Friday, September 20, 2024
Home » Τα 5 μέτρα για μείωση του κόστους

Τα 5 μέτρα για μείωση του κόστους

0 comments

Η ρύθμιση χρεών προς τους παρόχους ενέργειας, η έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η μείωση του κόστους έως και 30% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» μόνο για αγρότες, καθώς και το πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού «Απόλλων» αποτελούν τη δέσμη των πέντε μέτρων της κυβέρνησης με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην αγροτική παραγωγή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου εξειδίκευσαν κατά τη διάρκεια της Agrotica τα μέτρα η εφαρμογή των οποίων θα έχει μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Ειδικότερα τα μέτρα αυτά αφορούν:

Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ. Η έκπτωση όπως ανακοινώθηκε θα ισχύσει για το διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου που αποτελούν και μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων.

Ρύθμιση των χρεών των αγροτών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους ενέργειας αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που σήμερα υπολογίζονται στα 87 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοινώθηκε ειδικά στη Θεσσαλία οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους τους που υπολογίζεται σε 8 εκατ. ευρώ. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη ύψους 76 εκατ. ευρώ θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους, της τάξεως τουλάχιστον του 30%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές, για χρονική διάρκεια μιας δεκαετίας. Μάλιστα για τον σκοπό αυτόν, θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία, που θα διατίθενται αποκλειστικά στις παραπάνω κατηγορίες αγροτών, με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου. Η κυβέρνηση άμεσα θα οριστικοποιήσει το ποσοστό επιδότησης. Μάλιστα, δεν αναμένεται να καθυστερήσει γιατί υπάρχει ήδη το σχετικό πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις.

Πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας. Η ενέργεια από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων πολιτών, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ). Ετσι μέσω του προγράμματος «Απόλλων» που επί της ουσίας είναι ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική και μόνιμη ελάφρυνση από το ενεργειακό κόστος.

Τέλος, για τους μεμονωμένους αγρότες θα «τρέξει», άμεσα, το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα αφορά αποκλειστικά αγρότες και μικρά φωτοβολταϊκά από 10 kW μέχρι 50 kW. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα (από 3MW σε 6MW) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (225 υποσταθμοί), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More