Sunday, December 22, 2024
Home » Συνεργασία Πανεπιστημίου Κύπρου με Cyprus Public Transport για αποθήκευση ενέργειας

Συνεργασία Πανεπιστημίου Κύπρου με Cyprus Public Transport για αποθήκευση ενέργειας

0 comments

Με στόχο την ανάπτυξη μιας προηγμένης λύσης διαχείρισης ενέργειας σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με φωτοβολταϊκά συστήματα και ενσωματωμένες μπαταρίες αρχίζει το νέο ερευνητικό έργο EMS4PVBEV για την ενίσχυση του οικοσυστήματος αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας της Κύπρου στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής διμερούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με την Cyprus Public Transport.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, το έργο με τίτλο «Προηγμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη για Σταθμούς Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων με Φωτοβολταϊκά Συστήματα και Ενσωματωμένες Μπαταρίες» και ακρωνύμιο “EMS4PVBEV”, αποτελεί μια νέα διμερή στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Εργαστηρίου Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) και της εταιρείας «Cyprus Public Transport» (CPT) όπου συνδυάζεται άρτια τόσο η επιστημονική τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου Κύπρου, όσο και η επιχειρηματική εμπειρογνωμοσύνη της Cyprus Public Transport.

Προστίθεται ότι η εναρκτήρια συνάντηση του έργου “EMS4PVBEV” πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Το έργο, το οποίο συντονίζεται από την εταιρεία CPT, εξασφάλισε συνολική χρηματοδότηση ποσού ύψους €199.840, με τη χρηματοδότηση για το Πανεπιστήμιο Κύπρου να ανέρχεται στις €72.060, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων «Έρευνα στις Επιχειρήσεις – Ενέργεια» του Προγράμματος «Έρευνα στις Επιχειρήσεις» του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, για την εμπλοκή κυπριακών επιχειρήσεων σε ερευνητικές δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρεται.

Συμπληρώνεται ότι με γνώμονα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για ενεργειακό εφοδιασμό από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την επιτάχυνση της στροφής προς μια έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα, θα αναπτυχθεί μέσω του έργου μια έξυπνη λύση διαχείρισης ζήτησης ενέργειας σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με φωτοβολταϊκά (ΦΒ) συστήματα και ενσωματωμένες μπαταρίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης, ο Συντονιστής Έργου και Διευθυντής Τεχνολογίας και Καινοτομίας της CPT Ανδρέας Δημητριάδης, κληθείς να παρουσιάσει το έργο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους κύριους στόχους του, οι οποίοι εστιάζονται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και των Συστημάτων Διαχείρισης Ενέργειας (Energy Management Systems, EMS), τη δημιουργία ενός συνεργατικού οικοσυστήματος μεταξύ των κυπριακών επιχειρήσεων του τομέα και την ενίσχυση της μεταφοράς γνώσης εντός του κυπριακού οικοσυστήματος.

Προστίθεται ότι σχολιάζοντας το νέο υπό εξέλιξη έργο, τόσο ο Julio Tironi, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της CPT, όσο και ο Δρ. Γεώργιος Η. Γεωργίου, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας, υπογράμμισαν τη σημασία των προαναφερθέντων πρωταρχικών στόχων του έργου. Τόνισαν ιδιαίτερα τη δυνατότητα του έργου “EMS4PVBEV” να επιφέρει ενδυνάμωση της συνεργασίας και ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των δύο οργανισμών, καθώς στοχεύουν από κοινού στις ερευνητικές προκλήσεις που ενέχει η ενσωμάτωση ηλιακών φωτοβολταϊκών (ΦΒ) συστημάτων και ηλεκτρικών οχημάτων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενεργειακή μετάβαση, στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Συμπληρώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι τα τελικά αποτελέσματα του έργου θα αποβούν ζωτικής σημασίας σε σχέση με τους φιλόδοξους στόχους του νησιού, όπως ορίζεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, για την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας έως το 2030 – με το μερίδιο να αναμένεται ότι θα φτάσει το 23% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας και το 14% στον τομέα των μεταφορών.

Αναφέρεται επίσης ότι στην εναρκτήρια συνάντηση συμμετείχε ανθρώπινο δυναμικό σε σημαντικές θέσεις από τους δύο οργανισμούς, το οποίο θα συμβάλει στις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, καθώς και στη διαχείριση του έργου, τη διάχυση αποτελεσμάτων, την επίδειξη της προτεινόμενης τελικής λύσης και την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο Επιστημονικός Λειτουργός του έργου από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου Μαρίνος Φωτιάδης.

Η επίσημη έναρξη του έργου “EMS4PVBEV” ήταν η 1η Ιουλίου 2024 και η συνολική διάρκειά του είναι 18 μήνες. Το έργο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ του ευρωπαϊκού μέσου Επόμενη Γενιά ΕΕ (NextGenerationEU), μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου (ENTERPRISE/ENERGY/1123/0011).

ΚΥΠΕ

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00