Με ποτά αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ γέμισαν τα ποτήρια των ξένων αγορών οι έλληνες αποσταγματοποιοι. Ενα στα δύο ποτήρια ήταν γεμάτο με ούζο, τέσσερα στα δέκα με λικέρ ενώ ανεβαίνει σταθερά και το τσίπουρο, αν και ακόμα το μερίδιο του είναι πολύ μικρό. Η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών αλκοολούχων ποτών βρίσκει ξανά τον βηματισμό της ξεπερνώντας σε αξία τα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το 2023 ο κλάδος της ελληνικής ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας κατέγραψε άνοδο των εξαγωγών σε αξία κατά 9,4%, φτάνοντας τα 106,09 εκατ. ευρώ έναντι 96,97 εκατ. ευρώ το 2022. Τα ελληνικά ποτά κατάφεραν, αν και με λιγότερες εξαγόμενες ποσότητες το 2023, να επιτύχουν καλύτερες τιμές, με τη μέση τιμής μονάδας ανά εξαγόμενο κιλό ποτού να εμφανίζει αύξηση κατά 15,2%. Η δυναμική φαίνεται αν δει κανείς την εξέλιξη μεταξύ των ετών 2019 – 2023 όπου η αύξηση των εξαγωγών σε αξία έφτασε το 39,3% και σε όγκο το 5,2%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΑΟΠ Χ. Μαυράκη, το 2023 παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν οι δύο πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οπως λέει η προσπάθεια ώστε οι εξαγωγές να αποτελέσουν διαρθρωτικό πλεονέκτημα έχει δύο άξονες: την καινοτομική δραστηριότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, τόσο στην παραγωγή νέων ποιοτικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία όσο και στον μετασχηματισμό των παραγωγικών και οργανωτικών διαδικασιών μέσα στις επιχειρήσεις, και την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής για τη διευκόλυνση των εξαγωγών μέσω της προβολής και προώθησης των ελληνικών αποσταγμάτων.
Δυναμικές αγορές
Τα ελληνικά αλκοολούχα και αποστάγματα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με πλέον δυναμικές αγορές αυτές της Γερμανίας και του Ιράκ. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ-27 αποτελούν σταθερά τους σημαντικότερους προορισμούς για τις εξαγωγές με ποσοστό 76% σε αξία (80,7 εκατ. ευρώ) και 78% σε ποσότητα (28,4 εκατ. κιλά).