Ηπια ανοδικά (+0,29%) κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο της Αθήνας, συσσωρεύοντας δυνάμεις, με τους επενδυτές να εμφανίζουν μεγαλύτερη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2023, οι οποίες ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η κερδοφορία των εισηγμένων επιβεβαιώνει την αισιοδοξία των επενδυτών, καθώς αναλυτές εκτιμούν πως τα καθαρά κέρδη για τη χρήση του 2023 θα ξεπεράσουν τα επίπεδα ρεκόρ του 2022 κινούμενα προς την περιοχή των 11 δισ. ευρώ, με τις υποσχέσεις για το μέλλον να παραμένουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και την εκτίμηση για το σύνολο των μερισμάτων να φτάνει πλέον στα 3,6 δισ. ευρώ. Συνολικό μέρισμα 1,85 ευρώ και καθαρά κέρδη 408,3 εκατ. ευρώ για το 2023 ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ, με την Optima Bank να συστήνει «αγορά» για τη μετοχή με νέα τιμή-στόχο τα 19,3 ευρώ από 17,1 ευρώ προηγούμενος, νέα αυξημένη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Coca Cοla HBC, στα 33,5 ευρώ (από 30,8 ευρώ), δίνει πλέον η Eurobank Equities, ενώ πωλήσεις-ρεκόρ και υπερτριπλασιασμό καθαρών κερδών ανακοίνωσε η Τιτάν.
Η αξία των συναλλαγών παραμένει στα υψηλά επίπεδα των 177,85 εκατ. ευρώ, με τον μεγαλύτερο τζίρο να σημειώνουν η Πειραιώς με 42,25 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 31,47 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 66 μετοχές, 40 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές Κυριακούλης +17,18% και Centric+12,82%, με την Κρι Κρι (+4,82%) να σημειώνει ένα ακόμη ιστορικό υψηλό. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Σαράντης (+4,19%), Alpha Bank (+1,44%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+1,31%), Lamda Development (+1,16%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,05%).
Η UBS
Εν τω μεταξύ σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία προχώρησε η UBS, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 2,5% φέτος (από 3% προηγουμένως), ύστερα από τα χαμηλότερα του αναμενομένου στοιχεία του 2023, όπου ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 2%, απόρροια και των χαμηλότερων των προβλεπόμενων επενδύσεων. Για το 2024, η UBS εντοπίζει τρεις βασικούς μοχλούς ανάπτυξης: τον τουρισμό, που θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2023, με δεδομένες τις προκρατήσεις και την κρουαζιέρα που ξεκινά από νωρίς, το ευνοϊκότερο περιβάλλον για τον πληθωρισμό που βοηθά την κατανάλωση, αλλά και τα υψηλότερα οφέλη από τα κοινοτικά κονδύλια, καθώς σχεδιάζονται εισροές 6,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η UBS εκτιμά ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ θα μπορούσε να ξεπεραστεί φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος που εκτιμάται ότι έπεσε κάτω από το 160% του ΑΕΠ το 2023 αναμένεται να υποχωρήσει στο 152% φέτος.
Με τη Moody’s να εκτιμάται πως την Παρασκευή θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα για το ελληνικό αξιόχρεο, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε χθες στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ισπανίας, καθώς η απόδοση τόσο της ελληνικής 10ετίας όσο και της αντίστοιχης ισπανικής κυμάνθηκαν στο 3,15%, με τη διαφορά της απόδοσης με τα γερμανικά 10ετή ομόλογα να περιορίζεται κάτω από τις 80 μονάδες βάσης, ενώ την ίδια στιγμή η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων περιοριζόταν σε χαμηλό 26 μηνών. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ οι αγορές χρήματος προεξοφλούν μείωση κατά 95 μονάδες βάσης το 2024 (EUESTECBF=ICAP) τιμολογώντας σχεδόν εξ ολοκλήρου μια πρώτη κίνηση μέχρι τον Ιούνιο και σχεδόν καμία πιθανότητα μείωσης για τον Απρίλιο.