Monday, December 23, 2024
Home » Τα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα του Φθινοπώρου για την ελληνική οικονομία

Τα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα του Φθινοπώρου για την ελληνική οικονομία

0 comments

Η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για την 4ετία 2024-2028 μετά τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το βασικό μέτωπο που θα πρέπει να κλείσει χωρίς… απώλειες το οικονομικό επιτελείο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Με βάση τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του 2024 θα πρέπει Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμφωνήσουν κατ’ αρχήν για την πορεία του προϋπολογισμού και γενικότερα της οικονομίας. Με βάση την εκτίμηση της Αθήνας, φέτος η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5%, ενώ οι Βρυξέλλες προβλέπουν ανάπτυξη 2,2%. Μόλις γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και καθοριστεί η βάση για την επόμενη 4ετία θα πρέπει να συμφωνηθούν η πορεία μείωσης του χρέους και του ελλείμματος και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μαζί με αυτά, η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, μέσω των οποίων θα μπορεί να πετύχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της για όλη αυτή την περίοδο.

Πιο βασικό μέγεθος από όλα, με βάση τους νέους κανόνες, θα είναι η ετήσια οροφή δαπανών για το 2026 -2028, η οποία άπαξ και συμφωνηθεί δεν θα μπορεί να αναθεωρηθεί μέχρι και την ολοκλήρωση της υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου. Ως γνωστό, για το 2025 η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει για ετήσια αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά 3% που αντιστοιχεί σε περίπου 3 δισ. με τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν το ασφαλιστικό, οι αμυντικές δαπάνες, οι προσλήψεις του Δημοσίου και το πακέτο ελαφρύνσεων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο.

Ο προϋπολογισμός του 2025

Η ολοκλήρωση και η υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2025, είναι το επόμενο ανοιχτό μέτωπο που θα πρέπει να κλείσει. Ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου θα είναι ο πρώτος μετά από πέντε χρόνια, ο οποίος θα συνταχθεί και θα πρέπει να εκτελεστεί με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Ο περιορισμός της οροφής αύξησης των δαπανών στο 3% για τον επόμενο χρόνο περιορίζει, αλλά δεν μηδενίζει, τα περιθώρια για θετικές παρεμβάσεις τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, το χρέος θα πρέπει να αποκλιμακωθεί κοντά στα 140% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, ενώ ο προϋπολογισμός θα πρέπει να διαμορφώσει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 2,1% του ΑΕΠ.

Το μεγάλο πρόβλημα για την επόμενη χρονιά, θα είναι οι δαπάνες του ασφαλιστικού, αλλά και οι αμυντικές δαπάνες, οι οποίες θα είναι υψηλότερες από φέτος πιέζοντας την αύξηση των δαπανών προς τα 3 δισ. που είναι το όριο για τον επόμενο χρόνο.

Οι οίκοι αξιολόγησης

Στο μεταξύ οι αξιολογήσεις του φθινοπώρου θα ξεκινήσουν στις 6 Σεπτεμβρίου με τον καναδικό οίκο DBRS, ο οποίος στην προηγούμενη αξιολόγηση του στις 8 Μαρτίου είχε διατηρήσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και την αξιολόγηση της οικονομία σε “σταθερή”.

Πιο ενδιαφέρουσα θα είναι η αξιολόγηση της Moody’s μια εβδομάδα αργότερα στις 15 Σεπτεμβρίου, αφού είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης ο οποίος δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Αντίθετα ο οίκος Standard & Poor’s που έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 18 Οκτωβρίου, αναβάθμισε την αξιολόγηση της οικονομίας από “σταθερή” σε “θετική” διατηρώντας όμως το αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ- . Η Fitch θα αξιολογήσει την οικονομία στις 22 Νοεμβρίου, έχοντας διατηρήσει την αξιολόγηση της οικονομίας σε “σταθερή” και το αξιόχρεο στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα.

Οι ροές από το ΤΑΑ

Στο κρίσιμο κεφάλαιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπάρχουν δυο μέτωπα που θα πρέπει να κλείσουν. Το πρώτο είναι η Ελλάδα να εισπράξει το 1 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων της 4ης δόσης.

Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να υποβληθεί το αίτημα εκταμίευσης για την πέμπτη δόση των 3,6 δισ. ευρώ ( 2,3 δισ. ευρώ από δάνεια και 1,3 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις). Προηγουμένως βέβαια θα πρέπει να ολοκληρώσει εγκαίρως τα 29 ορόσημα της επόμενης δόσης.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00