Παρά την ανοδική κίνηση των μετοχών παγκοσμίως, που τροφοδοτήθηκε από το ράλι των μετοχών τεχνολογίας, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να σκαρφαλώνει μάλιστα σε νέα υψηλά 34 ετών, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, προχωρώντας σε συντήρηση δυνάμεων, έκλεισε με οριακές απώλειες (-0,13%). Η διάθεση για αύξηση του επενδυτικού ρίσκου επέστρεψε στις διεθνείς αγορές, απορρίπτοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, ενώ στην εγχώρια αγορά το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν για τη χρήση του 2023 οι εισηγμένες, αλλά και στην επικείμενη συνδυασμένη προσφορά μετοχών της Πειραιώς κυριότητας του ΤΧΣ, ανέφεραν χρηματιστηριακά γραφεία.
Ενώ φέρεται ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το placement της Πειραιώς, σύσταση «αύξησης θέσεων» (overweight) με τιμή-στόχο τα 5,3 ευρώ εξέδωσε για τη μετοχή η Euroxx Χρηματιστηριακή, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια η τράπεζα θα καταστεί αμιγώς divident play, με κεφαλαιακό πλεόνασμα, υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, και με καθαρό ισολογισμό από τα NPEs. Να σημειωθεί ότι τιμή-στόχο τα 5 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς διατηρεί η JP Morgan, όπως και η Axia, έναντι 4,7 ευρώ της Goldman Sachs, 4,5 ευρώ της NBG Securities, 4,58 ευρώ της Morgan Stanley και 4,45 ευρώ της Jefferies.
Αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των ισολογισμών για τη χρήση 2023 (έως 30 Απριλίου), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με επιστολή της επισημαίνει στις εισηγμένες να δώσουν έμφαση σε συγκεκριμένα πεδία ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις. Σημειώνονται μεταξύ άλλων η αποτίμηση της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων, η κατάταξη και επιμέτρηση μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων (ή ομάδων εκποίησης), τα stock options κ.ά.
Τοπ λίστα
Να σημειωθεί ότι για τους ερωτευμένους με τις αγορές επενδυτές, η ευρωπαϊκή ομάδα των αναλυτών της UBS, μέσα από 2.555 μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δεν είναι ενταγμένες στον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 ή τον βρετανικό FTSE 100, επέλεξε στις 14 Φεβρουαρίου, για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μία τοπ λίστα με 23 μετοχές από 11 ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες αποκαλεί και υποτιμημένα κρυμμένα πετράδια ποιότητας που μπορούν να βοηθήσουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να ανθήσουν. Σε αυτήν την τοπ λίστα των 23 μετοχών, συναντάμε και μία ελληνική εισηγμένη, την Aegean Airlines του ομίλου Βασιλάκη. Την αγορά στήριξε χθες και το γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε τον Ιανουάριο πρωτογενές πλεόνασμα 2,12 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,14 δισ. ευρώ, την ώρα που οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν κάνουν λόγω για ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 2,3% φέτος έναντι 0,5% της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για τη ζώνη του ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ θα συρρικνώσει τον ισολογισμό της τα επόμενα χρόνια, αλλά πιθανότατα θα διατηρήσει ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων μαζί με τις δανειοδοτικές πράξεις σε ένα νέο πλαίσιο που θα υιοθετηθεί σύντομα. Το νέο πλαίσιο, το οποίο θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες σε μια νέα κανονικότητα, έχει συζητηθεί έντονα και το βασικό ζήτημα είναι πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο και αν η ΕΚΤ πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην αγορά αγοράζοντας κρατικό χρέος.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 109,03 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 54 μετοχές, 53 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Βιοτέρ (+10%) και Αγροτικός Οίκος Σπύρου (+9,57%), ενώ από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι τίτλοι των Coca-Cola HBC (+2,68%), Elvalhalcor (+2,68%), ΟΤΕ (+1,29%), ΔΕΗ (+1,27%) και Σαράντης (+1,26%). Ανοδική αντίδραση για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,06%), ΦΒΜΕΖΖ (+9,79%), ΓΚΜΕΖΖ (+9,73%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,32%).