Friday, September 20, 2024
Home » Τα δάνεια των €2 δισ.  και η αύξηση του κόστους εγκλωβίζουν τους ξενοδόχους

Τα δάνεια των €2 δισ.  και η αύξηση του κόστους εγκλωβίζουν τους ξενοδόχους

0 comments

Μια από τις πιο υψηλά δανειζόμενες βιομηχανίες στην Κύπρο έχει καταστεί η ξενοδοχειακή, με το ύψος των συνολικών δανείων να ξεπερνά το 2023 το ποσό των 2 δις. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια σειρά από έξοδα, τα οποία αποτελούν σημαντικά βαρίδια, στην προσπάθεια τους να καταστούν ανταγωνιστικές και να προσφέρουν καλύτερες τιμές στους πελάτες τους.

Ποιες είναι λοιπόν οι πραγματικότητες γύρω από το θέμα επικερδότητα και βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων; Στα μάτια του περισσότερου κόσμου οι ξενοδόχοι επιχειρηματίες δεν έχουν ιδιαίτερα καλή εικόνα, αφού η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι πραγματοποιούν τεράστια κέρδη, αποδίδοντας το και στις ψηλές τιμές που όπως υποστηρίζουν αρκετοί, χρεώνουν τους διαμένοντες. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Σκοπός δεν είναι να αγιοποιηθούν οι ξενοδόχοι, ωστόσο, το λελογισμένο κέρδος δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται αφού βοηθά τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να εργοδοτούν περισσότερο κόσμο και να εισπράττει και το κράτος περισσότερους φόρους. Όσοι από την άλλη πραγματοποιούν υπερκέρδη, αυτούς θα τους κρίνει ο κόσμος και γενικά η αγορά και εν τέλει θα τους περιθωριοποιήσει.

Δάνεια πέραν των €2 δισ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του ΠΑΣΥΞΕ για το 2024, βάση των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας, κατά το 2023, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μόνο, όφειλαν στις εμπορικές τράπεζες της Κύπρου, το αστρονομικό ποσό των €2.05 δισ. Από αυτά το 98% είναι εξυπηρετούμενα.

Όπως προστίθεται, τούτο καταδεικνύει ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία στην ουσία επιχορηγεί την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, σε βάρος της δικής της υγιούς απόδοσης.

Παρά ταύτα, αναφέρεται στην έκθεση, και ενόψει της θεαματικής ανάκαμψης των τελευταίων – προ πανδημίας – τριών περίπου χρόνων, αλλά και κατά το 2023 και των θετικών προοπτικών για τη μελλοντική πορεία του τουρισμού, παρατηρήθηκε αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για αναβαθμίσεις, εκσυγχρονισμό και επεκτάσεις υφιστάμενων μονάδων, όσο και γιαανέγερση νέων, περιλαμβανομένων και διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων που βλέπουν, μετά από την απουσία τους από την Κύπρο για δεκαετίες, το νησί μας πλέον ως ένα ελκυστικό προορισμό/βάση για τις επενδύσεις τους σε νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται ότι παρά τον υπερδανεισμό, αλλά και τις επενδύσεις που έγιναν, ένεκα της δυναμικής ανάκαμψης ανταγωνιστικών μας προορισμών το 2019/18 και των εντεινόμενων ανταγωνιστικών πιέσεων, οι ξενοδοχειακές τιμές παρέμειναν σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι ανταγωνιστικές μας αγορές όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, λόγω της δραστικής μείωσης του τουρισμού τους ένεκα των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2016, έχουν ανακάμψει δυναμικά προσφέροντας πολύ χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές στις αγορές της Ευρωζώνης, αλλά και αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και της Ρωσίας, καθώς επίσης και ενισχυμένες επιδοτήσεις στους Διοργανωτές Ταξιδίων.

Ως αποτέλεσμα τούτου οι διοργανωτές ταξιδίων ασκούσαν πιέσεις στους Κύπριους ξενοδόχους και στον Κυπριακό τουρισμό, επιδιώκοντας εκπτώσεις, έχοντας ως επιχείρημα την επιθετική πολιτική των γειτονικών προορισμών.

Αύξηση κόστους 40%

Μιλώντας στον «Φ», ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σημείωσε ότι ένα ξενοδοχείο χρειάζεται συνεχώς επανεπενδύσεις, είτε λόγω ανακαίνισης, είτε λόγω φυσικών φθορών. Επομένως, συνέχισε, πέραν των δόσεων για τα δάνεια που καλούνται οι ξενοδόχοι να καταβάλλουν, μέρος των κερδών τους διοχετεύεται σε επενδύσεις στο κτιριακό τους απόθεμα.

