Saturday, November 9, 2024
Home » Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις για το ελληνικό χρηματιστήριο

Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις για το ελληνικό χρηματιστήριο

0 comments

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στο ελληνικό χρηματιστήριο το προηγούμενο πενθήμερο. Ο γενικός δείκτης της αγοράς παρέμεινε πάνω από τις 1.400 μονάδες, ωστόσο εμφάνισε αδυναμία να κατοχυρώσει υψηλότερα επίπεδα και να καταγράψει νέα υψηλά, καθώς δεν έλειψαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε δεικτοβαρείς τίτλους. Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με κέρδη 0,31%, ενώ οριακή ήταν η άνοδος για τον τραπεζικό κλάδο, που ενισχύθηκε κατά 0,08%. Από την αρχή του έτους οι δύο δείκτες καταγράφουν απόδοση 8,68% και 15,49% αντίστοιχα.

Αναμφίβολα τα φώτα της αγοράς θα πέσουν το επόμενο διάστημα στο placement έως και του 27% των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκηση του συστημικού ομίλου παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τις οικονομικές καταστάσεις του 2023 και το επιχειρησιακό πλάνο της περιόδου 2024-2026, το οποίο ικανοποίησε τους αναλυτές.

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, η ετήσια κερδοφορία θα παραμείνει σε αυτό το διάστημα γύρω από τη ζώνη του 1 δισ. ευρώ, ενώ θα ξεκινήσει από εφέτος η διανομή μερίσματος ίσου με το 10% του καθαρού αποτελέσματος της περυσινής χρήσης. Το ποσοστό επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους αναμένεται να αυξηθεί στο 25% εφέτος και στο 50% την αμέσως επόμενη διετία. Επιπλέον, το business plan προβλέπει μείωση του δείκτη καθυστερήσεων στο 2,5%. Με αυτά τα δεδομένα, η εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης της κρατικής συμμετοχής στην τράπεζα ξεκινά με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Μένει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση εάν θα διατεθεί το σύνολό της ή ένα ποσοστό της τάξης του 20%-22% των μετοχών της.

Ευνοϊκό περιβάλλον

Από εκεί και πέρα, υποστηρικτικά στη χρηματιστηριακή αγορά λειτουργεί το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον. Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ και της Attica Bank, για την ελληνική οικονομία, το 2024 αναμένεται ότι θα διατηρηθεί η θετική δυναμική, με επιπλέον ώθηση από τις επενδύσεις. Κατά τους οικονομολόγους τους, κρίσιμος παράγοντας είναι η συστηματική ανάκτηση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται από αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αλλά και την μείωση της διαφοράς στο κόστος δανεισμού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε σε 3,5% το 2023 από 9,6% το 2022, αν και παραμένει υψηλός σε επιμέρους κατηγορίες, όπως τα τρόφιμα. «Καθώς το διεθνές περιβάλλον παρουσιάζει εντεινόμενες προκλήσεις, αλλά και ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος, πολιτική προτεραιότητα αποτελεί η προώθηση μεταρρυθμίσεων με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, προκειμένου να επιτευχθούν διατηρήσιμοι ρυθμοί εγχώριας ανάπτυξης μακροπρόθεσμα» επισημαίνεται στην ίδια έκθεση.

Οι συγγραφείς της ξεχωρίζουν τις παρακάτω θετικές εξελίξεις εγχωρίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα:

n Σε κλαδικό επίπεδο, η κατασκευαστική δραστηριότητα συνέχισε την έντονη ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο του 2023.

n Η αγορά εργασίας εμφάνισε περαιτέρω πρόοδο τον Δεκέμβριο, αν και με σαφώς βραδύτερο ρυθμό.

n Η δημοσιονομική πορεία στο 11μηνο του 2023 καταγράφεται εντός των στόχων.

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων περιλαμβάνονται τα εξής:

n Σε κλαδικό επίπεδο, η δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο συνεχίζει να καταγράφει κόπωση στα τέλη του 2023.

n Το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο παραμένει υψηλό, παρά τη συστηματική αποκλιμάκωση.

n Το ύψος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού παραμένει υψηλό, τόσο εντός, αλλά κυρίως εκτός τραπεζικών ισολογισμών.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More