Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων (upskilling) και η ανανέωση των γνώσεων (reskilling) του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις στον σύγχρονο κόσμο, όπου οιτεχνολογικές εξελίξεις και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι ραγδαίες. Τα μικρο-διαπιστευτήρια (micro-credentials) αναδεικνύονται ως ένα καινοτόμο και αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Τα micro-credentials αποτελούν μια νέα προσέγγιση στην εκπαίδευση και την επαγγελματική ανάπτυξη που κερδίζει έδαφος, τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για σύντομα, εξειδικευμένα προγράμματα μάθησης, που πιστοποιούν την απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων ή γνώσεων σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να παρακολουθούνται διαδικτυακά ή δια ζώσης και στοχεύουν στη γρήγορη και πρακτική ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
Τα micro-credentials πλεονεκτούν έναντι της παραδοσιακής μορφής εκπαίδευσης, αφού προσφέρουν ευελιξία, στοχευμένη μάθηση και προσαρμοστικότητα στους εργαζομένους. Επιτρέπουν δηλαδή στους εργαζόμενους να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους με τρόπο που να προσαρμόζονται στο πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις τους.
Τα micro-credentials προσφέρουν πολλά οφέλη τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, τα micro-credentials ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας, τους παρέχουν γρήγορη πρόσβαση σε νέες δεξιότητες και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους μέσα από την απόκτηση αναγνωρισμένων προσόντων.
Όσον αφορά τους εργοδότες, μέσω των micro-credentials επιτρέπουν την εκπαίδευση των εργαζομένων τους σε κρίσιμους τομείς, χωρίς την ανάγκη μακροχρόνιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επίσης, προωθούν την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες και τάσεις της αγοράς και επιπλέον επιτυγχάνουν τη βελτίωση της παραγωγικότητας, αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης τους.
Τα micro-credentials αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Έτσι, μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής, ενισχύοντας την καινοτομία και την παραγωγικότητά τους.
Στην εποχή μας, παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ δεξιοτήτων των αποφοίτων μας με το τι πραγματικά απαιτεί η αγορά εργασίας. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις του τόπου μας γενικότερα.
Τα micro-credentials αναμφισβήτητα προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για ενίσχυση της δια βίου μάθησης και κατ’ επέκταση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων. Με τη σωστή υποστήριξη και την προσαρμογή στις ανάγκες της κυπριακής αγοράς, μπορούν να γίνουν βασικός πυλώνας εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανάπτυξης στη χώρα.
Όμως, σύμφωνα με το πρόσφατο συνέδριο για τα micro-credentials που διοργανώθηκε το διήμερο 13-14/11/2024 στην Λάρνακα από το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ), παρά τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα micro-credentials, υπάρχουν και σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τα πορίσματα του συνεδρίου
Συγκεκριμένα, μερικά από τα κύρια συμπεράσματα/πορίσματα του συνεδρίου ήταν τα ακόλουθα:
- Τα προγράμματα micro-credentials θα πρέπει να είναι ευέλικτα και να διασφαλίζουν την ποιότητα κατάρτισης
- Τα προγράμματα micro-credentials θα πρέπει να γεφυρώνουν το χάσμα της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων που παρατηρείται στην εποχή μας.
- Θα πρέπει να υπάρχει πολιτική υποστήριξη και εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών ειδικά στο στάδιο των σχεδιασμών.
- Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού φορέα πιστοποίησης.
- Τα micro-credentials πρέπει να καλλιεργούν και να προάγουν κουλτούρα δια βίου μάθησης.
Τα Επιμελητήρια μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και προώθηση των micro-credentials, καθώς λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των εργαζομένων. Η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ειδικά στο στάδιο του προγραμματισμού είναι καθοριστικής σημασίας, αφού θα σχεδιαστούν και θα αναπτυχθούν εκείνα τα προγράμματα που πραγματικά θα τα έχει ανάγκη η αγορά εργασίας.
Αδιαμφισβήτητα, η συνεχής μάθηση συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την ανανέωση των γνώσεων των εργαζομένων και παράλληλα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων για την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Οι οργανωμένες επιχειρήσεις που φροντίζουν να εντάσσουν στο προγραμματισμό τους προγράμματα κατάρτισης όχι μόνο πετυχαίνουν να βελτιώνουν την αποδοτικότητα του προσωπικού τους αλλά και να το διατηρούν μέσα σε μια αγορά εργασίας η οποία γίνεται καθημερινά και πιο ανταγωνιστική.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε το 2022 σύσταση, η οποία ακριβώς αναγνώρισε τη σημασία των micro-credentials για την ενίσχυση της δια βίου μάθησης και την διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζομένων και των σπουδαστών.
Το ΚΕΒΕ προτρέπει τις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν και να προγραμματίζουν μεθοδικά την συνεχή ανανέωση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους, αξιοποιώντας όλα τα προγράμματα κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων και των micro-credentials, που προσφέρονται τόσο από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, αφού πρωτίστως αυτές οι ίδιες θα αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη, κατορθώνοντας να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού τους.
* Ανώτερος Λειτουργός ΚΕΒΕ,
Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
Πηγή: philenews.com