Monday, September 16, 2024
Home » Τερματικό: Στο ρινγκ σήμερα Κυβέρνηση – Βουλή

Τερματικό: Στο ρινγκ σήμερα Κυβέρνηση – Βουλή

0 comments

Απαντήσεις θα επιχειρήσουν να λάβουν σήμερα από την κυβερνητική πλευρά τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις παραβάσεις της νομοθεσίας που έγιναν από τις Αρχές της Δημοκρατίας σε σχέση με το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις, και κυρίως η γνωστοποίηση της έρευνας που ζήτησε από τον περασμένο Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τις διαδικασίες κατακύρωσης του έργου σε κοινοπραξία κινεζικών, ελληνικών και νορβηγικών συμφερόντων.

Ακολούθησε στις 24 Ιουλίου η επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία γνωστοποιήθηκε στην Κυβέρνηση ότι ζητά την επιστροφή των €68.6 εκατ. που χορήγησε για το έργο η ΕΕ, καθώς έχει διαπιστώσει παραβίαση τριών κριτηρίων. Οι παραβάσεις επικεντρώνονται, όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας χθες στο ΡΙΚ, στη βαθμολογία που εξασφάλισε η κοινοπραξία, η οποία ήταν κάτω από την ελάχιστη, στη μη ικανοποίηση του όρου που προέβλεπε συγκεκριμένα χρόνια εμεπιρίας σε τέτοια έργα και στην επιπρόσθετη πληρωμή των €25 εκατ. προς την κοινοπραξία.

Οι βουλευτές θα καλέσουν την Κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες για ακύρωση της απόφασης για επιστροφή της χορηγίας των €168 εκατ. και θα ζητήσουν να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ενεπλάκησαν στη λήψη των υπό διερεύνηση αποφάσεων.

Αλληλογραφία

Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) προώθησε στη Βουλή την αλληλογραφία που υπήρξε μετά την αλλαγή του φορέα υλοποίησης 9 από τον EuroAsia Interconnector πέρασε στον ΑΔΜΗΕ), τονίζοντας πως κάθε εβδομάδα γίνονται τεχνικές συναντήσεις του Διαχειριστή με λειτουργούς του ΑΔΜΗΕ και της θυγατρικής Great Sea Interconnector.

Τον περασμένο μήνα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΣΜΚ Σταύρος Σταυρινός, με επιστολή του στα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας σημείωσε πως βάσει του νόμου η διερεύνηση και προώθηση οποιασδήποτε προοπτικής για τη διασύνδεση του συστήματος μεταφοράς με άλλα συστήματα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Διαχειριστική. Μάλιστα, σημειώνει πως ο ΔΣΜΚ εμπλέκεται στις τεχνικές πτυχές του έργου και ειδικά στα θέματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό των έργων σύνδεσης με το σύστημα μεταφοράς. Υποδεικνύει, επίσης, πως δεν υπάρχει αποζημίωση του ιδιοκτήτη της διασύνδεσης εάν ο ΔΣΜΚ επιβάλει όριο λειτουργίας που είναι κάτω από την μέγιστη δυναμικότητα της διασύνδεσης.

Σε σχέση με την ενεργειακή εξάρτηση της Κύπρου, ο ΔΣΜΚ θα εξασφαλίζει στο μέλλον, στα πλαίσια της ανταγωνιστικής αγοράς, τις αναγκαίες εφεδρείες που διασφαλίζουν την ασφάλεια παροχής της Κύπρου στην καθημερινή λειτουργία, αναφέρει ο ΔΣΜΚ.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More