Η Γενική Διευθύντρια της Ομάδας Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Celine Gauer, επαίνεσε την Κύπρο για την πρόοδο που σημειώνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, αλλά υπογράμμισε τις σημαντικές προκλήσεις που απομένουν καθώς πλησιάζει η προθεσμία του 2026.
Στην ομιλία της στην εκδήλωση, η κ. Gauer αναφέρθηκε στα επιτεύγματα αλλά και στις προκλήσεις του Μηχανισμού Ανάκαμψης της ΕΕ, με έμφαση στην Κύπρο. Παρότι η ΕΕ έχει ήδη εκταμιεύσει €267 δισ. ευρώ—το 50% των επιχορηγήσεων και το 41% του συνολικού ποσού—η Κύπρος έχει απορροφήσει μόνο το 22% των διαθέσιμων κονδυλίων, ανέφερε. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα θα καλύψει τη διαφορά έως τις αρχές του επόμενου έτους, φτάνοντας στο 50%.
Η κ.Gauer τόνισε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα αντικατοπτρίζει τη σκληρή δουλειά που γίνεται για την επίτευξη των στόχων ανάκαμψης.
«Οι αριθμοί που αναφέρθηκαν από τους Υπουργούς είναι μόνο ένα στοιχείο. Αυτό που έχει σημασία είναι τι αντιπροσωπεύουν», δήλωσε, αναδεικνύοντας τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που γίνονται και που απαντούν όχι μόνο στις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Αναφέρθηκε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο, όπως επεσήμανε, καθώς και στις προσπάθειες επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ήδη αποδίδουν, με περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια να εισάγεται στο δίκτυο.
Η Gauer επαίνεσε επίσης την Κύπρο για τα ισχυρά συστήματα ελέγχου και διαφάνειας στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ επεσήμανε ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Όπως είπε, η προθεσμία του 2026 για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων πλησιάζει, και η Κύπρος, όπως και άλλα κράτη μέλη, θα πρέπει να υποβάλει την τελική της αίτηση πληρωμής έως τότε.
Παρότι το 60% των μεταρρυθμίσεων έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή, σημείωσε, το υπόλοιπο 40% είναι κρίσιμο και απαιτεί μεγάλες προσπάθειες. Μεταξύ των προκλήσεων που ανέφερε είναι η προσχολική εκπαίδευση, η διαχείριση υδάτων και η φορολογική μεταρρύθμιση.
Τέλος, η κ .Gauer σημείωσε ότι η ανάγκη για επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή και την ανταγωνιστικότητα θα συνεχιστεί και μετά το 2026, και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου.
ΚΥΠΕ
Πηγή: philenews.com