Wednesday, October 16, 2024
Home » Τα επίσημα μαθηματικά του τερματικού στο Βασιλικό – Τι πληρώσαμε, τι θα πληρώσουμε

Τα επίσημα μαθηματικά του τερματικού στο Βασιλικό – Τι πληρώσαμε, τι θα πληρώσουμε

0 comments

Ο αρχικός υπολογισμός κόστους για το τερματικό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό προέβλεπε 289 εκατ. ευρώ… και κάτι. Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη συμφώνησε -παρά την έντονη διαφωνία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας- να πληρώσει άλλα 25 εκατ. στην κοινοπραξία CMC, λόγω αυξημένου κόστους πρώτων υλών. Αρχικά η κοινοπραξία ζήτησε 100 εκατ. πέραν του αρχικού ποσού.

Το συμβόλαιο που υπεγράφη εκτελέστηκε πλημμελώς από την κοινοπραξία, δηλαδή από την κινεζική κρατική εταιρεία CPP, καθώς οι εταίροι της είναι εξαφανισμένοι εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα η ελληνική Metron και μόνο τυπικά -και παραπλανητικά- αναφέρονται ως συνεργασία εταιρειών.

Με την προσθήκη των 25 εκατ. ευρώ, το συνολικό κόστος του έργου ανέβηκε στα 314.5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το συμβόλαιο προβλέπει κόστος 10 εκατ. ετησίως για συντήρηση-λειτουργία του FSRU Προμηθέας από νορβηγική εταιρεία, γα περίοδο 10 χρόνων, με δικαίωμα επέκτασης για άλλα 10 χρόνια.

Κινούμενη άμμος

Από το ποσό αυτό (314.5 εκατ.) η Κυπριακή Δημοκρατία πλήρωσε μέσω της ΔΕΦΑ-ΕΤΥΦΑ περίπου 239 εκατ. Συνεπώς, πρέπει να πληρωθούν άλλα 75.5 εκατ. ευρώ περίπου. Ουδείς διασφαλίζει όμως ότι η οικονομική εκκρεμότητα για το κράτος είναι «μόνο» 75.5 εκατ. Για τον καθορισμό του τελικού ποσού που θα κληθεί να πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος θα προηγηθούν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις του κράτους με την κινεζική εταιρεία, η οποία εξακολουθεί να κρατά όμηρο το FSRU Προμηθέας στη Σαγκάη, αλλά και οι αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Λονδίνο, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί αίτημα της CPP για περίπου 136 εκατ. ευρώ αλλά και για διαγραφή του δικαιώματος της ΚΔ να κατακρατήσει εγγυητικές συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Οι ανεπίσημες πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι είναι εντελώς απομακρυσμένο το ενδεχόμενο το κράτος να εισπράξει τα 70 εκατ. των εγγυητικών. Θα είναι ευχαριστημένο αν εισπράξει τα μισά. Ακόμα κι έτσι, θα είναι ευτυχής κατάληξη αν η απώλεια των 30-35 εκατ. θα συνοδευτεί με συμφωνία με τη CPP για παράδοση του FSRU Προμηθέας στην ΕΤΥΦΑ. Και αυτό να γίνει, θα εκκρεμεί η απόφαση του Διαιτητή για τα άλλα οικονομικά αιτήματα της CPP. Αλλά και για τα οικονομικά αιτήματα της ΕΤΥΦΑ.

Τι θα βγάλουν οι προσφορές;

Όμως, ακόμα και αν όλα πάνε… δεξιά στο Διαιτητικό Δικαστήριο, δεν μπορεί κανένας να εγγυηθεί πως για την ολοκλήρωση του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό αρκούν «μόνο» 75.5 εκατ. ευρώ.
Ακόμα και αν η διαδικασία στη Διαιτησία του Λονδίνου ολοκληρωθεί χωρίς οικονομικά πέναλτι για την Κυπριακή Δημοκρατία, η ολοκλήρωση των έργων στο Βασιλικό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα στοιχίσει 75.5 εκατ., που είναι απλώς η διαφορά μεταξύ της οικονομικής αξίας του συμβολαίου, όπως τροποποιήθηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη (314.5 εκατ.) και του ποσού που ήδη πλήρωσε το κράτος στη CPP (238.5 εκατ.).

Η συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων στο Βασιλικό (προβλήτα και χερσαίες υποδομές) θα πρέπει να γίνουν είτε με τους υπεργολάβους που χρησιμοποίησε μέχρι τον Ιανουάριο του ’24 η CPP (με κόστος περίπου 62 εκατ. για την προβλήτα και τη χερσαία υποδομή, συν άλλα περίπου 10 εκατ. σε άλλη εταιρεία για τις τελικές βελτιώσεις στο FSRU Προμηθέας), είτε από εργολάβο που θα επιλεγεί μετά από νέες προσφορές, τις οποίες θα ετοιμάσει ο Συντονιστής Έργου, τον οποίο η ΕΤΥΦΑ θα επιλέξει μέσω… νέων προσφορών.

Με βάση εκθέσεις του Συμβούλου Μηχανικού που χρησιμοποίησε την τετραετία 2020-2024 η ΕΤΥΦΑ (Hill International), αν η η ολοκλήρωση των εργασιών δεν ανατεθεί το ταχύτερο δυνατό στους υφιστάμενους υπεργολάβους -Multimarine και Spanopoulos- (που ζήτησαν -αρχική τιμή- 52.5 εκατ. για την ολοκλήρωση της προβλήτας) και αν αναζητηθεί άλλος εργολάβος – operator, ο χρόνος αποπεράτωσης των έργων θα είναι μεγαλύτερος και το κόστος πολύ πιο επαχθές για τη Δημοκρατία.

Τα μαθηματικά του τερματικού

Σύμφωνα με τον Owner’s Engineear (της ΕΤΥΦΑ):

  • Η συμβατική υποχρέωση του ιδιοκτήτη (ΕΤΥΦΑ) για το FSRU Προμηθέας ήταν 197.2 εκατ., από τα οποία πληρώθηκαν στη CPP τα 186.4 εκατ. Όμως, απαιτούνται, σύμφωνα με τη Hill International, άλλα περίπου 10 εκατ. για έργα που πρέπει να γίνουν στην Κύπρο, ώστε το πλοίο να είναι ικανό να δουλέψει για επαναεριοποίηση φυσικού αερίου. Δεν υπολογίζονται χρήματα που πιθανό να δοθούν ή να χαριστούν στη CPP για να παραδώσει το πλοίο στην ΕΤΥΦΑ.
  • Για την προβλήτα στο Βασιλικό η σύμβαση προβλέπει 79.3 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν στη CPP 35 εκατ. Η κοινοπραξία των υπεργολάβων που αξιοποίησε η CPP ζητά περίπου 50 εκατ. για την ολοκλήρωση του έργου εντός ενός χρόνου. Η ΕΤΥΦΑ, όμως, αποφάσισε να προσλάβει Project Manager, ο οποίος θα συντονίσει την προκήρυξη προσφορών για πρόσληψη άλλου εργολάβου, με κίνδυνο, σύμφωνα με τη Hill International, να προκύψουν καθυστέρηση στην παράδοση της προβλήτας αλλά και αυξημένο κόστος.
  • Για τη χερσαία υποδομή του τερματικού, η αρχική σύμβαση προέβλεπε 31.7 εκατ. Πληρώσαμε τα 12 εκατ.
  • Για άλλα έργα στο τερματικό προβλέφθηκαν 6.2 εκατ. και πληρώσαμε 5 εκατ.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More