Sunday, October 27, 2024
Home » Τα σχέδια κινήτρων έσπρωξαν στα 12,2 εκατ. τους επιβάτες

Τα σχέδια κινήτρων έσπρωξαν στα 12,2 εκατ. τους επιβάτες

0 comments

Θα ξεπεράσουν φέτος τα 12 εκατομμύρια οι επιβάτες στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5% από το 2023 και 8,4% σε σχέση με το 2019, τη χρονιά κατά την οποία καταγράφηκαν υψηλές επιδόσεις στην επιβατική κίνηση.

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης αποδίδεται στα σχέδια κινήτρων για ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Κύπρου. Τα σχέδια συγχρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Μεταφορών και την Εταιρεία Hermes Airports Ltd, η οποία είναι η διαχειρίστρια εταιρεία στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Στόχος των σχεδίων είναι η ενίσχυση της συνδεσιμότητας και του τουρισμού στην Κύπρο, για να αντιμετωπιστεί επαρκώς ο διεθνής ανταγωνισμός και οι κίνδυνοι που συνδέονται με το ενδεχόμενο πρόσθετης αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας, να συγκρατηθούν οι επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων και του ασταθούς πολιτικού τοπίου, προκειμένου να μπορεί να ανακάμψει κι ενισχυθεί ο τομέας των αεροπορικών μεταφορών.

Το 2024 εκτιμάται πως θα καταγραφεί η υψηλότερη επιβατική κίνηση στην Κύπρο, με τον εκτιμώμενο αριθμό των επιβατών να φτάνει τα 12,2 εκατ. Αναλυτικά, σε σχέση με πέρσι, η κίνηση είναι αυξημένη κατά 600 χιλ. επιβάτες. Σε σύγκριση με το 2019, η αύξηση των επιβατών ξεπέρασε τις 950 χιλ.

Για φέτος, υπάρχουν εκτιμήσεις πως η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας θα είναι 8,6 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας αύξησης 6,6 % σε σχέση με πέρσι.

Για το αεροδρόμιο Πάφου υπάρχουν εκτιμήσεις πως η κίνηση θα είναι 3,6 εκατ. επιβάτες, δηλαδή 1,3% περισσότεροι από το 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών, η αύξηση της επιβατικής κίνησης και διαθεσιμότητας των αεροπορικών θέσεων οφείλεται στην αύξηση της συνδεσιμότητας στην οποία επέδρασαν καθοριστικά τα σχέδια κινήτρων.

Για την περίοδο 2023 μέχρι το 2027 η δαπάνη για τα συγκεκριμένα σχέδια εκτιμάται στα €165 εκατ. Πέρσι, η Δημοκρατία έχει καταβάλει €17 εκατ. για την εφαρμογή των συγκεκριμένων σχεδίων για την περίοδο Νοεμβρίου 2023 – Οκτωβρίου του 2024, τα οποία είχαν καθαρό όφελος περί τα €8 εκατ.

Επίσης, από τα σχέδια έχουν επωφεληθεί 2 εκατ. επιβάτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 35% του συνόλου των 5,8 εκατ. αναχωρούντων επιβατών. Με την εφαρμογή των συγκεκριμένων σχεδίων ικανοποιούνται οι στρατηγικοί στόχοι της Δημοκρατίας για επέκταση της τουριστικής κίνησης, αύξηση της συνδεσιμότητας της Κύπρου, στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού και στη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Περαιτέρω αύξηση των θέσεων

Τα σχέδια κινήτρων κατά την περίοδο Νοέμβριου 2024 μέχρι Μαρτίου 2025 θα συμβάλουν στην αύξηση των αεροπορικών θέσεων. Εκτιμάται πως η αύξηση θα είναι της τάξης του 35% σε σχέση με τις αεροπορικές θέσεις το 2023.

Από στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών φαίνεται πως τα σχέδια κινήτρων είχαν ως αποτέλεσμα τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με 38 χώρες, μέσω 55 αερογραμμών. Παράλληλα, υπήρξαν 156 δρομολόγια το 2024, έναντι 153 πέρσι και 147 το 2022. Αναμένεται και αύξηση των εσόδων για το 2024 από το τέλος παραχώρησης που καταβάλλει η Hermes προς το κράτος.

Τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα €81 εκατ., δηλαδή θα είναι αυξημένα κατά 39% σε σχέση με το 2023 μέσω της συμφωνίας παραχώρησης των αεροδρομίων. Από το 2006 που η διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου παραχωρήθηκε στη διαχειρίστρια εταιρεία, το κράτος εισέπραξε ποσό €950 εκατ. από το τέλος παραχώρησης, ενώ του χρόνου υπάρχουν εκτιμήσεις πως τα έσοδα θα αυξηθούν περαιτέρω.

