Wednesday, July 31, 2024
Home » Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι απεργίες της Samsung είναι μια γεύση από το μέλλον

Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι απεργίες της Samsung είναι μια γεύση από το μέλλον

0 comment

Υποτίθεται ότι θα ήταν μια καλή εβδομάδα για τη Samsung Electronics, με την προσοχή να ήταν στραμμένη στα καταναλωτικά gadgets που θα παρουσιάζονταν την Τετάρτη στην ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση για τα προϊόντα της. Αντ’ αυτού, ο νοτιοκορεατικός τεχνολογικός κολοσσός έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή τριήμερη απεργία του μεγαλύτερου συνδικάτου του.

Αυτή η στάση εργασίας δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνηπου θα πάρει τις δουλειές των ανθρώπων. Αλλά η μεγαλύτερη οργανωμένη εργατική δράση στην 55χρονη ιστορία της Samsung προμηνύει αυτό που οι εταιρείες εντός και εκτός του κλάδου της τεχνολογίας θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσουν σε παγκόσμια κλίμακα. Καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης απειλεί όλο και περισσότερο να ανατρέψει ολόκληρους κλάδους και να προκαλέσει περαιτέρω εργατικές αναταραχές, οι εταιρείες που δημιουργούν αυτή την αναταραχή έχουν μια τεράστια ευθύνη να συνεργαστούν με τα συνδικάτα και να δώσουν στους εργαζόμενους μια θέση στο τραπέζι.

Ο τρόπος με τον οποίο αυτήη τεχνολογία θα επηρεάσει την αγορά εργασίας θα πάρει πιθανώς χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να ξεδιπλωθεί, αλλά υπάρχουν ήδη κάποιοι εργαζόμενοι που αισθάνονται την πίεση. Στη Silicon Valley, οι ίδιες οι εταιρείες που αγωνίζονται να δημιουργήσουν την τεχνητή νοημοσύνη μείωσαν πρόσφατα εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που οι επικεφαλής των εταιρειών διπλασίασαν τις επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτήν. Πέρα από τον τεχνολογικό τομέα, η απειλή της τεχνητής νοημοσύνης για τα προς το ζην των ανθρώπων οδήγησε την παραγωγή του Χόλιγουντ σε αδιέξοδο πέρυσι, καθώς ηθοποιοί και σεναριογράφοι προχώρησαν σε απεργία.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις τεχνολογικές εταιρείες να συνεργάζονται με εργατικά συνδικάτα. Η ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου Microsoft ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι σχηματίζει μια ιστορική συμμαχία με έναν συνασπισμό 60 συνδικάτων για να συζητήσουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τους εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα σπάνιο παράδειγμα ενός τεχνολογικού γίγαντα που δείχνει διορατικότητα και υπευθυνότητα για το πώς τα προϊόντα που δημιουργεί θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προοπτικές απασχόλησης πραγματικών ανθρώπων.

Στη Samsung, οι απλοί εργαζόμενοι στη γραμμή συναρμολόγησης τσιπ βλέπουν επίσης τώρα την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης να κάνει την εταιρεία τους πλουσιότερη και επιδιώκουν, μεταξύ άλλων, μια σαφέστερη μέθοδο σύνδεσης των πληρωμών μπόνους με τα λειτουργικά κέρδη. Η Samsung ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή 15πλάσια αύξηση των κερδών της, η οποία ενισχύθηκε από την ανάκαμψη της ζήτησης για τσιπ μνήμης για κέντρα δεδομένων και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. (Αυτά τα μεγάλα κέρδη έρχονται μετά από μια δύσκολη περσινή χρονιά για το τμήμα τσιπ μνήμης της).

Η στάση εργασίας στη Samsung δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο κρίσιμηστιγμή για την εταιρεία: Η άλλοτε ηγέτιδα εταιρεία υστερεί έναντι της εγχώριας ανταγωνίστριας SK Hynix Inc. στην κατασκευή τσιπ μνήμης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ η SK Hynix έχει επωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι ο κύριος προμηθευτής αυτών των ημιαγωγών στην ηγέτιδα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, η Samsung δεν έχει ακόμη καταφέρει να περάσει τα δικά της τσιπ HBM από τους ελέγχους πιστοποίησης της Nvidia και δεν μπορεί να αντέξει κανένα λάθος. Οι μετοχές της SK Hynix έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 60% από την αρχή του έτους, ενώ η μετοχή της Samsung έχει αυξηθεί κατά περίπου 10%.

Ορισμένοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της Samsung έχουν επικρίνει την εταιρεία επειδή δεν κατάφερε να προλάβει τη ζήτηση για τσιπ μνήμης υψηλής τεχνολογίας. Αυτά τα αισθήματα προδοσίας αναδεικνύουν επίσης τη σχέση αγάπης-μίσους που έχουν πολλοί Κορεάτες με τις μεγάλες εταιρείες. Στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, όσοι απασχολούνται στις μεγάλες εταιρείες τείνουν να λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς και παροχές από τους άλλους εργαζόμενους. Πολλοί Κορεάτες είναι επίσης πολύ πατριώτες και υπερήφανοι για το πώς εταιρείες όπως η Samsung και η SK Hynix έχουν πετύχει παγκοσμίως στον κλάδο της τεχνολογίας. Ακόμη και οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι μπορεί να μην θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τις εταιρείες που είναι τόσο στενά συνδεδεμένες με την οικονομική δύναμη του έθνους τους.

Οι καιροί αλλάζουν γρήγορα και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόζονται. Σε κάτι που θα φαινόταν αδύνατο μόλις πριν από λίγα χρόνια – η Samsung ακολουθούσε μια σκληρή βιομηχανική προσέγγιση για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της και μόλις το 2020 ανέφερε ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων για συνδικαλισμό – το συνδικάτο πραγματοποίησε απεργία και επιδιώκει μια επιπλέον ετήσια πληρωμένη ημέρα ρεπό, αλλαγές στο σύστημα μπόνους και άλλες βελτιώσεις.

Η Samsung ανέφερε τη Δευτέρα ότι η απεργία δεν είχε καμία επίπτωση στην παραγωγή τσιπ και οι αγορές έχουν μέχρι στιγμής τιμολογήσει κάθε πιθανή επιχειρηματική διαταραχή. Ωστόσο, το συνδικάτο απειλεί με περαιτέρω δράση αργότερα αυτό το μήνα, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, και η εικόνα των χιλιάδων εργαζομένων που διαδηλώνουν εν μέσω βροχής είναι καλή για την πλουσιότερη εταιρεία της χώρας. Τα οργανωμένα εργατικά κινήματα τείνουν να εμπνέουν το ένα το άλλο, και η απεργία της Samsung θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε παρόμοιες δράσεις σε όλο τον τεχνολογικό τομέα στην Ασία και πέραν αυτής.

Η εταιρεία έχει τώρα μια μοναδική ευκαιρία να επιδείξει παγκόσμια ηγετική στάση. Μπορεί να ξεκινήσει δουλεύοντας με τους ίδιους τους υπαλλήλους της, καθώς αγωνίζεται να επωφεληθεί από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης και να δώσει στο συνδικάτο μια σωστή θέση στο τραπέζι. Η ανάπτυξη αυτής της σχέσης τώρα μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση του εργατικού δυναμικού της και να καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι του ανταγωνισμού. Και καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να αναδιαμορφώνει την παγκόσμια αγορά εργασίας, άλλες επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν το ίδιο.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν

BloombergOpinion

philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More