Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μιλώντας σήμερα σε δεντροφύτευση στο Πελέντρι με την ευκαιρία των «80χρόνων του αγώνα για τον τιμάριθμο», απευθύνθηκε «σε όσους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που δεν λαμβάνουν αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή» και τους κάλεσε να αποδεχθούν την πρόταση το διάταγμα για τον εθνικό κατώτατο μισθό να περιλαμβάνει πρόνοια για αναπροσαρμογή του και με βάση την ΑΤΑ.
«Αυτό στην πράξη σημαίνει ακόμα μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι να προστεθούν σ’ αυτούς που λαμβάνουν ΑΤΑ», είπε η κ. Χαραλάμπους.
Ζήτησε ακόμα «να εισαχθούν ρυθμίσεις, έτσι που οι συμφωνημένοι μισθοί πρόσληψης στις εκάστοτε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις σε κλάδους όπου προνοείται και ΑΤΑ να είναι δεσμευτικοί και να προωθηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για να καλύψουν περισσότερους εργαζόμενους».
Η γ.γ. της ΠΕΟ επισήμανε πως «σε αυτά τα ζητήματα είναι που αναμένουμε καθαρές θέσεις και απαντήσεις από την Κυβέρνηση και ενόψει του επικείμενου διαλόγου για την ΑΤΑ αλλά και εν αναμονή του οδικού χάρτη που πρέπει να καταθέσει η Κυβέρνηση για επέκταση της κάλυψης με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως οφείλει με βάση την Οδηγία για τους αξιοπρεπείς μισθούς».
Αναφερόμενη στον διάλογο που θα αρχίσει εντός του 2025, ώστε μέχρι τον Ιούνιο του ’25 να υπάρξει μόνιμη και ολοκληρωμένη συμφωνία για την ΑΤΑ, η κ. Χαραλάμπους επισήμανε πως «τα μηνύματα που έρχονται πριν ακόμα ξεκινήσει ο δομημένος διάλογος για την ΑΤΑ δεν δημιουργούν θετικό κλίμα. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις πάγιες θέσεις της εργοδοτικής πλευράς για κατάργηση της ΑΤΑ ή για διασύνδεση της ΑΤΑ με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Αναφερόμαστε στην ταύτιση της Κυβέρνησης με τις θέσεις των εργοδοτών, αφού τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, με επανειλημμένες δηλώσεις του, όσο και οΠρόεδρος της Δημοκρατίας, από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ, εξέφρασαν τις ίδιες θέσεις με αυτές των εργοδοτών για την ΑΤΑ».
Τέλος, υπενθύμισε ότι η συμφωνία του 2023 επαναβεβαίωσε το περιεχόμενο της συμφωνίας του 2017, που προβλέπει ότι η ΑΤΑ πρέπει να αποδίδεται με βάση τη φιλοσοφία της. «Και η φιλοσοφία της ΑΤΑ δεν είναι άλλη από την πλήρη αποκατάσταση της απώλειας που έχουν οι μισθωτοί από τον πληθωρισμό», τόνισε.
Και εξήγησε: «Η ΑΤΑ δεν είναι λογικό να διασυνδέεται με παραμέτρους που δεν σχετίζονται με τον πληθωρισμό. Ούτε η παραγωγικότητα, ούτε η ανταγωνιστικότητα καθορίζονται από τον πληθωρισμό, για να διασυνδεθούν με την ΑΤΑ. Αυτές οι εισηγήσεις που ενδύονται τον μανδύα του εκσυγχρονισμού, ουσιαστικά σ’ ένα πράγμα στοχεύουν: στη διάβρωση, τον εκφυλισμό, την εξουδετέρωση της ΑΤΑ».
Πηγή: philenews.com