Friday, September 20, 2024
Home » Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα περισσότερα στη Νορβηγία

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα περισσότερα στη Νορβηγία

0 comments

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) στη Νορβηγία για πρώτη φορά είναι περισσότερα από τα βενζινοκίνητα, ανακοίνωσε, την Τρίτη, η Ομοσπονδία Οδικών Μεταφορών (OFV) της χώρας.

Από τα 2,8 εκατομμύρια ιδιωτικά αυτοκίνητα που έχουν εγγραφεί στη σκανδιναβική χώρα, 754.303 είναι αμιγώς ηλεκτρικά, έναντι 753.905 που κινούνται με βενζίνη, αναφέρει στην ανακοίνωση η Ομοσπονδία.

Τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα παραμένουν τα πολυπληθέστερα με λίγο κάτω από ένα εκατομμύριο, αλλά οι πωλήσεις τους μειώνονται ραγδαία.

«Αυτό είναι ιστορικό ρεκόρ. Ένα ορόσημο που λίγοι περίμεναν πριν από 10 χρόνια», δήλωσε ο Διευθυντής της OFV Oyvind Solberg Thorsen.

«Ο εξηλεκτρισμός του στόλου των επιβατικών αυτοκινήτων προχωράει γρήγορα και έτσι η Νορβηγία οδεύει ταχύτατα προς το να καταστεί η πρώτη χώρα στον κόσμο με στόλο επιβατικών αυτοκινήτων στον οποίο κυριαρχούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», είπε ο κ. Thorsen.

Η Νορβηγία, που είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει θέσει ως στόχο να πωλεί μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων – κυρίως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεδομένου ότι το μερίδιο των αυτοκινήτων υδρογόνου είναι τόσο μικρό – μέχρι το 2025, 10 χρόνια πριν από τον στόχο της ΕΕ.

Τον Αύγουστο, τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα αποτέλεσαν το 94,3% των εγγράφων νέων αυτοκινήτων στη Νορβηγία, με ώθηση από τις πωλήσεις του Tesla Model Y.

Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα EV για να βοηθήσουν στην τήρηση των δεσμεύσεων της Νορβηγίας για το κλίμα, οι νορβηγικές αρχές έχουν προσφέρει γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθιστώντας τα ανταγωνιστικά, σε σχέση με τα βενζινοκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα.

Η επιτυχία των EV στη Νορβηγία έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα όσα παρατηρούνται αλλού στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων άρχισαν να μειώνονται στα τέλη του 2023 και πλέον αντιπροσωπεύουν μόλις το 12,5% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται στην ήπειρο.

Σημαντική ανάκαμψη των πωλησεων EV στην Ευρώπη το 2025 σύμφωνα με μελέτη

Αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά το 2025 το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς τα όρια για τις εκπομπές ρύπων καθίστανται αυστηρότερα και οι κατασκευαστές προτείνουν φθηνότερα μοντέλα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Τα ηλεκτρικά οχήματα θα αντιπροσωπεύουν έως και το 24% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη το επόμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης Transport & Environment (T&E).

«Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να ανέλθουν στο 24% του μεριδίου αγοράς το 2025, υποστηριζόμενες από την αύξηση των προσφορών ηλεκτρικών οχημάτων μαζικής αγοράς», αναφέρει η έκθεση.

Μετά από τρία χρόνια ανάπτυξης, οι πωλήσεις EV υποχώρησαν φέτος και αντιπροσώπευαν μόλις το 14% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Οι υψηλότερες πωλήσεις στην Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία δεν αντιστάθμισαν την μείωση των πωλήσεων στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, μετά την αιφνιδιαστική περικοπή των κρατικών επιδοτήσεων στην χώρα.

Αλλά μια πληθώρα νέων, πιο προσιτών μοντέλων που αναμένονται το 2025, θα πρέπει να ενισχύσει τις πωλήσεις σε όλη την περιοχή, σημειώνει η T&E.

Μελέτη που παρουσιάστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου από την BMI Research (εταιρεία που συνδέεται με τη Fitch) προέβλεψε επίσης ισχυρή αύξηση των πωλήσεων των EVs στην Ευρώπη, η οποία θα οφείλεται σε αγορές που θα πραγματοποιήσουν εταιρείες που διαθέτουν στόλο οχημάτων και εταιρείες μακροχρόνιας μίσθωσης.

ΚΥΠΕ

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More