Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ εκφράζουν την ανησυχία και την αντίθεση τους, στο γεγονός ότι αριθμός Δήμων προσανατολίζονται στην υποκατάσταση μονίμων θέσεων εργασίας με αγορά υπηρεσιών, που σχετίζονται με μόνιμες και διαρκείς λειτουργικές ανάγκες τους.
Το ζήτημα προέκυψε, σύμφωνα με τις συντεχνίες, μετά και από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου και δήμαρχο Λάρνακας Αντρέα Βύρα. «Στην συνάντηση ο κ. Βύρας ενημέρωσε ότι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών προχώρησαν σε ερμηνεία του τρόπου υπολογισμού του εργατικού κόστους, το οποίο, με βάση τη νέα Νομοθεσία, δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% των συνολικών δαπανών. Ο λογιστικός τρόπος υπολογισμού του ποσοστού του 40%, δημιουργεί πρόβλημα και εξωθεί τους Δήμους στην αγορά υπηρεσιών, κάτι που θεωρείται απαράδεκτο. Το αποτέλεσμα αυτής της ερμηνείας οδήγησε στην μη έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου Λάρνακας, αλλά και κάθε άλλου Δήμου, στον οποίον ισχύουν τα ίδια δεδομένα».
Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις σημείωσαν την αντίθεση τους «σε τέτοιες μεθοδεύσεις, οι οποίες είναι σε αντίθεση και με την ίδια τη στόχευση του Νόμου της μεταρρύθμισης που σκοπό έχει να προσδώσει Διοικητική και Οικονομική αυτονομία στους Δήμους, προκειμένου να επιτελούν καλύτερα το έργο προς όφελος των Δημοτών τους».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ενημέρωσαν τον δήμαρχο Λάρνακας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση του προσωπικού ενημερώνοντας για τις εξελίξεις στον Δήμο Λάρνακας. Αυτή η πρακτική, σημειώνουν, θα ακολουθηθεί και σε οποιοδήποτε άλλο Δήμο προκύψουν παρόμοια δεδομένα.
Όπως ανακοινώθηκε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Δήμου Λάρνακας αποφάσισε την πραγματοποίησηδίωρης στάσης εργασίας την Τρίτη 26/11/2024 από τις 11:00 μέχρι τη 13:00, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο, «την αντίδραση τους σε μεθοδεύσεις και πολιτικές που θα υποχρεώνουν τους Δήμους σε αγορές υπηρεσιών που θα υποκαθιστούν μόνιμες και διαρκείς λειτουργικές ανάγκες τους».
Οι αποφάσεις αυτές των Υπουργείων,οι οποίες το πιο πιθανό ξεπερνούν και τα πλαίσια του Νόμου, προσθέτουν «στην ουσία ωθούν το Δήμο Λάρνακας και το κάθε Δήμο στις αγορές υπηρεσιών για κάλυψη των μόνιμων αναγκών τους, το οποίο είναι αντίθετο με τις θέσεις των οργανώσεων μας. Ο έλεγχος των Δήμων από το αρμόδιο Υπουργείο είναι απαραίτητος και καλοδεχούμενος στα πλαίσια που ο νόμος αναφέρει και αφορά τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων και αποφάσεων τους και όχι τον τρόπο που τα Υπουργεία ενεργούν ακυρώνοντας τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων που ήταν ο βασικότερος πυλώνας της σκοπούμενης μεταρρύθμισης».
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουνέτοιμες να μπουν σε ένα ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς και κυρίως με την ‘Ένωση Δήμων και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών «ώστε να συμβάλουμε στην οριστική επίλυση του ζητήματος. Σε αντίθετη περίπτωση οι οργανώσεις μας δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να επανεξετάσουν τα δεδομένα που θα είναι ενώπιον τους. Το όλο ζήτημα αφορά εξελικτικά το σύνολο των Δήμων οπότε τυχόν κλιμάκωση των μέτρων θα αφορά πιθανή επέκταση τους σε Παγκύπριο επίπεδο, με την συμμετοχή όλων των εργαζομένων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Πηγή: philenews.com