Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BΟJ) με μια ιστορική απόφαση έβαλε τέλος στα αρνητικά επιτόκια δανεισμού ολοκληρώνοντας το πιο επιθετικό πρόγραμμα που έχει καταγραφεί στην ιστορία για παροχή στήριξης στην οικονομία. Ηταν η πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και 17 χρόνια. Επίσης το κόστος δανεισμού στην Ιαπωνία βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος συνεχώς από το 2016 και μετά. Η αρμόδια επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας ψήφισε (με ψήφους 7-2) για αύξηση των επιτοκίων από το μείον 0,1% στο εύρος από 0% έως 0,1% θεωρώντας ότι η οικονομία δεν κινδυνεύει πλέον από αποπληθωρισμό. Επίσης η BΟJ έβαλε τέλος σε σύνθετο πρόγραμμα ελέγχου αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικό χρέος μακροπρόθεσμης διάρκειας για όσο χρειαστεί. Απέφυγε πάντως να δώσει σήμα για νέες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού σε γιεν δίνοντας την υπόσχεση ότι η πολιτική θα καθορίζεται ανάλογα με τις τρέχουσες άμεσες συνθήκες.
Η χθεσινή απόφαση έκανε την Ιαπωνία να είναι η τελευταία χώρα στο κόσμο που βγαίνει από καθεστώς αρνητικών επιτοκίων. Σηματοδοτεί επίσης μια περίοδο που οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της χώρας προσπαθούσαν να αυξήσουν την ανάπτυξη μέσω φθηνού χρήματος και με μη ορθόδοξες νομισματικές πολιτικές.
Πληθωρισμός
Ο επικεφαλής της BOJ Κάζουο Ουέντα είπε ότι υπάρχει «ακόμη κάποια απόσταση» από το να διατηρηθεί ο πληθωρισμός στα επίπεδα του 2% που είναι και ο στόχος των Αρχών και πως η Κεντρική Τράπεζα θα προσαρμόσει την πολιτική της ώστε να γίνει δυνατή η βιώσιμη επίτευξη του στόχου αυτού. Είπε επίσης ότι οι κίνδυνοι μιας πιθανής μεγαλύτερης αύξησης των τιμών θα μπορούσαν να ωθήσουν την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία διαμορφώθηκε στο 2,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, από 2,6% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτό είχε δημιουργήσει τις ανάλογες προσδοκίες για αλλαγή νομισματικής πολιτικής από τη χώρα.
Το τέλος των αρνητικών επιτοκίων και σε αυτή τη γωνιά του κόσμου μπορεί να σημάνει σημαντικές αλλαγές στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι ιάπωνες επενδυτές, που είχαν επικεντρωθεί σε επενδύσεις στο εξωτερικό αναζητώντας αυξημένες αποδόσεις, μπορεί τώρα να αρχίσουν να μεταφέρουν μαζικά κεφάλαια ξανά πίσω στη χώρα.