδεσμο Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.

Μεταξύ άλλων, η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού προνοεί:

-Ανανέωση της συλλογικής σύμβασης από 01/06/2022 μέχρι 31/12/2027.

-Επαναφορά του υπολοίπου των αποκοπών της 13/06/2013 (€9 εβδομαδιαίως από 01/08/2024).

-Αύξηση των μισθών κατά €7 εβδομαδιαίως από 01/01/2025, κατά €7 εβδομαδιαίως από 01/01/2026 και κατά €7 εβδομαδιαίως από 01/01/2027.

-Αύξηση του ποσοστού καταβολής επί του μισθού για σκοπούς καταβολής φιλοδωρήματος από το 8% στο 9% από 01/07/2024, από το 9% στο 10% από 01/01/2026 και από το 10% στο 11% από 01/09/2027.

-Αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς των εργοδοτών στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού κατά 0,5%, ώστε να ανέλθει στο 4% από 01/01/2026.

-Επανακαθορισμό του ποσοστού συνεισφοράς των εργοδοτουμένων στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού για τους νεοεισερχόμενους στη βιομηχανία, όπου το ποσοστό ορίζεται στο 3% και ακολούθως αυξάνεται για υπηρεσία στη βιομηχανία πέρα των δύο ετών στο 4%, για υπηρεσία πέραν των τριών ετών στο 5% και για υπηρεσία πέραν των τεσσάρων ετών στο 6%.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More