Στη δημιουργία του νέου ΟΣΕ, με το όνομα «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος», προχωρά η κυβέρνηση, μέσω της πλήρους αναδιοργάνωσης των εταιρειών που εμπλέκονται στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη διαχείριση των σιδηροδρομικών υποδομών και του τροχαίου υλικού της χώρας.
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, έως το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ένας νέος, ενιαίος, δημόσιος φορέας, με πυρήνα τον ΟΣΕ («Νέος ΟΣΕ»), που θα αναλάβει πλήρως τον ρόλο, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του Διαχειριστή της Σιδηροδρομικής Υποδομής στη χώρα.
Στη νέα εταιρεία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος» εντάσσονται επιπλέον του σημερινού ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, κατά το μέρος που αφορά το επιχειρησιακά κρίσιμο για τον σιδηρόδρομο τμήμα της δραστηριότητάς της, δηλαδή το τροχαίο υλικό και τις ενεργές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις.
Οι αρμοδιότητες
Ο νέος ΟΣΕ θα αναλάβει τη συνολική ευθύνη για όλα τα θέματα ασφαλείας και συνεχούς βελτίωσης του σιδηροδρομικού συστήματος, συνεργαζόμενος με τους λοιπούς φορείς του τομέα (υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ΡΑΣ, Hellenic Train και λοιποί operators) «στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας νέας προσέγγισης, με συστημική ανάλυση και διαχείριση κινδύνων, σε εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και του σχετικού Action Plan που εκπονεί η κυβέρνηση».
Η σύσταση και οργάνωση του νέου φορέα θα κατοχυρωθεί νομοθετικά. Οι αρμοδιότητες του νέου ΟΣΕ θα καλύπτουν πλήρως αυτές των σημερινών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ και θα συμπληρωθούν κατάλληλα, ώστε να αντιμετωπιστούν κενά και αδυναμίες του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας των φορέων.
Ειδικότερα, ο νέος φορέας, που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, με το Διοικητικό του Συμβούλιο να ορίζεται από την κυβέρνηση, με τήρηση των αρχών διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Εντός του φορέα θα δημιουργηθούν διακριτοί επιχειρησιακοί τομείς, στους οποίους θα ενταχθούν – με τις απαραίτητες προσαρμογές – το υφιστάμενο επιχειρησιακό έργο των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ και οι σχετικές οργανωτικές μονάδες (Γενικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις κ.λπ. μονάδες) που το υλοποιούν. Οι αντίστοιχες υποστηρικτικές (διοικητικές) διευθύνσεις των τριών εταιρειών θα συγχωνευθούν σε έναν ενιαίο Διοικητικό Τομέα, προς αξιοποίηση των σχετικών οικονομιών κλίμακας.
Τεχνικός σύμβουλος
Επιπλέον, θα προσληφθεί, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, εταιρεία με αποδεδειγμένη τεχνική και διοικητική εμπειρία στη διοίκηση και λειτουργία αντίστοιχων φορέων, ως «Τεχνικός Σύμβουλος Διοίκησης» του νέου ΟΣΕ. Ο τεχνικός σύμβουλος θα συνεισφέρει με τεχνογνωσία και εξειδικευμένα ανώτατα στελέχη, αναλαμβάνοντας σε καθημερινή βάση το σύνολο των επιχειρησιακών εργασιών της εταιρείας. Ο νέος ΟΣΕ θα καταρτίσει στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο και θα συνάψει σύμβαση απόδοσης με το εποπτεύον υπουργείο, μέσω της οποίας θα παρακολουθείται βάσει συμφωνημένων δεικτών απόδοσης και μετρήσιμων στόχων.
Επίσης, ο νέος ΟΣΕ θα αναλάβει την ευθύνη του συνόλου των έργων και λοιπών συμβάσεων των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ (τροχαίο υλικό, ενεργοί σταθμοί κ.λπ.) που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες θα συνεχιστούν απρόσκοπτα με βάση ειδική πρόβλεψη του νέου νόμου.
Οι αλλαγές
n Τεχνογνωσία: Θα αξιοποιηθεί η «Δήλωση Πρόθεσης Συνεργασίας», που έχει ήδη συναφθεί μεταξύ των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών.
n Προσωπικό: Ο νέος φορέας θα στελεχωθεί από το σύνολο του προσωπικού των δύο φορέων (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ) και το σχετικό προσωπικό του τμήματος δραστηριοτήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ που θα ενταχθεί στον νέο ΟΣΕ. Παράλληλα, θα ενισχυθεί σημαντικά με προσεκτικά επιλεγμένο πρόσθετο νέο προσωπικό που θα ξεπεράσει τα 600 άτομα και με προσόντα που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις των νέων θέσεων εργασίας που θα οριστούν.
n Συστήματα: Ο νέος ΟΣΕ θα εξοπλιστεί με συστήματα ERTMS, καθώς και βελτιστοποίησης της αξιοποίησης του δικτύου, πολλά από τα οποία είναι ήδη υπό εγκατάσταση στο δίκτυο του ΟΣΕ και τα τρένα ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ.
Εργα
Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων με ορίζοντα 20ετίας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται άμεσα σιδηροδρομικά έργα, ύψους 4 δισ. ευρώ, που αναζητούν στο μεγαλύτερο μέρος τους χρηματοδότηση.