Τι προβλέπουν τα σχέδια κινήτρων

Τα σχέδια κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες είναι σε εφαρμογή από το 2012. Τον Σεπτέμβριο του 2022 η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αναστείλει τα σχέδια κινήτρων, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ενστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις διαβουλεύσεις που έκανε η τότε Κυβέρνηση με τη Hermes για πιθανή παράταση της διαχείρισης των αεροδρομίων για άλλα 5,5 χρόνια, χωρίς προκήρυξη προσφορών, προκειμένου η εταιρεία να εκτελέσει τα έργα της β’ φάσης των αεροδρομίων, όπως προβλέπει η αρχική σύμβαση και η ευρεία.

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την τουριστική βιομηχανία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νέα σχέδια κινήτρων για τη χρονική περίοδο 2023 – 2027. Τα συγκεκριμένα σχέδια αποτελούσαν συνέχεια των σχεδίων που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2012-2022, τα οποία είχαν αποτελέσει ένα δυναμικό και απαραίτητο εργαλείο στις προσπάθειες για ανάπτυξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας και είχε ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη νέων δρομολογίων και την αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Τη συγκεκριμένη περίοδο είχαν αναπτυχθεί 113 νέα δρομολόγια, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε από 7,3 εκατ. επιβάτες το 2011 σε 11,3 εκατ. το 2019, με επιπλέον €67 εκατ. έσοδα προς το κράτος, μέσω της σύμβασης παραχώρησης.

Βάσει των τελευταίων σχεδίων κινήτρων, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δαπάνη του σχεδίου είναι 49%, ενώ της Hermes Airports Ltd είναι 51%, ποσοστά τα οποία ανάγονται σε 27% και 73% αντίστοιχα, αφού o διαχειριστής συνεχίζει να καταβάλλει το τέλος παραχώρησης του 32,38%.

Όπως είχαν υποστηρίξει τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών όταν αποφασίστηκαν τα νέα σχέδια κινήτρων, στόχος ήταν η περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας με την ανάπτυξη νέων δρομολογίων, τη διατήρηση και εμβάθυνση των υφιστάμενων, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και την ανάκαμψη των αερομεταφορών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αερομεταφορές στο σημερινό ανταγωνιστικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Παράλληλα, είχαν υποστηρίξει πως την ώρα που τα ανταγωνιστικά αεροδρόμια εφάρμοζαν αντίστοιχα σχέδια κινήτρων, η μη εφαρμογή σχεδίου κινήτρων από τα αεροδρόμια της Δημοκρατία, θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια αεροπορικών εταιρειών, επιβατών και καθαρών εσόδων για το κράτος και την οικονομία ευρύτερα.

Το νέο deal για τα αεροδρόμια

Στο μεταξύ σύντομα αναμένεται να υπογραφή και η συμφωνία μεταξύ κράτους και Hermes Airports για τη δεύτερη φάση των έργων υποδομής στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και για την παράταση της συμφωνίας παραχώρησης των δύο αερολιμένων στην εταιρεία. Ως γνωστό οι διαβουλεύσεις που γίνονταν επί προηγουμένης κυβέρνησης είχε αποτελέσει την αιτία διακοπής των σχεδίων κινήτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» Η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) έδωσε το πράσινο φως για να επισημοποιηθεί η συμφωνία. Σύντομα αναμένονται και οι θέσεις της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλας Μιχαηλίδης, η οποία δεν εντοπίζει ζητήματα κρατικών ενισχύσεων. Η νέα συμφωνία προβλέπει τα εξής :

  • Παράταση της σύμβασης παραχώρησης των αεροδρομίων για άλλους 18 μήνες, από την ημέρα που ολοκληρώνεται η πρώτη συμφωνία, στις 31 Μαϊου του 2031. Δηλαδή, η Hermes Airports θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2032, αντί μέχρι τον Νοέμβριο του 2036 που ήταν η αρχική πρόταση.
  • Παραχώρηση αποζημιώσεων στην εταιρεία ύψους €30 εκατ., με την απόσυρση των απαιτήσεων που είχε από το κράτος και οι οποίες άγγιζαν τα €400 εκατ. Παράλληλα, με βάση τη νέα συμφωνία, η Hermes αποποιείται όλων των απαιτήσεων που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων αποζημίωση για αλλαγές που επήλθαν στο επιχειρηματικό περιβάλλον από νέες φορολογίες και νομοθεσίες, καθώς και από επηρεασμό της λειτουργίας των αεροδρομίων λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία και της λειτουργίας ανταγωνιστικού -παράνομου- αεροδρομίου στα κατεχόμενα.
  • Η συμφωνία περιλαμβάνει και την αποποίηση απαιτήσεων για τα πιο πάνω, που υπεβλήθησαν για την περίοδο από το 2022 μέχρι το 2024.
  • Μη καταβολή αποζημιώσεων από το κράτος, μελλοντικά, στη διαχειρίστρια εταιρεία, λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.
  • Προβλέπεται και η έναρξη κατασκευής των έργων υποδομής της δεύτερης φάσης στα δύο αεροδρόμια.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More