Monday, December 23, 2024
Home » Τα εταιρικά κέρδη στηρίζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τα εταιρικά κέρδη στηρίζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών

0 comments

Αν και η αγορά θα συνεχίσει να σταθμίζει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων ωστόσο, σε συνδυασμό με τα καλά εταιρικά αποτελέσματα τα οποία αναμένεται το 2023 να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2022, στήριξαν την ανοδική αντίδραση του χρηματιστηρίου της Αθήνας που έκλεισε χθες με τη βοήθεια επιλεγμένων blue chips με ικανοποιητικά κέρδη (+1,14%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 115,59 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 76 μετοχές, 30 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισαν οι τίτλοι των Lamda Development (+3,61%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+3,35%), Μυτιληναίου (+2,81%), Jumbo (+2,79%), Aegean Airlines (+2,71%), Τέρνα Ενεργειακής (+2,59%) και Autohellas (+2,11%). Για τη μετοχή της Jumbo, σύσταση «αγοράς» με τιμή – στόχο τα 31,50 ευρώ εξέδωσε η Citigroup, έναντι σύστασης «υπεραπόδοσης» με τιμή – στόχο τα 32,30 ευρώ από την NBG Securities. Η εν λόγω εισηγμένη εισήλθε με ποσοστό 1% στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates.

Από χθες επίσης, οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος (-4%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο ΧΑ χωρίς το μέρισμα των €0,6720 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,6384 ανά μετοχή), ενώ και έπαψε και η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Interwood αναφορικά με τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με την ημερομηνία λήξης άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης να έχει οριστεί για τις 22/4/2024.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχωρούσαν ελαφρά την Πέμπτη, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά και σχεδόν το σύνολο των αναλυτών και της αγοράς να αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% στις 6 Ιουνίου. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς για την ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,48%, έναντι 3,88% για την ιταλική 10ετία και 3,42% και την ελληνική

Ανησυχία

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι η βασική πηγή ανησυχίας αυτή την περίοδο και για τις επιχειρήσεις επισήμανε ο πρόεδρος της Eurometaux και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Για απρόβλεπτες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιούσαν οι αναλυτές Inga Fechner, Rico Luman και Warren Patterson, σε ειδικό σημείωμα της ING, καθώς οι γεωπολιτικές συγκρούσεις απειλούν τα Στενά του Ορμούζ που αποτελούν μια αρτηρία από την οποία διέρχεται το ένα πέμπτο της παραγωγής πετρελαίου, παρατηρώντας πως την ώρα που μεταφέρεται διά θαλάσσης το 80% των προϊόντων σε όλο τον κόσμο, οι θαλάσσιες οδοί από την Ερυθρά Θάλασσα έως τον Κόλπο του Αντεν επηρεάζονται όλο και περισσότερο από την πολιτική. Εδώ και καιρό, τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ και η Διώρυγα του Σουέζ, από όπου περνά το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, έχουν διαταραχθεί από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι. Τα πλοία εξακολουθούν να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα με τις διελεύσεις να είναι κατά δύο τρίτα λιγότερες σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, την ώρα που η ξηρασία στη Διώρυγα του Παναμά, από όπου περνά το 5% του θαλάσσιου εμπορίου, παρουσιάζει αργή βελτίωση, ενώ το γεωπολιτικό ρίσκο και στα Στενά της Ταϊβάν, που αποτελούν πύλη για τα μεγάλα λιμάνια της Κίνας αυξάνεται.

Τα Στενά του Ορμούζ είναι κρίσιμα για τη μεταφορά πετρελαίου, πετρελαϊκών προϊόντων και LNG. Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ιράν και Κατάρ παράγουν 22,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και περίπου 20 εκατ. βαρέλια περνούν από εκεί καθημερινά. Αυτό αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης αργού και προϊόντων διύλισης. Επιπλέον, σημαντικές ποσότητες LNG περνούν από τα Στενά του Ορμούζ, καθώς το Κατάρ μετέφερε το 2023 το 20% του παγκόσμιου εμπορίου LNG, ενώ η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην όποια διαταραχή της αγοράς αυτής, καθώς μετά τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας στηρίζεται όλο και περισσότερο στο LNG.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00