Monday, September 16, 2024
Home » Τα επιχειρηματικά δάνεια η επιλογή των τραπεζών

Τα επιχειρηματικά δάνεια η επιλογή των τραπεζών

0 comments

Στα επιχειρηματικά δάνεια ποντάρουν οι τράπεζες για να πετύχουν τους στόχους πιστωτικής επέκτασης που έχουν υπολογίσει για ενίσχυση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου το 2024.

Ένα δείγμα γραφής έδωσε η Τράπεζα Κύπρου, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2024 και αναφέρει ότι ο νέος δανεισμός που δόθηκε στην Κύπρο κατά το β’ τρίμηνο 2024 ανήλθε σε €551 εκατ. (σε σύγκριση με τον ισχυρό νέο δανεισμό που ανήλθε σε €676 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024 θετικά επηρεασμένος από εποχικότητα και με €462 εκατ. για το δ’ τρίμηνο 2023), μειωμένος κατά 18% σε τριμηνιαία βάση.

Ο νέος δανεισμός που δόθηκε κατά το β’ τρίμηνο 2024 αποτελείτο από δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις ύψους €210 εκατ., δάνεια σε ιδιώτες (λιανικής τραπεζικής) ύψους €209 εκατ. (εκ των οποίων στεγαστικά δάνεια ύψους €137 εκατ.), δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους €59 εκατ. και δάνεια στον τομέα της ναυτιλίας και διεθνών εργασιών ύψους €73 εκατ.

Ο νέος δανεισμός που δόθηκε κατά το α’ εξάμηνο 2024 ανήλθε σε €1,227 εκατ., αυξημένος κατά 10% σε ετήσια βάση, και προέρχεται κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης για δάνεια σε επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα και αφορούν όλο το τραπεζικό σύστημα, τα καθαρά νέα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες τέλος Ιουνίου ως €1 εκατ. ήταν €53,9 εκατ. και τα δάνεια που έγιναν επαναδιαπραγμάτευση ήταν €23,9 εκατ.

Πέρυσι τον Ιούνιο, τα νέα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρηματίες ως €1 εκατ. ήταν €42,6 εκατ. και οι επαναδιαπραγματεύσεις δανείων που έγιναν ήταν αξίας €13,6 εκατ.

Στα επιχειρηματικά δάνεια άνω του €1 εκατ. οι καθαρές πιστώσεις που δόθηκαν τέλος Ιουνίου ήταν €149, εκατ. και οι επαναδιαπραγματεύσεις δανείων που έγιναν ήταν €123,1 εκατ.

Πέρυσι, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Τα νέα δάνεια που δόθηκαν τον Ιούνιο ήταν €61,2 εκατ. και οι επαναδιαπραγματεύσεις πολλαπλάσιες φθάνοντας τα €208,4 εκατ.

Η Κεντρική Τράπεζα στο οικονομικό δελτίο που δημοσίευσε πριν μερικές μέρες εξηγεί ότι παρατηρείται αύξηση της ζήτησης δανείων για πάγιες επενδύσεις, για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, υποδηλώνοντας αυξημένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.

Τα υψηλά επιτόκια ανάγκασαν πολλούς επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε πρόωρες αποπληρωμές των δανείων τους, ώστε να αποφύγουν την επιτοκιακή επιβάρυνση που κορυφώθηκε μέσα στο 2023.

Η Κεντρική Τράπεζα διευκρινίζει ότι οι αποπληρωμές επιχειρηματικών δανείων υπερβαίνουν τις νέες δανειοδοτήσεις και πιθανώς αποτελούν στρατηγική κίνηση ορισμένων μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων με επαρκή ρευστότητα, στο πλαίσιο της καλύτερης διαχείρισης των χρηματοοικονομικών τους, λόγω αυξημένου κόστους δανεισμού.

Τι γίνεται όμως με το κόστος που δανείζονται οι επιχειρήσεις; Τα επιτόκια για επιχειρηματικά δάνεια στην Κύπρο είναι τα έβδομα πιο ψηλά στην Ευρωζώνη.

Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι η πλειονότητα των επιχειρηματικών δανείων είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο διατραπεζικής αγοράς Euribor και τα εν λόγω δάνεια κατέγραψαν γρήγορες προσαρμογές έναντι των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. παρουσίασε τον Ιούνιο αύξηση στο 5,45%, σε σύγκριση με 5,27% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψε μείωση στο 5,33%, σε σύγκριση με 6,33% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More