Friday, November 15, 2024
Home » Συντεχνίες: Αυτή τη φορά ακούστε μας, κ. Πρόεδρε – 12 μέτρα για κοινωνική στήριξη

Συντεχνίες: Αυτή τη φορά ακούστε μας, κ. Πρόεδρε – 12 μέτρα για κοινωνική στήριξη

0 comments

Πέραν των πιέσεων που είχαν ασκηθεί ακόμα και από κόμματα της συμπολίτευσης για μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, δεν αποκλείεται η αιφνίδια επαναφορά του μηδενικού ΦΠΑ για κάποια προϊόντα, που γνωστοποιήθηκε την Πέμπτη, για στήριξη των νοικοκυριών να ήταν και αποτέλεσμα πιέσεων που ασκήθηκαν από τις συντεχνίες, καθώς και από άλλες οργανώσεις.

Πιέσεις που κορυφώθηκαν την Τετάρτη, με την αποστολή κοινού υπομνήματος 13 οργανώσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων κατά της ακρίβειας.
Το υπόμνημα έδωσε στη δημοσιότητα χθες η ΠΕΟ αλλά όπως αναφέρθηκε είχε αποσταλεί στον ΠτΔ στις 9 του μήνα, δηλαδή την προηγουμένη της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος με τον Υπουργό Οικονομικών, της οποίας ακολούθησε η ανακοίνωση για επαναφορά του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ που είχε τερματιστεί ως ανακουφιστικό μέτρο μόλις στις 25 Σεπτεμβρίου.

Πέρσι τους αγνόησαν

Με το υπόμνημα οι μεγαλύτερες συντεχνίες του τόπου, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι σύνδεσμοι καταναλωτών και οι οργανώσεις πολυτέκνων ζητούν ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας και για στήριξη της κοινωνίας, χωρίς την ίδια ώρα να κρύβουν την δυσαρέσκεια τους για την τύχη που είχε περσινό υπόμνημα τους, όπως και αίτημα τους επίσης πέρσι για συνάντηση με τον Πρόεδρο, τα οποία αγνοήθηκαν, όπως υποστηρίζεται.

Το κοινό υπόμνημα των οργανώσεων την περσινή χρονιά, με το οποίο ζητείτο και συνάντηση με τον Πρόεδρο, αποστάληκε επίσης Οκτώβριο, συγκεκριμένα στις 2 Οκτωβρίου του 2023 και στάλθηκε εκ μέρους 14 οργανώσεων: ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, ΠΕΚΠΖ, ΚΣΚ, ΠΕΣΥΣ και ΕΚΥΣΥ.

Στο σύνολο τους οι πιο πάνω οργανώσεις, πλην της ΠΟΑΣΟ, απέστειλαν το νέο υπόμνημα στο οποίο καταγράφεται η ανάγκη λήψης μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η ανάγκη αυτή, αναφέρουν, προκύπτει «παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός το 2024 σε σύγκριση με το 2023 είναι μειωμένος» και χωρίς να παραβλέπονται όπως προσθέτουν «τα μέτρα τα οποία κατά καιρούς έχετε εξαγγείλει».

Πακέτο 12 μέτρων

Σύμφωνα, όμως, με τις οργανώσεις «παραμένει γεγονός ότι η ακρίβεια, το αυξημένο κόστος διαβίωσης, τα ψηλά επιτόκια και το αυξημένο κόστος ενοικίου και απόκτησης κατοικίας έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον στα νοικοκυριά».

Μεταξύ άλλων καταγράφουν -για να πείσουν για την ανάγκη ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων- το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία τα τελευταία τρία χρόνια το γενικό επίπεδο τιμών αυξήθηκε κατά 14,9%, την αύξηση των εσόδων του κράτους κατά ένα δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο φέτος σε σχέση με πέρσι ως αποτέλεσμα της ακρίβειας , τα υψηλά δανειστικά επιτόκια και φυσικά τον τερματισμό των μέτρων που ανακοινώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου.

Λόγω των πιο πάνω, οι οργανώσεις αναφέρουν πως επανέρχονται «υπογραμμίζοντας την απαίτηση τους για ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, προτείνοντας 12 συγκεκριμένα:
⦁ Επαναφορά της κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
⦁ Συμπερίληψη των χαμηλοσυνταξιούχων στους δικαιούχους της ειδικής διατίμησης με κωδικό 0.8.
⦁ Μείωση της τιμής των καυσίμων είτε μέσα από επιδότηση της τιμής, είτε μέσα από την μείωση της φορολογίας, λαμβάνοντας υπόψη πως τα 2/3 της τιμής είναι φόροι.
⦁ Επαναφορά της ρύθμισης για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα, αυγά, καφέ, κρέας, ζάχαρη, λαχανικά, παιδικές πάνες και πάνες ενηλίκων.
⦁ Φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών και δημιουργία ειδικού ταμείου για επιδότηση με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια των οικιστικών και φοιτητικών δανείων.
⦁ Ειδική φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα.
⦁ Αύξηση του Ε.Ε.Ε και του επιδόματος ενοικίου, με στόχο τουλάχιστον να καλυφθεί η διάβρωση της αγοραστικής τους αξίας λόγω πληθωρισμού.
⦁ Αύξηση του ορίου για σκοπούς σχεδίου ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων.
⦁ Αύξηση της οροφής των εισοδηματικών κριτηρίων για τα επιδόματα τέκνων, μονογονιών και για την φοιτητική χορηγία τουλάχιστον με βάση τον πληθωρισμό.
⦁ Προστασία της αγοραστικής αξίας των μισθών από τον πληθωρισμό και σμίκρυνση των οικονομικών ανισοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό «θα πρέπει να παραχωρείται η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) στην πλήρη της μορφή, και να επεκταθεί ο θεσμός μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να επωφελείται της ΑΤΑ και των βασικών όρων των συλλογικών συμβάσεων το σύνολο των εργαζομένων. Επίσης θα πρέπει να γίνεται αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ), με βάση την ΑΤΑ, ο οποίος επίσης θα πρέπει να αποδίδεται στην ωριαία του μορφή».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More