Άλλωστε, επισήμανε, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των ξενοδοχείων στην Κύπρο είναι καινούργια. Το 80-85% των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν ανεγερθεί τις δεκαετίες 1980 και 1990 και επομένως χρειάζονται κάθε χρόνο συντήρηση.

Εάν στα πιο πάνω, προστεθούν και οι υπόλοιποι παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τότε αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το περιθώριο που υπάρχει για να είναι σε θέση οι ξενοδόχοι να προσφέρουν καλύτερες τιμές στους πελάτες τους είναι σημαντικά μειωμένο, ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης. Ειδικότερα, τα τρία μεγαλύτερα έξοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Γ.Δ. του ΠΑΣΥΞΕ είναι το ενεργειακό, το εργατικό και το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων.

Όπως είπε, η ετήσια αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων ανέρχεται περίπου στο 40%. Από αυτό, οι ξενοδόχοι μπορούν να μετακυλίσουν στον καταναλωτή μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 5-7% καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βγουν εκτός ανταγωνισμού. Επομένως, τους απομένει ένα κόστος της τάξης του 30% και πλέον, το οποίο θα πρέπει να επωμιστούν οι ίδιοι, συμπλήρωσε.

Ηλεκτρισμός και φωτοβολταϊκά

Σε σχέση με το ενεργειακό, στην έκθεση πεπραγμένων του ΠΑΣΥΞΕ επισημαίνεται ότι μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία του κορονοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε νέες προκλήσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις που καλούνται να διαχειριστούν την διεθνή έκρηξη του ενεργειακού κόστους και την απότομη άνοδο του πληθωρισμού σε πρωτοφανή επίπεδα.

Επί τούτου, ο Σύνδεσμος έθεσε εκ νέου στις διάφορες συναντήσεις που είχε με την Κυβέρνηση, την ΑΗΚ, την ΡΑΕΚ και άλλους αρμόδιους φορείς, την ανάγκη ίσης μεταχείρισης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας με τις άλλες βιομηχανίες του τόπου, σε σχέση με τα τέλη που της επιβάλλονται για ηλεκτρισμό και παροχή κινήτρων για αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Ο ΠΑΣΥΞΕ συζήτησε με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας και με Εκπροσώπους του Υπουργείου του, θέματα που άπτονται του ενεργειακού κόστους που ολοένα και επιβαρύνει την ξενοδοχειακή βιομηχανία και τους τρόπους εξοικονόμησης.

Από μέρους του ΠΑΣΥΞΕ τέθηκαν ενώπιον του Υπουργού, η ανάγκη απλοποίησης και γρήγορης λύσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ένεκα του ενεργειακού προβλήματος και της χρονοβόρας διαδικασίας, η εξεύρεση άλλων τρόπων για εξοικονόμηση ενέργειας ενόψει και της κατάστασης που προκύπτει από την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρισμού, καθώς και το Virtual Net Billing.

Συναντήσεις του ΠΑΣΥΞΕ έγιναν επίσης το 2023 με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και με τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και γενικότερα η όλη κατάσταση που προκύπτει από την τεράστια αύξηση του κόστους ενέργειας στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Υδατοπρομήθεια και διανυκτερεύσεις

Τον ΠΑΣΥΞΕ απασχόλησαν και τα υψηλά τέλη υδατοπρομήθειας που επιβαρύνουν την ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς επίσης και τα τέλη διανυκτέρευσης προς τους Δήμους και τα συμβούλια βελτιώσεως.

Ειδικότερα, σε σχέση με τα τέλη της υδατοπρομήθειας, ο ΠΑΣΥΞΕ κατέθεσε τις ακόλουθες θέσεις: (α) Διασφάλιση μιας πιο δίκαιης τιμολόγησης των διαφόρων τελών υδατοπρομήθειας και αποχετευτικού προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες χρεώσεις και τέλη προς τους άλλους χρήστες, αναγνωρίζοντας την παραγωγική και ουσιαστική συμβολή του τουριστικού τομέα στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη του τόπου, και (β) Εφαρμογή της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ίση κατανομή βαρών με βάση και την ολοκληρωμένη μελέτη των κόστων και της χρηστής διοίκησης των διαφόρων αρμοδίων Αρχών ως των εξουσιοδοτημένων παροχέων των υδάτινων μας πόρων.

Για τα τέλη διανυκτέρευσης προς τους Δήμους και τα Συμβούλια Βελτιώσεως, αναφέρεται ότι πάγια θέση του Συνδέσμου είναι η μη επιβολή τελών διανυκτέρευσης από όλες τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, μέσα στα πλαίσια της καθολικής προσπάθειας που καταβάλλεται για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού και απάμβλυνσης του
προβλήματος της εποχικότητας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More