Στην υπογραφή της σύμβασης για την ωρίμανση και τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αποκατάσταση των χώρων και των κτιρίων εστίασης και φιλοξενίας εντός του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι προχώρησαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο εντεταλμένος σύμβουλος και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Οπως τονίζεται, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης φάσης ανάδειξης του κτήματος Τατοΐου με την αποκατάσταση και αξιοποίηση των κτιρίων που, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, προορίζονται για φιλοξενία, εστίαση και αναψυχή με αρχικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ.
Το έργο
Το project αποκατάστασης, ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος έχει χαρακτηριστεί ένα από τα εμβληματικά έργα της κυβέρνησης και ήδη από το 2019 προχωρά ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο έργο αποκατάστασης των κτιρίων-μνημείων, τα οποία πρόκειται να φιλοξενήσουν μουσειακές, πολιτιστικές και κοινωφελείς υποδομές. Στόχος είναι το κτήμα να αποτελέσει για την Αττική σημαντικό προορισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσω φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων.
Ειδικότερα, ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος Τατοΐου, έκτασης 1.600 στρεμμάτων και καλλιεργούμενης έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων, πρόκειται να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί με πολλαπλές πολιτιστικές και ψυχαγωγικές χρήσεις.
Μεταξύ άλλων, τη δημιουργία χώρων εστίασης και αναψυχής, μονάδων φιλοξενίας, αλλά και με δραστηριότητες ήπιας αγροτικής παραγωγής, όπως η αναβίωση της αμπελοκαλλιέργειας και του ελαιώνα. Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις και δραστηριότητες εκτιμάται ότι θα προσελκύουν περισσότερους από 1 εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση.
Η αναβάθμιση και αξιοποίηση τμήματος του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου είναι – σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη – ένα έργο με τριπλή σημασία: «Πρώτον, περιβαλλοντική, δεύτερον, οικονομική, που δεν είναι αμελητέα, και το τρίτο όφελος έχει σχέση με την προστασία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και με τον σεβασμό της ιστορικής μνήμης».
Γιώργος Φωκιανός