Να συμβάλουν στην εντός των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS ζήτησε ο Κωστής Χατζηδάκης από τους εκπροσώπους των τραπεζών και τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών POS κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. Παράλληλα έθεσε το θέμα των χρεώσεων ζητώντας να εξετάσουν τη μείωση των προμηθειών κατά τη χρήση των POS για συναλλαγές μικρής αξίας. «Η χρήση των καρτών και των συστημάτων άμεσων πληρωμών είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Για να εμπεδωθεί η χρήση τους, είναι σημαντικό οι καθημερινές συναλλαγές να έχουν λογικές χρεώσεις» πρόσθεσε ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση. Σε άλλη δήλωση, ο υπουργός ζήτησε από τις τράπεζες να διατηρήσουν και φέτος τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων χαμηλά. «Εμείς όχι μόνο ελπίζουμε αλλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρυσι για έναν χρόνο. Επειδή τα επιτόκια σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν ψηλά, θεωρούμε ότι θα προχωρήσουν προς τα εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός (Σκάι).
Ολα ανοιχτά για έκτακτο δώρο Πάσχα
Πολλή κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα για τη χορήγηση ενός έκτακτου δώρου Πάσχα στους ευάλωτους που πλήττονται από την ακρίβεια. Από την κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, καθώς ούτε το επιβεβαιώνουν ούτε το απορρίπτουν. Για το θέμα ρωτήθηκε ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ανέφερε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ νωρίς για οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το πασχαλινό bonus, κι αυτό διότι δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για την πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού. Εχουμε μια πρώτη εικόνα για τον Ιανουάριο – και μάλιστα χωρίς τα οριστικά δεδομένα, άρα δεν είναι δυνατόν να αποφανθούμε εάν υπάρχουν ή όχι περιθώρια έκτακτης ενίσχυσης. Ταυτόχρονα όμως, όλοι οι Ελληνες γνωρίζουν καλά πλέον ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νοιάζεται και στέκει πάντα στο πλευρό των ευάλωτων».
Ερχονται 7,3 εκατ. έξυπνοι μετρητές
Σημαντικά πλεονεκτήματα θα εξασφαλίσουν οι καταναλωτές με την τοποθέτηση «έξυπνων» μετρητών, καθώς θα μπορούν να παρακολουθούν την κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων ενώ παράλληλα θα μπορούν να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους και να επωφελούνται έτσι από τα διαφορετικά τιμολόγια που υπάρχουν πλέον στην αγορά. Ηδη προ των πυλών βρίσκεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για την καθολική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε περισσότερες από 7,3 εκατ. παροχές ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Οπως ακούγεται, η εγκατάσταση θα γίνει σταδιακά έως το 2030, με τη χρηματοδότηση που εγχειρήματος αυτού να προέρχεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ανάληψη καθηκόντων
Η Ισμήνη Παπακυρίλλου ανέλαβε επισήμως καθήκοντα διευθύνουσας σύμβουλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB). Η κυρία Παπακυρίλλου έχει διατελέσει ανώτερο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), με αρμοδιότητα τα χαρτοφυλάκια χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εχει εργαστεί επί εννέα χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο σκέλος ιδιωτικών επενδύσεων (ΙFC), με αρμοδιότητα επενδύσεις σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αφρική, καθώς και σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι απόφοιτος των πανεπιστημίων Kings, UCL και LSE του Λονδίνου και του ΜΙΤ στις ΗΠΑ.
Υπό παρακολούθηση
Ξεκινά η λειτουργία του Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι οφειλές προς δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στο Μητρώο θα καταχωρούνται δεδομένα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς παροχής πίστωσης (τράπεζες, Δημόσιο, ΟΤΑ κ.ά.), προκειμένου να προσδιοριστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το σύνολο του ιδιωτικού χρέους (εξυπηρετούμενο και μη) και οι τάσεις διακύμανσής του. Ωστόσο, θα τηρούνται οι κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα, καθώς τα στοιχεία δεν θα μπορούν να οδηγούν σε ταυτοποίηση του οφειλέτη. Μπορεί, για παράδειγμα, να καταγράφονται το είδος και το ύψος της οφειλής, η ηλικία του οφειλέτη, ο τόπος κατοικίας (όχι η διεύθυνση), το επάγγελμα ή ο κλάδος δραστηριότητας, αλλά όχι στοιχεία όπως όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ κ.ά., τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του οφειλέτη.