Monday, September 16, 2024
Home » Τα τρία ορόσημα που αναβαθμίζουν το ΧΑΚ

Τα τρία ορόσημα που αναβαθμίζουν το ΧΑΚ

0 comments

Εξελίξεις οι οποίες άμεσα ή έμμεσα θα αναβαθμίσουν και τοκυπριακό Χρηματιστήριο αναμένονται το επόμενο διάστημα. Οι εν λόγω εξελίξεις έχουν να κάνουν κυρίως με το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς και με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του κυπριακού Χρηματιστηρίου, οπόταν και θα έχουμε νεότερα πιθανό με τη νέα χρονιά.

Ειδικότερα,τα τρία γεγονότα τα οποία αναμένεται να επενεργήσουν θετικά προς το κυπριακό Χρηματιστήριο είναι: 1. Η ένταξη της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα λειτουργήσει ως «κράχτης» για τους επενδυτές στις δυο χώρες ώστε αυτοί να ρίξουν το βλέμμα τους και στις υπόλοιπες μετοχές των δύο αγορών. 2. Η διαδικασία στην οποία έχει περιέλθει το Χρηματιστήριο Αθηνών για την αναβάθμιση του από τις αναπτυσσόμενες στις αναπτυγμένες αγορές. Κάτι που θα λειτουργήσει θετικά και για την κυπριακή αγορά, εξαιτίας της κοινής πλατφόρμας, η οποία συνδέει τις δυο χρηματαγορές. 3. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης η οποία ήδη τρέχει για το κυπριακό Χρηματιστήριο αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην κυπριακή αγορά για να λειτουργήσει στις νέες συνθήκες.

Τράπεζα Κύπρου

Αναλυτικότερα, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων για τις 13 Σεπτεμβρίου 2024 προκειμένου να εξετάσει την εισαγωγή των συνήθων μετοχών της στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ). Υπό την αίρεση της έγκρισης από την απαιτούμενη πλειοψηφία των μετόχων στην ΕΓΣ και από την Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του ΧΑ, αναμένεται ότι η εισαγωγή θα τεθεί σε ισχύ στις 23 Σεπτεμβρίου 2024.

Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδης ανέφερε στο «Φ» ότι μόνο θετικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις για το κυπριακό Χρηματιστήριο από την ένταξη της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ. Όπως είπε, οι συναλλαγές μεταξύ των δύο αγορών είναι πιο εύκολες σε σχέση με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου όπου ήταν ενταγμένη η Τράπεζα Κύπρου. Επομένως, η παρουσία της εν λόγω τράπεζας και στις δύο αγορές αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ελλαδιτών επενδυτών στο ΧΑΚ και αντίστροφα, δηλαδή των Κυπρίων επενδυτών στην Αθήνα. Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην κοινή πλατφόρμα που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια μεταξύ των δύο αγορών, σημειώνοντας ότι αυτή αναμένεται να είναι υποβοηθητική στην ενίσχυση των συναλλαγών μεταξύ ΧΑΚ και ΧΑ.

Από αυτή την εξέλιξη, οφέλη αναμένεται να έχει και η ίδια η τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. με εγκύκλιο του προς τους μετόχους της τράπεζας αναλύει τα οφέλη από την εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ταυτόχρονη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE). Ειδικότερα, το ΔΣ μεταξύ άλλων πιστεύει ότι το ΧΑ είναι η καταλληλότερη αγορά για την εταιρία, καθώς ήδη επικεντρώνεται σε περιφερειακές τράπεζες και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και την κυπριακή αγορά. Παράλληλα, οι συναλλαγές στο πιο επικεντρωμένο σύστημα της αγοράς του ΧΑ, η πιθανή ένταξη σε δείκτες και η αυξημένη δυνατότητα για σύγκριση ομότιμων τραπεζών, έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν στην εταιρία μακροπρόθεσμους θεσμικούς μετόχους που έχουν ήδη επενδύσει σε εταιρείες εισηγμένες στο ΧΑ.

Αναβάθμιση ΧΑ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει εισέλθει σε μια διαδικασία αναβάθμισης του από τις αναδυόμενες στις αναπτυγμένες αγορές. Σύμφωνα με δημοσίευμα από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, εντός του 2025, ενδεχομένως μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι, αναμένεται η πολυπόθητη απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P DJI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών. Μετά μάλιστα από χρόνια, το Χρηματιστήριο Αθηνών περιλαμβάνεται στη λίστα παρακολούθησης (watchlist), οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την επάνοδό του στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών.

Ένα στοίχημα που για πολλούς θα είναι ο μεγάλος καταλύτης της πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου, δεδομένου του ότι τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στις αναπτυγμένες αγορές είναι πολλαπλάσια από εκείνα που τοποθετούνται στις αναδυόμενες. Η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την κατάσταση αναδυόμενων σε αναπτυγμένη αγορά θα ήταν αναμφίβολα ένας βασικός θετικός καταλύτης απόδοσης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολύ μεγαλύτερων κεφαλαίων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Άλλωστε, στις αναπτυγμένες αγορές τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται αγγίζουν τα 52 τρισ. δολάρια, έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές. Υπενθυμίζεται ότι το ΧΑ λαμβάνει αξιολογήσεις από τρεις οίκους, τον MSCI τον οίκο FTSE και τον οίκο αξιολόγησης S&P. Ο κάθε ένας θέτει τις δικές του προϋποθέσεις και όρους για ένταξη στις ώριμες αγορές. Υπό αυτά τα δεδομένα, το επόμενο δωδεκάμηνο τουλάχιστον, οι εισροές που αναμένονται στην ελληνική αγορά δεν θα είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά, εκτός και κινητοποιηθούν τα front runners κεφάλαια, τα οποία επιδίδονται στο κυνήγι ευκαιριών που δημιουργεί το μομέντουμ μιας αναβάθμισης.

Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η ύπαρξη της κοινής πλατφόρμας μεταξύ των δυο αγορών και το γεγονός ότι τα μέλη που πραγματοποιούν συναλλαγές μπορούν εύκολα να εγγραφούν σε ΧΑΚ και ΧΑ, αναμένεται να συμβάλουν ώστε η αναβάθμιση του ΧΑ να έχει οφέλη και για το κυπριακό Χρηματιστήριο.

Ιδιωτικοποίηση ΧΑΚ

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Όπως μας έχει ενημερώσει ο κ. Χριστοδουλίδης, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Γενική Εισαγγελία για νομοτεχνικό έλεγχο και όπως είπε εφόσον ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου θα προκύψουν εξελίξεις. Όπως σημείωσε, γίνεται αρκετή δουλειά για το συγκεκριμένο ζήτημα με στόχο το Χρηματιστήριο μας, αν και μικρό να αναβαθμιστεί και να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές. Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι ο μεγαλομέτοχος που θα αναλάβει το ΧΑΚ θα είναι χρηματιστήριο, επομένως θα έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να προχωρήσει σε αναβάθμιση του.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή για το κυπριακό Χρηματιστήριο έχει ενταχθεί και στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα στην κατηγορία, «ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», περιλαμβάνεται η υποκατηγορία «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» με ένα ποσό της τάξης των €39,1 εκ. Σε αυτή την υποκατηγορία υπάρχει ο στόχος της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και γι’ αυτό διατίθεται ένα ποσό της τάξης των €0,3 εκ.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More