Sunday, September 8, 2024
Home » Τερματικό: Κίνδυνος να πάρουν πίσω την χορηγία – Η έρευνα έμεινε στα συρτάρια

Τερματικό: Κίνδυνος να πάρουν πίσω την χορηγία – Η έρευνα έμεινε στα συρτάρια

0 comments

Σοβαρό θέμα πολιτικής τάξης εγείρεται για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αφού υποχρεώθηκε χθες να ομολογήσει ότι από τον περασμένο Μάρτιο ενημερώθηκε από την Εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EPPO) για την έναρξη έρευνας για τις διαδικασίες και συνθήκες ανάθεσης το 2019 του έργου που αφορά τη δημιουργία τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου στο Βασιλικό, χωρίς από τότε να ενημερώσει ούτε τη Βουλή, ούτε αρμόδιες -εμπλεκόμενες- αρχές, ούτε την κοινή γνώμη.

Όμως, θέμα τάξης για την Κυβέρνηση και τις αστυνομικές αρχές εγείρεται και επί της ουσίας: Διεξήχθη έρευνα από μέρους των κυπριακών αστυνομικών αρχών, μετά τις σχετικές υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας;

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι δεν ξεκίνησε η έρευνα, τουλάχιστον όχι επί της ουσίας. Η Κυβέρνηση και η Αστυνομία καλούνται να ενημερώσουν την κοινή γνώμη κατά πόσον μετά την ενημέρωση που είχαν από τον Μάρτιο από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας έλαβαν καταθέσεις ή υπέβαλαν σε ανάκριση αξιωματούχους ή κρατικούς λειτουργούς που είχαν άμεση σχέση με την προκήρυξη και κατακύρωση της προσφοράς για το τερματικό LNG στο Βασιλικό, σε σύγκρουση με τις παρατηρήσεις και υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και έρευνες για την τραγική, όπως αποδεικνύεται, διαχείριση του συμβολαίου με την κινεζική CPP.

Αιφνιδίως χθες το απόγευμα, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση ενημερώθηκε από τον περασμένο Μάρτιο από την Εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη έρευνας για τις διαδικασίες και συνθήκες ανάθεσης, το 2019, του έργου που αφορά τη δημιουργία τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Έκτοτε», προσθέτει ο Γιάννης Αντωνίου, «οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ώστε να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν». Τόνισε ακόμα ότι «οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να υπάρξει πλήρης διερεύνηση γύρω από το θέμα αυτό. Κανείς δεν είναι υπεράνω της νομιμότητας και δεν θα υπάρξει καμιά έκπτωση στις αρχές της διαφάνειας και λογοδοσίας».

Γιατί θυμήθηκε χθες η Κυβέρνηση να ενημερώσει τον πληθυσμό ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) διεξάγει από τον Μάρτιο έρευνα για τις συνθήκες κατακύρωσης στη CPP του συμβολαίου για το τερματικό LNG; Είχαν προηγηθεί τη Δευτέρα αναρτήσεις της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για τις πληροφορίες της ότι διεξάγεται έρευνα από την Εισαγγελία της ΕΕ, μαζί με στοιχεία για τα πρώτα αποτελέσματα της διερεύνησης που έκανε η ίδια για το θέμα.

Ακολούθησε χθες δημοσίευμα στο sigmalive, για πληροφορίες από την Εισαγγελία της ΕΕ ότι όντως διεξάγεται έρευνα. Γύρω στις 4 το απόγευμα εκδόθηκε η δήλωση του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου και μισή ώρα αργότερα ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στις Βρυξέλλες Γιώργος Κακούρης απέστειλε ενημέρωση για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας από το Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει.

Εν ολίγοις, η Κυβέρνηση ενημέρωσε την κοινή γνώμη για την έρευνα μόνο όταν αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να την κρατά άλλο μυστική.

Εγείρεται όμως πολύ σοβαρό θέμα πολιτικής τάξης, καθώς το θέμα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εδώ και περίπου δύο χρόνια και απασχόλησε τους τελευταίους μήνες συνεδρίες της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, χωρίς οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας να πουν ούτε μία φορά πως διεξάγεται έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Δεδομένης της χθεσινής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα πρέπει τώρα η Κυβέρνηση να ενημερώσει επίσημα και δημόσια κατά πόσο ευσταθούν πληροφορίες ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, όσο και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζουν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν στην ΕΥΦΑ στο πλαίσιο της χορηγίας των 100 εκατ. ή αν προτίθενται να διακόψουν την παραχώρηση οποιουδήποτε άλλου ποσού, πέραν εκείνου που ήδη δόθηκε στην ΕΤΥΦΑ.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More